Ordførere forventer, at dronehul i nyt superfængsel bliver lukket

Justitsministeren skal forklare, hvorfor fængsel til mere end én milliard kroner mangler droneberedskab.

Når Danmarks nye superfængsel Storstrøm Fængsel på Nordfalster åbner i morgen, vil det være uden teknologi, der kan opdage droner på vej ind over murene.

Der er nemlig ikke taget højde for, at indsatte kan bruge droner til at få fløjet mobiltelefoner, savklinger og andet ind over murene til det nye superfængsel, som det ellers ville kunne ske med detektorer til at opdage dronerne eller net til at forhindre dronerne i at flyve ind.

Det bekymrer retsordførerne fra flere partier, som vil have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at løse problemet. Også i regeringspartiet Venstre, forventer man, at hullet bliver lukket.

- Vi kan ikke acceptere droneoverflyvninger over danske fængsler. Jeg forventer, at Kriminalforsorgen tager kontakt til danske firmaer, som har specialiseret sig i jamming af dronetrafik, og det vil jeg følge op på overfor justitsministeren, siger Preben Bang Henriksen, der er retsordfører for Venstre.

At droner er et problem i det danske fængselsvæsen, vidner to tidligere episoder om. I 2015 beskrev Kriminalforsorgen i et brev til Erhvervsstyrelsen droner som en trussel mod danske fængsler. Det skete efter to episoder med droner i danske fængsler.

Stor bevågenhed i Kriminalforsorgen

Det nye superfængsel har kostet over én milliard kroner. Hos Enhedslisten har retsordfører Rune Lund tillid til, at Kriminalforsorgen finder en løsning på droneproblemet.

- Det er helt ekstremt vigtigt, at der kommer styr på det. Jeg har stillet mange spørgsmål i sagen, og jeg er tryg ved, at der er ekstremt stor bevågenhed fra Kriminalforsorgens side, og at der bliver arbejdet på en løsning, siger Rune Lund.

Samme melding lyder fra Alternativets retsordfører Josephine Fock. Hun erkender dog, at teknologien udvikler sig så hurtigt, at myndighederne har svært ved at følge med.

- Men jeg håber selvfølgelig, at fængslet (på Nordfalster, red) er sikret på andre måder, eksempelvis med net og andre ting, så man kan undgå, at indsatte får smuglet telefoner og andre ting ind, siger hun.

Kriminalforsorgen bekræfter, at der ikke er særligt udstyr til at opdage droner på vej mod fængslet. Det nye fængsel har ifølge Kriminalforsorgen en høj sikkerhedsstandard og er spækket med sikringsteknologi, herunder omkring 300 kameraer og en høj bygningsmæssig standard, der dog også bekræftede, at der i det nye fængsel ikke er udstyr til at opdage droner.

- I forhold til målrettet dronedetekteringsudstyr er der ikke noget sådant på nuværende tidspunkt, sagde chef for Koncern Sikkerhed i Kriminalforsorgen, Lars Rau Brysting i går.

DR Nyheder har forelagt problemstillingen for justitsminister Søren Pape Poulsen (K) med ønske om et interview. Ministerens pressefolk har dog valgt at svare skriftligt. Af svaret fremgår det, at fængslet har fokus på droneproblemet.

- Justitsministeriet oplyser, at Kriminalforsorgen i forbindelse med byggeriet af Storstrømsfængslet har haft stor fokus på at skabe en topsikret institution, som har en høj sikkerhedsstandard, der også imødegår droner. Derudover har en arbejdsgruppe i kriminalforsorgen specifikt undersøgt mulige tiltag over for droner, lyder det.

Facebook
Twitter