Det får store og foreløbigt ukendte konsekvenser for resten af EU, og dermed også Danmark, at Storbritannien nu er på vej ud af unionen.
Det kan de fleste partiledere på Christiansborg blive enige om, men derfra og frem til, hvad der nu skal ske herhjemme og i EU i øvrigt, er der knap så stor enighed om blandt Folketingets ni partier.
Det kan være ganske uoverskueligt at holde styr på alle de politiske holdninger på en stor nyhedsdag, så her får du overblikket over, hvordan partierne ser på både Brexit og på Danmarks fremtid i EU.
Venstre
Statsminister Lars Løkke Rasmussen:
- Det er et meget trist resultat for Europa og for Danmark. Det er nu op til den britiske regering at fastlægge den videre vej for Storbritannien. Jeg håber, at Storbritannien fortsat ønsker at bevare tætte relationer til EU.
Om Danmarks fremtid i EU:
- EU er Danmarks bedste mulighed for at påvirke den verden, vi på godt og ondt er en del af. Vi kan gøre nogle ting bedre alene, men vi er stærkere sammen. Danmark og dansk økonomi er dybt afhængig af det europæiske fællesskab.
- EU har sikret velstand, stabilitet og sikkerhed. Måske vi tager det lidt for givet. Men det er et faktum, at det er det europæiske samarbejde, der har bidraget til at sikre os dansk velstand og et fredeligt Europa og et genforenet Europa efter afslutningen på De Kolde Krig, siger Løkke.
- EU er ikke fejlfrit, men det er vores bedste mulighed for at påvirke den verden, vi på godt og ondt er en del af.
Socialdemokraterne
Formand Mette Frederiksen:
- Det er et ualmindeligt sørgeligt resultat. Uanset hvordan man vender og drejer det, og uanset hvor kritisk man måtte være overfor, hvordan EU udvikler sig, så har vi behov for hinanden i Europa. Vi hører sammen, vi bliver nødt til at arbejde sammen, og vi er ikke ret meget hver for sig.
Om Danmarks fremtid i EU:
- Der er stærke bevægelser i gang. Rigtig mange europæere vender EU ryggen, og det bliver vi nødt til at tage alvorligt.
- Jeg vil gerne være med til at reformere EU. Jeg vil gerne være med til at insistere på et europæisk samarbejde, der bringer sig derhen, hvor vores befolkninger er.
- Jeg bliver også nødt til at melde klart ud, at det ikke på nogen måde vil være i dansk interesse at stå uden for det europæiske fællesskab.
- Jeg vil ikke anbefale en folkeafstemning. Der er intet i mig, der anbefaler, at Danmark træder ud af EU.
Dansk Folkeparti
Formand Kristian Thulesen Dahl:
- Det er jo fantastisk modigt, efter at vi har set en valgkamp, hvor man har fortalt briterne, at alt ville gå galt. De ville blive fattigere, skatterne ville stige, og de ville ikke have et sundhedssystem. Man har virkelig gjort alt, man kunne, for at skræmme dem fra at stemme for et "Brexit", og så gør de det alligevel.
Om Danmarks fremtid i EU:
- Nu går der jo et intensivt arbejde i gang med at finde en aftale mellem EU og Storbritannien. Det vil der nok gå et par et år med, og der mener jeg, at Danmark bør presse på, at Storbritannien får den bedst mulige aftale. Den aftale, der så kommer ud af det, vil det være helt naturligt at spørge den danske befolkning om, om de vil have sammen med briterne.
- Jeg anerkender, at der er forskel på Storbritannien og Danmark. De er Europas næststørste økonomi og er et meget betydningsfuldt land. Det har en lidt anden vægt i EU, end Danmark har.
- Derfor har vi en interesse i at presse på for at give briterne den bedste mulige aftale. Og så kan vi få en folkeafstemning, når vi ved, både hvad vi har nu, men også hvad vi ville kunne få.
