Ordfører om ny sag i seruminstitut: 'Det virker helt utrolig voldsomt'

Mistanke om uregelmæssigheder i Statens Serum Institut er endnu en sag, der kan svække borgernes tillid til det offentlige, siger flere ordførere.

Kammeradvokaten skal undersøge mistanke om uregelmæssigheder i Statens Serum Institut. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

En ny sag om mistanke om 'uregelmæssigheder' i Statens Serum Institut bekymrer flere partier på Christiansborg.

Direktøren for instituttet blev i går fritaget for tjeneste på grund af mistanke om fejl og uregelmæssigheder. Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) drejer sagen sig blandt andet om et salg af en vaccine til Indien. Samme dag blev Folketingets Sundhedsudvalg orienteret om, at sagen nu skal undersøges af Kammeradvokaten.

Det skal tages meget alvorligt, at der nu er endnu en sag om mistanke om svindel, fejl eller uregelmæssigheder i en statslig styrelse og et statsligt institut, mener flere partier.

- Jeg er enormt træt af det. Det er simpelthen uacceptabelt, at vi skal blive ved med at se den slags eksempler i den offentlige sektor, siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Det er sundhedsordførerne for Dansk Folkeparti og Venstre enige i.

- Det er jo nogle dybt alvorlige anklager og mistanker, som vi er blevet præsenteret for. Og det gør da også, at man bliver bekymret, siger DF’s Liselott Blixt.

Det kan gå ud over befolkningens tillid til den offentlige sektor, mener Martin Geertsen, der er sundhedsordfører for Venstre.

- Jeg kan sagtens forstå, at det virker helt utrolig voldsomt i øjeblikket med alle de sager, der vælter ned. Derfor synes jeg også, at det er noget, som det politiske system over en bred kam skal tage meget alvorligt, siger han.

Mistanker fra Kammeradvokaten

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) drejer sagen sig blandt andet om et salg af en vaccine, der er udviklet på Statens Serum Institut, og som er blevet solgt til Indien til produktion. Her er det Kammeradvokatens mistanke, at personlige økonomiske interesser har påvirket kontraktforhandlingen.

- I den forbindelse er det helt afgørende, at alt foregår efter bogen. Og at en sådan forhandling sker fagligt og ud fra interesser, som Statens Serum Institut har – og ikke ud fra personlig vinding hos visse medarbejdere, sagde ministeren i går.

Kammeradvokaten skal desuden undersøge nogle uregelmæssigheder, der er opdaget i forbindelse med behandling og overførsel af følsomme personoplysninger fra Statens Serum Institut til USA.

Forskellige løsningsforslag

Kammeradvokaten skal i første omgang til bunds i, hvad der reelt er sket i forhandlingen om den pågældende kontrakt.

Men ifølge DF bør hele instituttets område undersøges.

- Vi har også gjort opmærksom på, at man skal se på hele Statens Serums Instituts område og ikke bare et par eksempler. Sådan at man sikrer, at vi afdækker alt, hvad der kan afdækkes, siger Liselott Blixt.

Hos Venstre vil man gerne have statsminister Mette Frederiksen (S) ind i sagen. Det foreslog partiet allerede efter sagen om mulig svindel en styrelsen under forsvaret.

- Vi vil godt have, at Statsministeren stiller sig i spidsen for en kulegravning af hele den statslige del af den offentlige sektor. Med henblik på at se på om vores kontroller er, som de skal være. Er de i ordentlig stand i forhold til at kunne fange folk, der er ansat i den offentlige sektor og har ondt i sinde? lyder det fra Martin Geertsen.

Også hos SF har Kirsten Normann Andersen et bud på en model, der kunne bredes ud i flere styrelser.

- SF har før stillet forslaget om, at man skal etablere en statslig whistleblowerordning. Jeg ved ikke, om det er svaret her, men det kunne det måske være. Det er uacceptabelt, at der kan foregå den slags uregelmæssigheder, uden at man opdager det, før det er for sent, siger hun.