Ordførere om menneskehandel i Danmark: Justitsminister må på banen

Politikere vil have undersøgt, hvordan bagmænd til tvangsarbejde kan dømmes for menneskehandel.

Center mod Menneskehandel har identificeret flest ofre for menneskehandel til tvangsarbejde indenfor transportsektoren. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- De her banditter skal fanges, og de skal dømmes.

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen, efter det er kommet frem, at 74 personer - ifølge Center Mod Menneskehandel - i årene 2009 til 2018 er blevet handlet til at udføre arbejde i Danmark, uden at nogen bagmænd er blevet dømt.

Derfor har ordføreren nu valgt at kalde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd i sagen.

SF: Firmaer skal straffes

Leif Lahn Jensen er langt fra alene med kritikken. SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge siger, at han er chokeret, men ikke overrasket over forholdene.

- Tænk sig, at vi midt i vores velfærdssamfund, hvor vi har et arbejdsmarked, der trods alt er både relativt trygt og velorganiseret, har lommer, hvor sådan en rå brutalitet kommer fra, siger han.

- Det stiller store krav både til os som politikere og til fagforeningerne at få ryddet op i det her.

Helt konkret vil Karsten Hønge i næste uge genfremsætte et forslag fra SF, der skal gøre det lettere at retsforfølge de firmaer, som sælger arbejdskraft.

En løsning, som ligger tæt op af Belgiens lovgivning på området. I 2005 valgte Belgien at stramme loven for at gøre det lettere at få bagmænd dømt for menneskehandel og udnyttelse af arbejdskraft.

Den løsning er også regeringens støtteparti Dansk Folkeparti åben for.

- Det lyder, som om man har knækket noget af koden i Belgien, og det vil vi selvfølgelig gerne se nærmere på, for hvis vi står med personer, man gerne vil have dømt, men ikke kan få dømt, er det selvfølgelig et problem, siger retsordfører Peter Kofod.

Socialdemokratiet er også åbne for at se nærmere på SF's forslag.

V vil have ministeriet på banen

I regeringspartiet Venstre vil retsordfører Preben Bang Henriksen nu have Justitsministeriet til at se nærmere på området.

Både om det er korrekt, at der ikke er faldet domme i sager om menneskehandel, men også hvordan det kan være.

Samtidig erklærer han sig åben for at kigge nærmere på, om loven skal ændres.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der i realiteten er tvivl om, hvad menneskehandel til tvangsarbejde egentlig er for noget og om, at det skal være strafbart, siger han.

- Hvis vi har fomuleret en bestemmelse herhjemme, så de situationer alligevel ikke kan straffes, er der noget galt. Så skal vi ind og reparere på loven.

I Belgien blev lovgivningen i 2005 strammet. Formålet var at gøre det lettere at få bagmænd dømt for menneskehandel og udnyttelse af arbejdskraft. Her viser Bruno DeVille fra den belgiske tilsynsmyndighed billeder fra en nylig aktion mod en fabrik. (Foto: Anders Debel hansen © dr)
Facebook
Twitter