Organisationer: Vækstplan for økologi er et skridt i den rigtige retning

Socialdemokratiet ærgrer sig over, at planen er kortsigtet.

(ARKIVFOTO) Regeringen vil sætte skub i produktionen af økologiske fødevarer for at blive førende økologination. (Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix) (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Det er store og positive skridt for økologisk landbrug, når regeringen og DF lægger op til, at der over de næste to år skal bruges mere end én milliard kroner til, at flere landmænd kan blive økologer.

Sådan lyder det fra Paul Holmbeck, der er politisk direktør i økologisk landsforening.

- De seneste år har vi hvert år haft 500 landmænd, der har ønsket at lægge fra konventionelt til økologisk landbrug. Det er godt, der kommer flere ressourcer til dem, så vi kan få et større økologisk landbrugsareal, siger han.

Danmarks Naturfredsningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding mener også, at der er gode takter i regeringens vækstplan.

- Vi vil selvfølgelig gerne have 100 procent økologisk landbrug. Det her er et skridt i den rigtige retning. Og det kan måske fjerne noget usikkerhed hos de landmænd, der er tilbageholdende med at omlægge til økologisk landbrug, siger Maria Reumert Gjerding.

Førende på økologi

I alt garanterer regeringen og Dansk Folkeparti 1.055 mio. kroner til omlægning af økologi. Det er 373 mio. kroner mere, end der allerede blev afsat til Økologisk Arealtilskud med Fødevare- og Landbrugspakken.

Det øgede arealtilskud er et centralt element i den nye vækstplan for økologi, som Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i dag kan præsentere.

Vækstplanen indeholder i alt 39 tiltag, der skal styrke Danmarks økologiske position ved at sætte skub i den økologiske produktion og eksporten af økologi til udlandet.

- Vi ser en stigende efterspørgsel på verdensmarkedet, og der skal Danmarks landmænd være med. Derfor er det en vigtig forudsætning, at man har arealet til det, men også at vi sørger for at markedføre vores varer ude i verden, siger Esben Lunde Larsen.

S: Planen er kortsigtet

Klima- og miljøordfører Ida Auken (R) roser regeringen for deres "opgradering" af arealtilskuddet.

- Men vi vil gerne længere op for at sikre det danske grundvand mod sprøjtemidler. Der kan sagtens sættes flere penge af, når der er så mange muligheder for at udvikle dansk landbrug til at blive et af de grønneste i verden.

Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup mener, at vækstplanen er for kortsigtet og for snæver.

- Et erhverv som landbruget har brug for stabile rammer, der rækker langt ud i fremtiden. Det har regeringen ikke evnet. Hvis vi skal sikre en vedvarende fremdrift i økologien, så er der også brug for ordentlige rammevilkår og brede politiske aftaler, siger fødevareordføreren.