Organisation: Regeringen sender grøn omstilling på selvmordsmission

Regeringens bebudede miljø- og klimabesparelser bomber det grønne område flere år tilbage, advarer Verdensnaturfonden.

Regeringen svinger sparekniv over miljø- og klimaindsatsen, fremgår det af lækket finanslovsudspil. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Det er et decideret kamikaze-angreb på den danske klima- og energipolitik.

Sådan lyder det fra Verdensnaturfonden WWF, efter at det er kommet frem, at regeringen har planer om at skære i statsstøtten til hele klima-, energi- og forsyningsområdet.

- Forslaget vil bombe det grønne område år tilbage uden at skele til, at det aldrig har været vigtigere at sikre solid grøn omstilling. Vi opfordrer til, at man tager selvmordsvesten af, inden den er spændt for godt fast, siger klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden John Nordbo:

- Danmark har opbygget en styrkeposition internationalt, fordi vi har gjort noget for at reducere CO2-udledningen og stillet målsætninger op, så vi var det mest ambitiøse land. Men samtlige målsætninger ser ud til at ryge, hvis det her bliver til virkelighed, siger han.

Rammer store virksomheder

Ifølge fortrolige finanslovsnotater fra Finansministeriet, som Information har fået fingrene i, vil regeringen blandt andet skalere Naturplan Danmark ned, tilbagerulle klimapuljen fra sidste års finanslov samt sløjfe puljen til ”grønne ildsjæle”.

De potentielle besparelser vil i perioden 2016-2019 være på 340 millioner kroner, skriver dagbladet.

Verdensnaturfonden advarer mod, at det kan ramme store danske virksomheder som Vestas og Siemens, der har mange arbejdspladser direkte forbundet med at løse klimaforandringerne.

- Det her får stor betydning for virksomhederne, som tjener godt på at løse klimaproblemerne. Vi taler om Vestas, Siemens, Grundfos og Danfoss. Årtiers satsning på det grønne område har skabt vækst og masser af job herhjemme og inspireret resten af verden til at kopiere danske løsninger, siger John Nordbo.

Regeringen vil afsætte færre penge til klima- og energiområdet på næste års finanslov, bekræfter klima- og energiministeren. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2015) (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Det drejer sig om 340 millioner. Det lyder ikke af så meget, når man taler global opvarmning?

- Tallet 340 millioner er ikke det hele, forstået på den måde, at foruden sparekrav indeholder det, at man sløjfer en række målsætninger. Dem er der ikke sat pris på, for det rækker langt frem i tiden.

Så det er mere bekymrende end som så?

- Det er meget mere bekymrende end tallet 340 millioner kroner i sig selv, fordi det har at gøre med hele Danmarks position på klimaområdet.

I det Økologiske Råd er sekretariatsleder Christian Ege også skuffet over regeringens planer.

- Men det er ikke overraskende, da vi har set regeringen spille ud med at sænke målene på klimaområdet, og nu vil tillade landbruget at forurene mere. Det er den samme linje, der går igen her, siger han:

- Det begynder desværre at ligne det, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) spillede ud med, da han blev valgt første gang i 2001, og der blev bebudet store tilbageskridt på klimaområdet, siger Christian Ege.

K er skeptiske

Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) afviser at forholde sig konkret til de lækkede baggrundsnotater, men slår fast, at der bliver afsat færre penge til at bekæmpe klimaforandringerne.

- Jeg kender slet ikke dokumenterne, og jeg afventer det endelige finanslovsudspil, før jeg vil udtale mig. Men vi vil fortsat være et foregangsland inden for grøn energi, selvom der kommer besparelser, så vi har intet at være flove over, siger Lars Christian Lilleholt.

Finanslovsforhandlingerne går i gang i løbet af efteråret, og hos regeringens støtteparti De Konservative er miljøordfører Mette Abildgaard ikke afvisende over for at skære i støtten til energi- og klimaområdet.

Men ifølge miljøordføreren er det "klar, konservativ politik", at der skal være en omstilling til vedvarende energi, og at CO2-udledning skal reduceres med 40 procent inden 2020. Derfor er hun stærk kritisk over informationerne i det lækkede dokument.