Oppositionen: Regeringsgrundlaget er et liberalistisk festskrift

Den nye regering har udstukket en linje, der kan blive katastrofal for velfærden, mener oppositionspartierne på Christiansborg.

Rød blok stod ikke klar med rosende ord, da den nye trekløverregering i dag havde præsenteret sine politiske visioner. (© DR Nyheder)

Et liberalistisk festskrift på 86 sider er ikke, hvad Danmark har brug for.

Sådan lyder oppositionspartiernes anmeldelse af det regeringsgrundlag, som den nye, borgerlige trekløverregering i dag har præsenteret.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet Nicolai Wammen øjner flere målsætninger i regeringsgrundlaget, der i hans ører har en bekymrende klang.

- Lars Løkke Rasmussen får lov til at fortsætte som statsminister, men den pris, han har måttet betale, er et ryk til højre væk fra midten, siger han.

Nicolai Wammen hæfter sig blandt andet ved den nye regerings bebudede topskattelettelser, som ifølge socialdemokraten kommer med en alt for høj pris.

- De skal betales ved, at folk er længere tid på arbejdsmarkedet - altså gennem en højere pensionsalder - og samtidig bliver der lagt op til færre penge til den offentlige sektor, siger han.

Se klip med Nicolai Wammens reaktion på regeringsgrundlaget herunder.

EL: Gaver til en lille elite

Samme melding lyder fra Enhedslisten politiske ordfører, Pernille Skipper.

Ifølge hende viser regeringsgrundlaget, at den nye trekløverregering udelukkende er regering for en lille elite.

Hun kalder regeringens målsætninger "en katastrofe" for velfærden og for helt almindelige danskere og hæfter sig blandt andet ved målet om at holde den offentlige vækst nede på 0,3 procent:

- Den nye regering vil kombinere sin udhulning af vores offentlige sektor med lavere topskat og lavere selskabsskat. Igen vil Lars Løkke give gaver til en lille elite af de rigeste danskere og største virksomheder.

Pernille Skipper opfordrer samtidig Dansk Folkepartis formand til at indfri partiets valgløfter.

Den nye regering mønstrer nemlig kun 53 mandater og er dermed langt fra de 90 mandater, der skal til for at have flertal i Folketinget.

- Det her er deres hensigtserklæringer, og hvis de skal have dem gennemført, så skal de have Dansk Folkeparti med, der som bekendt er gået til valg med løfter om bedre velfærd. Derfor må vi alle rette øjnene mod dem og spørge, om de holder deres løfter, siger Pernille Skipper.

Se Pernille Skippers reaktion på regeringsgrundlaget herunder:

R: Træerne vokser ikke ind i himlen

Leder af de Radikale Morten Østergaard ønsker Venstre, Liberal Alliance og de Konservative tillykke med regeringsdannelsen.

Samtidig ser han positive takter i regeringsgrundlaget, hvor regeringen blandt andet varsler en indsats for at fremme den sociale mobilitet i uddannelsessystemet.

Men regeringen høster ikke kun rosende ord fra de Radikales leder.

- Det bliver på en lidt tynd baggrund, når man så ser, at regeringen lægger op til at skære ret massivt ned på uddannelsesområdet i de kommende år, siger Morten Østergaard.

Se Morten Østergaards reaktion på regeringsgrundlaget i klippet herunder:

SF: Det her er 'Black Sunday'

Hos SF-formand Pia Olsen Dyhr er læsningen af det nye regeringsgrundlag heller ikke udmundet i begejstring.

Med henvisning til fredagens store udsalgsfest betegner hun dagen i dag som 'Black Sunday':

- Vi har fået en regering, som selv siger, at de vil give et Danmark videre til vores børn og børnebørn, som er friere, rigere og mere trygt. Men deres politik vil føre til det stik modsatte, siger hun.

Pia Olsen Dyhr anerkender dog, at regeringsgrundlaget rummer enkelte lysglimt, herunder et mål om, at vedvarende energi i 2030 skal udgøre halvdelen af energiforbruget.

De små glæder kan dog ifølge SF-formanden ikke overskygge det samlede indtryk, som regeringsgrundlaget giver.

Hun nævner, at Lars Løkke Rasmussen, Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen blandt andet glemmer kontanthjælpsmodtagere med børn og ikke har nok ambitioner for vores klima og miljø.

- Når man ser på den samlede pakke, så har vi en regering, der bliver mere sort, siger hun.

Se klip med Pia Olsen Dyhrs reaktion på regeringsgrundlaget herunder.

FacebookTwitter