Overblik: 13 fremtrædende medlemmer har forladt Alternativet

Valget af Josephine Fock som politisk leder har efterladt et stærkt amputeret parti.

Under valgkampen i 2019 tilbød Alternativet borgerne luft i cykeldækkene som tak for at cykle. Men nu er luften sivet ud af flere partimedlemmers egne cykeldæk. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Én efter én har en række fremtrædende medlemmer forladt Alternativet i den seneste tid - og i dag valgte fire ud af partiets fem

folketingsmedlemmer
at gå.

Med Uffe Elbæk, Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddiques exit er der dermed kun Torsten Gejl tilbage i folketingsgruppen for partiet.

Blødningen i Alternativet er sket efter intern uro i partiet, hvor et snævert flertal i hovedbestyrelsen bakker op om den nye politiske leder Josephine Fock.

Opbakningen er på trods af, at Josephine Fock af flere medlemmer er blevet beskyldt for tidligere at have overfuset og rusket fysisk i andre, hvad hun selv

afviser
.

DR
Nyheder har set nærmere på de navne, der har forladt partiet siden valget af den nye politiske leder 1. februar.

1

Uffe Elbæk

Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen tilbage i 2015, hvor liste Å havde kraftig medvind. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den største åreladning i Alternativet fandt sted mandag eftermiddag, da partiets medstifter og tidligere politiske leder Uffe Elbæk valgte at gå sammen med tre andre

folketingsmedlemmer
.

Her fortalte den tidligere leder af partiet, at det for ham personligt var

uacceptabelt
, at han af sin opstillingskreds var blevet bedt om at bakke offentligt op om Josephine Fock.

- Det med at gå ud og aflægge

ed
over for den politiske leder. Det minder om en enten-er-du-med-os-eller-imod-os-kultur. Det ligger så fjernt fra det, jeg forbinder med Alternativet, sagde Uffe Elbæk i dag.

Samtidig gav han udtryk for, at han er skuffet over hovedbestyrelsen:

- Jeg har været inde foran hovedbestyrelsen og fortælle min version af nogle af de konflikter, der har fundet sted. Og alligevel går et flertal i hovedbestyrelsen ud og bakker op om den nuværende politiske leder, Josephine Fock.

2

Rasmus Nordqvist

Rasmus Nordqvist kan ikke længere finde grundværdierne i det parti, han forsøgte at stå i spidsen for (Arkiv) . (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den tidligere politiske ordfører stillede op som kandidat til valget af forperson for Alternativet med

opbakning
fra hele folketingsgruppen.

I dag begrundede Rasmus Nordqvist sin exit med de seneste ugers interne proces i partiet, som han har fundet "meget, meget ubehagelig og meget hård".

- Det er ikke længere det politiske projekt, jeg kan se mig selv som en del af. Derfor er den naturlige konsekvens at sige farvel og overlade det til de mennesker, der gerne vil fortsætte arbejdet.

3

Susanne Zimmer

Susanne Zimmer har tidligere svaret afværgende på spørgsmål om folketingsgruppens tillid til Josephine Fock som politisk leder. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Den forhenværende

gruppeformand
Susanne Zimmer sagde i dag til
DR
Nyheder, at hun ikke føler, hun kan fortsætte under partiets politiske leder, Josephine Fock.

- Vi er desværre i en situation nu, hvor jeg tror, at jeg bedre kan arbejde for Alternativets fine politik uden for Alternativets folketingsgruppe. Jeg har brug for et tillidsfuldt samarbejde med min politiske leder, og det føler jeg ikke, at jeg har.

4

Sikandar Siddique

Sikandar Siddique bliver nu løsgænger i Folketinget ligesom sine tre kolleger (Arkiv). (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Folketingsmedlem Sikandar Siddique begrunder ligeledes sin udmeldelse med de mange konflikter i partiet. I stedet bliver han nu løsgænger i Folketinget ligesom sine tre kolleger.

- Jeg valgte i sin tid Alternativet, fordi værdierne var håb og empati, og i bund og grund var det et frihedsparti. Desværre kan jeg nu konstatere, at jeg ikke længere føler, at jeg kan være den frie stemme for minoriteterne fra Alternativets platform, sagde Siddique i dag til

DR
Nyheder.

5

Marianne Karlberg

Mandag morgen meddelte hovedbestyrelsesmedlem Marianne Karlberg på Facebook, at hun forlader partiet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

På hovedbestyrelsens

ekstraordinære
møde for to dage siden, var det et snævert flertal på 10 ud af de 17 medlemmer, der endte med at bakke op om Josephine Fock som politisk leder.

Det fik mandag morgen bestyrelsesmedlem Marianne Karlberg til at meddele på sin Facebook-profil, at hun trækker sig.

Her skriver hun, at hun melder sig ud, fordi hun ikke har tillid til Josephine Fock - "hverken som person eller inspirator for vores parti".

6

Malene Grindsted

Alternativets valgfest på Papirøen i København 18. juni 2015, da partiet kom i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Tidligt mandag aften henvendte hovedbestyrelsesmedlem Malene Grindsted sig også til partiets medlemmer med en Facebook-opdatering:

- Hovedbestyrelsen har i den seneste tid, som I ved, haft samtaler med hhv. Josephine og en række personer, der har henvendt sig til Hovedbestyrelsen. På baggrund af disse, samt eksempler på Josephines ageren ift. folketingsgruppen, har jeg ikke længere tillid til, at Josephine er den rette politiske leder for Alternativet.

