Ordførere: Miljøministeren talte usandt på dagens samråd

Nye dokumenter belaster Esben Lunde Larsen i sagen om indsatsen mod kvotekonger.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) var i dag i et flere timer langt samråd om mulige indgreb over for såkaldte kvotekonger. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Talte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sandt, da han tidligere i dag var kaldt i samråd i en en speget sag om fiskekvoter?

Det tvivler flere ordførere nu på.

På samrådet fremhævede ministeren flere gange, at tro og love-erklæringer, hvor kapitalstærke fiskere skal erklære, at de ikke omgår reglerne, ville været et af de mest effektive midler mod såkaldte kvotekonger. Altså store erhvervsfiskere, der opkøber fiskekvoter, så små fiskere har svært ved at leve af fiskeri.

Men ifølge Berlingske sår nye dokumenter fra tvivl om, hvorvidt tro og love-erklæringerne er hensigtsmæssigt redskab mod kvotekonger.

Det får Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, til at reagere.

- Vi har en evaluering fra Natur- og Erhvervsstyrelsen (i dag Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, red.), som siger, at bevisbyrden ikke kan løftes, og at man ikke kan anbefale en tro og love-erklæring. Det er det modsatte af, hvad ministeren har sagt i dag på samrådet, lød det fra Ib Poulsen i DR-programmet DR2 Dagen.

- Det, han har sagt i dag gentagne gange, var, at en tro og love-erklæring var hans bedste bud. At det var styrelsens bedste bud. Men det er ikke i overensstemmelse med de anbefalinger, der ligger, tilføjede han.

- Jeg synes, det er fair nok, at man politisk er uenig. At man synes, at kvotekongerne skal sidde på mere og mere fisk. Men man skal ikke komme og sige, at det bedste bud for at gøre op med dem er en tro og love-erklæring, lød det også fra DF's ordfører.

Til Berlingske uddyber han:

- Meget tyder på, at ministeren ikke har holdt sig til sandheden, når han siger, at tro- og loveerklæring er det mest effektfulde.

Oppositionen: Lunde taler usandt

Det er ikke kun VLAK-regeringens støtteparti, der bider mærke i de nye oplysninger.

Oppositionen peger på, at ministeren har talt usandt på dagens samråd.

Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, kalder på Twitter ministerens forklaring på dagens samråd for usand.

- Vild udvikling! Esben Lunde talte usandt på samråd i dag!

https://twitter.com/simonkollerup/status/847879165693046784

Samme pointe kommer fra Enhedslistens miljøordfører, Maria Gjerding:

- Miljøministeren har tilsyneladende talt usandt flere gange på dagens samråd i Folketinget. Helt uacceptabelt!, skriver hun på Twitter.

https://twitter.com/MariaGjerding/status/847872648067547136

SF's ordfører på området, Trine Schøning Torp, kalder samrådet for spild af tid.

- Har vi spildt 2,5 timers samråd?! En minister skal give fyldestgørende og korrekte oplysninger til Folketinget, skriver hun på Twitter.

https://twitter.com/TrineTorp/status/847873509678358529

Styrelse: Erklæringerne er bedste bud

Til Berlingske bekræfter Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, at styrelsen før har været skeptisk over for en ordning omhandlende tro og love-erklæringer som middel mod kvotekonger, men at styrelsen har udarbejdet en bedre model end den, som først var på bordet.

- Styrelsen har aldrig hævdet, at tro og love-erklæringerne var noget vidundermiddel, men med den forbedrede model er det vores klare vurdering, at det er det bedste bud i øjeblikket i forhold til at gennemføre regler om bestemmende indflydelse, skriver styrelsen i et skriftligt svar til Berlingske.

Dansk Folkeparti oplyste tidligere i dag, at partiet afventer skriftlige svar på nogle spørgsmål fra miljø- og fødevareministeren, før partiet i næste uge tager stilling til, om det fortsat har tillid til ham som minister.

Facebook
Twitter