Enhedslisten
Politisk ordfører Pernille Skipper:
- Vi har hele tiden sagt, at for både briternes og demokratiets skyld, så håbede vi på, at det blev et "leave". Det er sket nu.
- Det vil betyde, at briterne får nogle bedre muligheder for at bestemme selv og have noget selvbestemmelsesret tættere på befolkningerne. Det er godt for demokratiet at få det væk fra et bureaukratisk EU-system, som har centraliseret beslutninger omkring embedsmænd, og hvor parlamentet ikke engang selv kan stille forslag.
Om Danmarks fremtid i EU:
- Vi håber, at det her betyder, at vi i Danmark kan begynde at kigge på EU-medlemskabet. Få det op til afstemning også i den danske befolkning og forhåbentligt sørge for at komme ind på et spor, hvor vi får et internationalt samarbejde i Europa, som er baseret på hensyn til menneskerettigheder, klima og miljø over hensynet til de indre marked, og ikke mindst demokrati.
- Vi foreslår helt konkret, at det (en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af EU, red.) kunne være Grundlovsdag næste år. Så har man god mulighed for at forberede det og få en ordentlig debat. Men det bør ske, og det bør være op til den danske befolkning at træffe en beslutning, om man virkelig vil fortsætte i EU-sporet eller forsøge et andet internationalt samarbejde.
Liberal Alliance
Partileder Anders Samuelsen:
- Det er måske på tide, at vi dropper alle de ord om, hvor sørgeligt og trist og forfærdeligt det hele er, og så kommer i arbejdstøjet. Begynder at få lavet de reformer af EU, som det åbenlyst har behov for.
- Man skal tilbage til kernen. Fuldstændig som når en virksomhed er begyndt at brede sig over for mange ting, så er den eneste rigtige vej frem at finde tilbage til kerneydelsen. Kerneydelsen for EU er fred, frihed og frihandel, og det er det, der skal fokus på nu.
Om Danmarks fremtid i EU:
- Regeringen skal stille sig i spidsen for at komme med Danmarks input til det arbejde, som kommer nu. Jeg er helt overbevist om, at det her er et signal, der ikke bliver siddet overhørigt. Hvis man gør det, så kollapser EU indenfor ganske få år. Nu er der sat en snebold i gang, som bliver meget svær at stoppe, med mindre man netop tager højde for, hvad der nu er blevet sagt, og hvordan vi kan sikre kernen i EU.
Alternativet
Partileder Uffe Elbæk:
- Min allerførste reaktion var: "Åh, nej!". EU er som et politisk og økonomisk projekt i forvejen meget skrøbeligt og usikkert, og resultatet fra Storbritannien kan kun være med til at skubbe til den usikkerhed.
- Jeg er oprigtigt bekymret for, hvor skrøbelig det europæiske projekt er i dag. Jeg ønsker ikke det Europa, jeg voksede op i. Jeg ønsker det Europa, som gav forudsætningerne for, at unge kunne arbejde, uddanne sig og bo overalt i Europa. Alt det, som jeg i dag forbinder med det europæiske projekt. Men lige nu er det ufatteligt skrøbeligt.
Om Danmarks fremtid i EU:
- Problemerne, vi står overfor, kalder udelukkende på et øget samarbejde. Vi kan ikke løse klimaudfordringerne eller flygtningeudfordringerne, hvis vi ikke arbejder sammen. På den anden side er der af gode grunde et behov for at sige, at vi vil selv kunne bestemme over ting, som betyder rigtig meget for os. Det er den svære politiske balance, vi skal prøve at finde.
- Det kræver, synes jeg, at de politiske partier på Christiansborg sætter sig ned og siger: Hvordan kan vi få den her folkelige debat i Danmark, og hvordan kan vi tydeliggøre både hvilke udfordringer - men ved Gud også hvilke fordele - der er ved et europæisk samarbejde.
- Jeg har hørt nogle af mine politiske kollegaer - senest Mette Frederiksen - sige, at EU har svigtet. Jeg synes omvendt, at det er os andre, der har svigtet EU. Hele diskussionen om, at Danmark er noget andet end EU. Det er vi jo ikke. Vi er EU. Og EU bliver aldrig bedre end, hvad medlemslandene ligger i det og investerer i det.
Radikale Venstre
Partileder Morten Østergaard:
- Det er trist for os alle sammen, fordi vi i dag står med nogle udfordringer, vi ikke havde i går. Nemlig hvordan vi skal sikre samkvem med en af Europas store nationer.
- Storbritannien har været en stærk partner for Danmark i mange sager i EU, og jeg tilhører dem, der tror på, at fælles udfordringer kræver fælles løsninger. Derfor er det utroligt ærgerligt, at man i Storbritannien er kommet frem til noget andet.
Om Danmarks fremtid i EU:
- Det er klart, at der er en stigende skepsis i befolkningen. Derfor appellerer jeg til alle dem, der ligesom jeg tror på den europæiske ide, om ikke kun at tale om fejl og mangler. Jeg kan ikke forstå, at man bliver ved med at være overrasket over, at der kommer nej til folkeafstemninger, når selv partiledere, der tror på projektet - herunder Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen - hele tiden taler om, at EU er gået for langt, eller at vi må skærme os mod EU og jordbærplukkere, der vil tage vores velfærd.
- Jeg ønsker, at Danmark bliver i EU, og derfor støtter jeg ikke en folkeafstemning. Men det er svært at forstå Dansk Folkeparti, som tilsyneladende siger, at vi skal være med i EU på en eller anden måde, men at vi alligevel skal stemme om, hvorvidt vi overhovedet skal være med. Jeg forstår ikke, hvad Kristian Thulesen Dahl vil, og jeg ville ønske, at han snart forklarer det. Ellers frygter jeg, at der bliver en periode med stor usikkerhed.
SF
Formand Pia Olsen Dyhr:
- Mit europæiske hjerte bløder, for vi har brug for flere fælles løsninger på de problemer, vi står overfor. Flygtningekrisen, klimakrisen, ulighedskrisen. Og vi har ikke brug for alene at se national enegang. Vi har brug for at løse det her sammen.
Om Danmarks fremtid i EU:
- Danmark står i en helt anden situation end UK. Vi er et lille land. Vi er på størrelse med Hamborg, og vi har i den grad brug for Europa på både handelsområdet og sikkerhedsområdet. Men også for at løse de helt store udfordringer med klimaet og flygtninge.
- Vi skal fastholde vores europæiske engagement og så løse det rent praktiske, vi står med nu, nemlig omkring Europol, hvor vi skal se om vi kan få en parallelaftale hjem. Det, tror jeg, bliver sværere nu.
- Det er ikke aktuelt med en dansk afstemning. Danmark har brug for er løsninger på de problemer, vi står med. Det handler blandt andet om grænseoverskridende kriminalitet, hvor vi har brug for at være en del af Europol. Det skal vi bruge vores kræfter på og ikke på en ændret dansk model.
Det Konservative Folkeparti
Formand Søren Pape Poulsen på Facebook:
- Et lille flertal af briterne har valgt at stemme for at forlade EU. Det, synes jeg, er trist. Både for briterne, men faktisk også for Danmark.
- For jeg tror på, at vi sammen bedst kan dyrke fred, frihed og frihandel, mens vi får gjort op med de steder og sager, hvor EU har taget overhånd. I en foranderlig verden med grænseoverskridende problemer er der behov for samarbejde - ikke separatisme.
Om Danmarks fremtid i EU:
- Resultatet bør helt naturligt give stof til eftertanke rundt om i Europa. Også herhjemme. I Danmark har vi dog haft flere EU folkeafstemninger. Senest om retsforbeholdet. Derfor, mener jeg ikke, at det danske EU medlemskab skal til afstemning, da vi løbende har afstemt vores forhold til EU. Men jeg håber alligevel, at Brexit vil medføre en selvransagelse - ikke mindst i EU-institutionerne.