- Det er med stor sorg, at jeg melder mig ud af et parti og en bevægelse, som jeg har haft så grundlæggende en tro på.

7

Rune Langhoff

Rune Langhoff har mandag valgt at forlade Alternativet og sit job sin pressechef.

Alternativets pressechef Rune Langhoff meldte mandag morgen på sin Twitterprofil, at han både forlader sit job og partiet.

Han har dog ikke ønsket at forklare, hvorfor han har taget den beslutning.

8

Leila Stockmarr

Leila Stockmarr, tidligere talsperson for hovedbestyrelsen i Alternativet, meldte sig ud af partiet efter hovedbestyrelsens beslutning om at bakke Josephine Fock op. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Hovedbestyrelsens

opbakning
til Josephine Fock er også den direkte årsag til, at tidligere talsperson for bestyrelsen Leila Stockmarr har valgt at trække sig fra Alternativet.

Stockmarr, der er tidligere politisk chef og rådgiver for partiet på

Christiansborg
, meldte sig i går ud.

- Det faktum, at et flertal i hovedbestyrelsen bakker op om Josephine Fock som politisk leder for Alternativet, har for mig været dråben, der fik bægeret til at flyde over, i forhold til mit fortsatte politiske engagement i Alternativet, sagde hun til

DR
Nyheder.

9

Medstifter Niko Grünfeld

Niko Grünfeld under valget i 2019 i København. Han valgte at melde sig ud af Alternativet i slutningen af februar. Han kaldte kulturen i ledelsen "syg".

Tidligere kulturborgmester i København og medstifter af Alternativet Niko Grünfeld meldte i slutningen af februar ud, at han ikke har tillid til Josephine Fock som leder, og at han heller ikke billiger, hvordan hovedbestyrelsen har

håndteret
kritikken af hendes person.

Derfor valgte han at trække sig for at blive løsgænger i Københavns Borgerrepræsentation.

Til

DR
sagde Niko Grünfeld i den forbindelse, at partiet lige nu er midt i et "organisatorisk kollaps og ledelsessvigt".

10

Casper Løwe Klostergaard

Casper Løwe Klostergård har meldt sig ud af partiet og i stedet ind i SF. Han er byrådsmedlem i Silkeborg.

Forleden fortalte byrådsmedlem i Silkeborg Kommune Claus Løwe Klostergård til Midtjyllands Avis, at han havde meldt sig ud af Alternativet og ind i SF.

- Med den proces, der har været omkring formandsskiftet, har partiet desværre vist sig ikke at kunne leve op til egne værdier, og det virker for mig utroværdigt, sagde han til avisen.

11

Anders Stjernholm

Anders Stjernholm. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Anders Stjernholm er måske mest kendt som komiker, men han har også været aktiv i Alternativet. I slutningen af 2017 var han

midlertidig
medlem af Folketinget.

Den 11. marts meldte han sig ud.

Han har ikke tillid til den nye politiske leder.

- Men Josephines gode intentioner til trods, nærer jeg ikke tillid til, at hun er blevet mærkbart bedre til at lytte, samarbejde og lede. Et indtryk jeg nu har fået bekræftet fra for mange uafhængige kilder, skriver han på Facebook.

12

Erkan Yildiz

Erkan Yildiz

Medlem af hovedbestyrelsen Erkan Yildiz skrev den 10. marts på sin Facebook-profil, at han også siger farvel til Alternativet.

Han videregav den besked, han havde sendt til partiets hovedbestyrelse.

"Den kaotiske udvikling og flere stifteres afgang, heriblandt Uffe Elbæks, har forstærket min tro på, at tiden til at tage afsked med partiet er kommet. Da jeg stillede op til Hovedbestyrelsen sidste år, var en af grundene at jeg ville arbejde for en mere gennemsigtig bestyrelse. Jeg må konstatere, at jeg ikke er lykkedes med dette mål." skrev han.

13

Ulla Sandbæk

Ulla Sandbæk. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Ulla Sandbæk var i Folketinget for Alternativet fra 2015 til 2019.

Hun var én af dem, der fortalte partiets hovedbestyrelse om sine oplevelser med Fock, men følte ikke, det blev taget alvorligt. Det tog hun konsekvensen af.

Hvad sker der i Alternativet?

  • 16. december meddeler partistifter Uffe Elbæk sin afgang som politisk leder.

  • 1. februar bliver Josephine Fock valgt som ny leder.

  • 3. februar trækker Rasmus Nordqvist sig som politisk ordfører.

  • 21. februar bringer Information en artikel om krænkende adfærd fra Josephine Fock i perioden 2015 til 2018. Hun anklages for at have rusket i andre.

  • 25. februar udtrykker hovedbestyrelsen tillid til Josephine Fock.

  • 26. februar afviser Josephine Fock at have rusket i nogen.

  • 1. marts indkalder hovedbestyrelsen igen til møde om Josephine Fock efter ny kritik.

  • 7. marts holder hovedbestyrelsen et nyt krisemøde. Det ender med, at et spinkelt flertal udtrykker tillid til Josephine Fock som politisk leder.

  • 9. marts holder folketingsgruppen møde. Uffe Elbæk, Susanne Zimmer, Rasmus Nordqvist og Sikandar Siddique melder sig ud af partiet og bliver løsgængere.

  • Kilder: Information, Alternativet, Politiken, DR Nyheder