Ordfører: 'Hvorfor kaster vi skattepenge efter så rådne firmaer?'

Partier fra begge fløje er dybt rystede over Bech-Bruuns håndtering af udbytteskandale.

Vi kan ikke være sikker på, at de har leveret en ordentlig undersøgelse, når de selv har rådgivet nogle af de her udbyttesvindlere, siger SF om advokatfirmaet Bech-Bruun.

Et af landets største advokatfirmaer Bech-Bruun fik 3,5 millioner kroner af Skatteministeriet for i 2017 at kulegrave, hvordan milliardskandalen med udbytteskat kunne ske.

Det er 'dybt alvorligt', at advokatfirmaet desuden i årene forinden gav rådgivning til en tysk bank, der i dag er kendt som en central aktør i sagen om formodet svindel med udbytteskat.

Det mener flere partier fra både rød og blå blok, efter advokatfirmaet her til aften har beklaget rådgivningen af aktørerne, som fandt sted i 2014, 2015 og så sent som i år.

- Hvorfor bliver vi ved med at kaste skatteydernes penge efter firmaer, der er så rådne både moralsk men også lovgivningsmæssigt, lyder det fra SF's skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Partiet vil nu kræve, at Bech-Bruun betaler millionlønnen fra staten tilbage, ligesom firmaet skal efterforskes for at se, om det eller nogle advokater kan retsforfølges.

- Vi kan ikke være sikker på, at de har leveret en ordentlig undersøgelse, når de selv har rådgivet nogle af de her udbyttesvindlere, siger hun.

Rådgav tysk bank

I 2014 gav en topadvokat i Bech-Bruun en juridisk vurdering til den tyske bank North Channel Bank, der i dag er en kendt aktør i udbytteskandalen.

Rådgivningen fandt også sted året efter - faktisk bare få dage før, Skat opdagede hele svindelsagen og skandalen rullede.

Og her i 2018 har Bruun-Bech ydet assistance til canadiske pensionskasser, som har en mulig forbindelse til skattesvindlen.

- Det kan ikke være rigtigt, at man rådgiver om, hvordan man kan snyde den danske statskasse og så derefter laver en advokatundersøgelse om udbytteskat. Det er noget, vi kigger meget alvorligt på, lyder det fra Venstres skatteordfører, Louise Elholm.

Partiet vil vente på Skatteministeriets undersøgelse af hele Bruun-Bechs rolle, før man vil melde ud, hvad konsekvenserne bliver.

- Jeg er dybt rystet over, man har været så involveret i rådgivning omkring udbytteskat og udnyttelse af den danske stat, siger Louise Elholm.

- Det kan ikke være rigtigt, at man rådgiver om, hvordan man kan snyde den danske statskasse og så derefter laver en advokatundersøgelse om udbytteskat, siger Venstres skatteordfører, Louise Elholm. (arkivfoto) (Foto: Claus bech © Scanpix)

Rådgivere skal straffes

Socialdemokratiet skatteordfører, Jesper Petersen, er ligeså chokeret som sine politiske kollegaer.

- Det skriger til himlen og er helt absurd. De burde aldrig have budt på denne her opgave, siger han.

- Nu må det undersøges, om man rent faktisk kan straffe Bech-Bruun og de personer, der har været involveret i rådgivningen.

Venstre og Socialdemokratiet er fortalere for, at rådgivere hos for eksempel advokatfirmaer og i banker nemmere skal kunne straffes, hvis de giver råd om finter til skattesvindel og bedrageri.

Jesper Petersen ser gerne, at rådgivere kan straffes både økonomisk og med fængsel.

- Rigtig mange af de her tilfælde af svindel og skatteunddragelse kan ikke lade sig gøre, hvis ikke der er professionelle revisorer og advokater involveret i at lave en rådgivning. Derfor er vi nødt til at have en skærpet ansvarliggørelse af hele rådgiverbranchen, hvor moralen tilsyneladende også er rigtig flosset.

Bech-Bruun mener, at firmaets undersøgelse af udbytteskandalen er troværdig. - De mennesker, der har lavet den, har ikke været vidende om et tidligere rådgivningsforhold. Skatteministeren kan være helt tryg ved, at han har fået et grundigt og rigtigt arbejde, siger Bech-Bruuns næstformand, Steen Jensen.

Ikke bare ét råddent æble

Lisbeth Bech Poulsen fra SF fremhæver, at sagen med Bech-Bruun blot er seneste eksempel på profilerede firmaer, som bliver kritiseret for deres rolle i store skandalesager.

- Vi får altid den samme historie med, at det skete for flere år siden, at nu har man ryddet op. At det var et enkelt råddent æble, og nu har man rene hænder. Jeg må bare konstatere, at så mange firmaer, rådgivere og banker har været involveret i det her, at det virker til at være et systematisk problem, at moralen og overholdelse af lov og ret er så rådden, siger hun.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger, at han afventer den endelige undersøgelse af Bech-Bruuns ageren i sagen, før han vil dømme firmaet.

Men advokatkontoret havde i dag aldrig fået opgaven med at undersøge udbyttesagen, hvis han kendte til firmaets dobbeltrolle, siger han.

Bech-Bruun tager afstand fra sin egen rådgivning i sagen og siger idag, at man ikke ville have påtaget sig opgaven fra Skatteministeriet, hvis man havde haft kendskab til rådgivningen, som fandt sted i 2014 og 2015.

Dog mener firmaet, at advokatundersøgelsen er troværdig, da den ifølge firmaet selv er lavet af nogle helt andre af firmaets advokater.

ARTIKLEN ER RETTET 12. november. Se tekst på Fejl & Fakta.

Forstå Bech-Bruuns rolle i sagen

  • Firmaet stod i 2017 bag en stor advokatundersøgelse for Skatteministeriet, som afdækkede, hvordan skandalesagen om udbytteskat kunne ske.

  • I 2014 rådgav en topadvokat i Bech-Bruun den tyske bank North Channel Bank, som har spillet en central rolle i at få milliarder ud af den danske statskasse.

  • Et år senere i 2015 bad North Channel Bank-Bech Bruun om at bekræfte, at den juridiske vurdering stadig var brugbar. Den rådgivning udførte Bech-Bruun. Det skete få dage før, Skat opdagede hele svindelsagen og skandalen rullede.

  • Så sent som i 2018 har Bech-Bruun haft to canadiske pensionskasser som kunder. De har begge en mulig forbindelse til skattesvindlen. Bech-Bruun siger nu selv, at det var en fejl at arbejde med dem Og det har medført, at to skatteadvokater - den ene højt profileret i firmaet - i denne uge har forladt deres stillinger i Bech-Bruun.

  • Den advokat, der rådgav North Channel Bank, er i dag ansat i et andet stort dansk advokatfirma.

  • Bech-Bruun er en af Danmarks største advokatvirksomheder med 515 medarbejdere, hvoraf 263 er jurister og 40 er sagsbehandlere.