Oppositionen sabler regeringens uddannelsesbesparelser

Regeringens annoncerede milliardbesparelser på uddannelsesområdet får hård medfart hos oppositionen. Også Dansk Industri forholder sig skeptisk.

Ida Auken, uddannelsesordfører for De Radikale, kalder regeringens spareplan på uddannelsesområdet for "helt ved siden af skiven". (© DR)

- Jeg kan næsten ikke finde ord for det. Det er helt ved siden af skiven.

Det siger De Radikales uddannelsesordfører, Ida Auken, til Ritzau efter Venstre-regeringen fredag annoncerede spareplaner i milliardklassen i uddannelsessektoren.

- Det vil betyde, at vi ikke kan udvikle læreruddannelsen, det vil gå ud over pædagogerne og erhvervsakademierne. Det er det, vi skal leve af - at vi er dygtigere, uddyber Auken.

”Kommer til at ødelægge meget”

Besparelserne vil være på to procent årligt de kommende fire år, svarende til cirka 8,7 milliarder kroner.

Det milliardstore sparekrav får også en hård medfart i resten af oppositionen:

- På den ene side skal de studerende blive hurtigere færdige, på den anden side vil man slække på kvaliteten. Det vil betyde, at der bliver fyret undervisere igen, forudser SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark.

Enhedslistens uddannelsesordfører Jakob Sølvhøj mener, at besparelserne vil ”gøre Danmark til et fattigere land”, og også Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Mette Reissmann (S), tordner mod spareplanerne:

- At de vil køre en grønthøster tværs ned gennem samtlige uddannelser på så ubarmhjertig en måde, kommer til at ødelægge meget, siger Reissmann til Ritzau.

Dansk Industri er skeptisk

Regeringens spareplaner vækker dog ikke kun harme hos oppositionen.

Også udenfor Christiansborgs mure, hos Dansk Industri, forholder man sig skeptisk overfor sparekravene:

- Vi har stor forståelse for, at man finder besparelser og effektiviseringer i den offentlige sektor. Det lægger vi også selv stor vægt på. Men vi har hele tiden sagt, at man er nødt til at investere i fremtiden, siger Charlotte Rønhof, underdirektør i Dansk Industri (DI), til Ritzau.

Forstår ikke besparelser

Hun uddyber:

- Det betyder, at vi skal investere i vores uddannelser og forskningen. De undersøgelser, vi hidtil har set på uddannelsesområdet, viste meget tydeligt, at uddannelserne er underfinansierede.

Rønhof mener derfor ikke, at besparelser er den rigtige vej at gå:

- Jeg forstår ikke, at man vil spare her, for det er altafgørende for fremtiden, at vi får uddannet rigtig dygtig arbejdskraft.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter