Oppositionen om finanslov: 'Forbudt for børn' og et velfærdssvigt

Partierne i den rød-grønne-blok har svært ved at finde rosende ord om finansloven for 2019.

Radikale Venstres Morten Østergaard og Enhedslistens Pernille Skipper kritiserer finansloven for at glemme de svageste og velfærden. (Foto: © Jens Dresling)

En finanslov, der er forbudt for børn og som samtidig svigter de unge, velfærden og den grønne omstilling.

Reaktionerne fra De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten er ganske kritiske, efter VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti tidligere på dagen præsenterede en aftale om næste års finanslov.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, mener, at finanslovsaftalen er "forbudt for børn".

- Det er fremtiden, der holder for. Mens man gerne vil dele små gaver ud til landets pensionister, som måske får 30 kroner ekstra om måneden, så skal der spares på alle uddannelser i Danmark - undtagen erhvervsuddannelserne.

- Det er jo helt absurd, at man i gode tider beslutter sig for at skære ned på uddannelse for at uddele valgflæsk med rund hånd.

DF har fået det, de pegede på

Aftalen indeholder en række udlændingestramninger, som ifølge regeringen og Dansk Folkeparti skal ses som et paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik. Det falder ikke i god jord hos Morten Østergaard.

- Det er ikke noget chok for nogen, at når DF vil have et paradigmeskifte, så klapper Venstre hælene sammen og siger: 'Ja tak, hvor stort skal det være?'.

Også i SF er der skepsis at spore. For regeringen har overset de vigtigste problemer, når den laver en finanslov med skattelettelser frem for at løfte de udsatte grupper, velfærden og den grønne omstilling, siger politisk ordfører, Karsten Hønge.

- Man synes lige pludselig nu, at det skal være billigere at have nogle store lystyachter, mens man gør det sværere for kommunerne at ansætte det nødvendige antal hjemmehjælpere. Se det er en afvejning, som kun kan laves af en borgerlig, reaktionær regering, siger han.

Ø savner velfærd - Å savner klimaplaner

I Enhedslisten er det også de manglende velfærdsinitiativer, der giver anledning til kritik fra politisk ordfører Pernille Skipper.

- DF har igen solgt velfærd og socialt udsatte for udlændingestramninger. Ikke penge til at følge med de stigende opgaver for pædagoger, sygeplejersker osv + socialt udsatte betaler for den helt nødvendige stop for satspuljens mindreregulering af overførsler, skriver hun på Twitter.

I Alternativet er Uffe Elbæk skuffet over, at der ikke er fokus på den grønne omstilling i finansloven, skriver han på Twitter.

- Det eneste paradigmeskifte, vi har brug for, er et grønt paradigmeskifte, hvor vi markant hæver vores klimaambitioner. Det vil være rettidig omhu og det eneste ansvarlige over for alle de unge, der i dag har strejket for klimaet. Danmark har brug for en grøn finanslov, skriver han.

S-formand Mette Frederiksen betegner finanslovsaftalen som "en tynd kop te". Hendes reaktion kan du læse her.