Organisationer påpeger hul i loven: Asylbørn svigtes

Kommuner og fagfolk har svært ved at gribe ind, hvis asylansøgerbørn mistrives. Minister lover klarhed.

Kommuner og organisationer frygter, at asylansøgerbørn lades i stikken. (Foto: © Bent K Rasmussen, Scanpix)

Børn af asylansøgere, der mistrives eller svigtes af deres forældre, risikerer at ende i et lovgivningsmæssigt ingenmandsland.

Kommunerne har nemlig ikke hjemmel til at gribe ind og i værste tilfælde tvangsfjerne børnene, hvis deres asylsag er under behandling eller forældrene ikke har lovligt ophold i Danmark.

Situationen risikerer at skade i forvejen meget udsatte børn, lyder kritikken fra Dansk Socialrådgiverforening, Red Barnet og kommunerne selv.

Vejledningsændring skaber forvirring

- Det betyder, at der står nogle kommuner med nogle børn, der mistrives, men hvor man faktisk ikke kan gå ind og hjælpe dem, siger Thomas Adelskov (S), der er formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg.

Tidligere hørte alle børn under serviceloven, der skal hjælpe udsatte børn, men efter en ændring i vejledningen i 2014, blev børn uden lovligt ophold i Danmark undtaget fra at være omfattet af Serviceloven.

I stedet hører de i dag til under udlændingemyndighederne, og det har skabt forvirring.

- Vi får faktisk ret mange henvendelser ude i kommunerne, hvor der er uafklaring om reglerne og lovgrundlaget, og derfor har vi spurgt i ministeriet, siger Thomas Adelskov.

KL ønsker klarhed

Allerede i maj sidste år kontaktede KL Socialministeriet for at få klarhed over reglerne, blandt andet fordi flere kommuner oplever, at Udlændingemyndighederne har "meget vanskeligt" ved at leve op til deres ansvar.

- Det er, for KL at se, en uholdbar situation for barnet eller den unge, når barnet eller den unge ikke er omfattet af servicelovens regler, hvis udlændingemyndighederne trods regler herom nægter at hjælpe kommunerne med at hjælpe disse børn, står der i brevet fra KL.

Også Dansk Socialrådgiverforening efterlyser et klart svar på, hvem der har ansvaret, når asylansøger-børnene mistrives.

- Serviceloven, som ellers er den lov, der beskytter børn, gælder kun børn, der har lovligt ophold, og det betyder, at de her børn befinder sig i et lovmæssigt ingenmandsland, siger formand, Majbrit Berlau.

Børn fjernet uden lovhjemmel

Senest har reglerne skabt problemer i en sag, hvor tre børn af en asylansøger først blev tvangsfjernet af kommunen, men hvor Ankestyrelsen sidenhen fandt ud af, at der ikke var hjemmel i lovgivningen.

- Vi henviser til, at hjælp efter serviceloven forudsætter lovligt ophold i Danmark, står der i afgørelsen fra Ankestyrelsen.

Dermed risikerer børn af asylansøgere at havne mellem to stole - uden hjælp - frygter Red Barnet.

- Nogle af de børn, der søger om asyl med deres familie, har problemer hjemme i familien i en grad, så de slet ikke skal bo i den familie. Der har man brug for at kunne gribe ind med tvang, men det er der faktisk ikke nogen, som har hjemmel til at gøre. De er ikke omfattet af serviceloven, og Udlændingestyrelsen har ikke hjemmel til at gribe ind, når det handler om tvang, siger Gitte Jakobsen, der er seniorrådgiver i Red Barnet.

Ifølge socialminister Karen Ellemann (V) er det vigtigt, at reglerne er klare.

- Den her diskussion handler om, hvorvidt man mener, at lovgivningen er klar nok, og hvem der har myndighedsansvaret. Det, mener jeg, er vigtigt, at vi får klargjort, siger Karen Ellemann.

- Jeg kan undre mig over, at det er noget, man har kunne diskutere i mange år. Den tidligere regering har ikke gjort noget, men jeg vil meget gerne melde ud, at hvis man er asylansøger i Danmark, så hører man under udlændingemyndighederne, og det er dem, der har ansvaret.