Organisationer: Minister lyttede til protester

Katastrofalt at beskære udviklingsbistand, men Mellemfolkeligt Samvirke er glad for, at beløbet blev mindsket.

Dansk ulandsbistand er sluppet billigere end frygtet, mener nødhjælpsorganisationer efter aftale mellem regeringen og Enhedslisten og SF. Her er det et billede fra Uganda. (Foto: © Isaac Kasamani, Scanpix)

Regeringen lagde op til at beskære udviklingsbistanden med 2,5 milliarder kroner, men det beløb blev mandag aften ændret til en milliard kroner efter forhandlinger med SF og Enhedslisten.

Og det glæder Mellemfolkeligt Samvirke, at beløbet er mindsket, selvom det er katastrofalt overhovedet at skære i bistanden.

- Vi havde faktisk frygtet en endnu større besparelse, men det er positivt, at politikerne har lyttet til de mange protester fra civilsamfundet, partiernes bagland og støttepartierne, der viser, at mange står vagt om dansk udviklingsbistand.

- Det er katastrofalt at skære udviklingsbistanden med en milliard kroner, men i sagens natur mindre katastrofalt end at skære to og en halv milliard kroner af støtten til verdens fattigste, siger Helle Munk Ravnborg, formand i Mellemfolkeligt Samvirke, i en pressemeddelelse.

400 millioner fra Østafrika

Udviklingsbistanden beskæres med en milliard kroner på finansloven i 2015, mens en halv milliard kroner ekstra kan udmøntes, hvis der bliver brug for det.

Aftalen om udviklingsbistand betinges dog af, at der kan indgås en aftale om finansloven for 2015, men med aftalen rydder rød blok en større udfordring af vejen med henblik på at indgå en endelig aftale om finansloven.

En betydelig del af besparelsen sker på landeprogrammer i Afrika, hvor Danmark har aftaler om udviklingsbistand inden for fattigdomsbekæmpelse. Der var afsat 400 millioner kroner på finansloven over fem år, men det beløb annulleres nu.

- Det er stadig en katastrofe for verdens svageste, at der bliver skåret en milliard af udviklingshjælpen til verdens fattigste. Men det er en mindre katastrofe, end det så ud til for nogle dage siden, siger kommunikationschef Mads Klæstrup Kristensen.

Presset fra danskerne

Han mener, at det er presset fra danskerne, der har gjort katastrofen for verdens fattigste lidt mindre.

- Vi vil sige tak til de mange, mange mennesker, der de seneste dage har sagt fra overfor de første store spareudmeldinger fra regeringen. En hel flok danske organisationer har stået sammen om at markere, at det kunne Danmark gør bedre, siger han.

/ritzau/