OVERBLIK De tre minister-overdragelser bød på fjerhat, tårer og en dans med ulve

Tre ministeroverdragelser, én Ellemann ind, én Ellemann ud og en fremtidsminister i en fortidsuniform.

Søren Pind har overdraget Uddannelses- og Forskningsministeriet til iværksætteren Tommy Ahlers. Venstre-profilen tog afsked i en skræddersyet ministeruniform. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Vemodige afskedstaler, forhåbningsfulde velkomsttaler og traditionsrige gaveudvekslinger mellem afgående og tiltrædende ministre.

Få her et overblik over dagens tre ministeroverdragelser i henholdsvis Uddannelses- og Forskningsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Udenrigsministeriet.

Tiltrædende uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) og afgående minister Søren Pind (V). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Uddannelses- og forskningsministeriet

Søren Pind mødte op i en skræddersyet uniform magen til den, danske ministre var iført i gamle dage, og med tilhørende fjerhat, da han skulle overdrage Uddannelses- og Forskningsministeriet til serie-iværksætteren Tommy Ahlers.

- Jeg er mæt. Ikke af dage, men af politik, sagde Søren Pind.

Tommy Ahlers har været med til at opstarte adskillige virksomheder og er blandt andet kendt fra tv-programmet "Løvens Hule" om netop iværksætteri på DR1.

- Jeg kan måske godt virke hurtig. Men de klipper også én skarpt i Løvens Hule. Men jeg har den dybeste respekt for det her område, og jeg glæder mig til at arbejde i det her dygtige ministerium, sagde han under overdragelsen.

Tommy Ahlers har tidligere været medlem af Konservativ Ungdom, men han meldte sig ind i Venstre, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går aftes ringede ham op og tilbød ham ministerposten.

Søren Pind gav Tommy Ahlers et lille skilt med et citat, som idolet Ronald Reagan også havde stående på det ovale kontor som præsident i Det Hvide Hus:

- Der er ingen grænser for, hvad en mand kan udrette, hvis han er ligeglad med, hvem der får æren.

Søren Pind fik til gengæld en pen til at skrive den bog, han har varslet, han vil skrive, samt et parkeringsskilt forbeholdt nobelprismodtagere - med håbet om, at danske forskere vil vinde den prestigefulde pris.

Tiltrædende miljø- og førevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og afgående minister Esben Lunde Larsen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Miljø- og fødevareministeriet

Det har været en orkansæson med Esben Lunde Larsen (V) i spidsen for Miljø- og Fødevareministeriet, indledte departementchef Henrik Studsgaard med at slå fast:

- Lige siden du trådte ind, har det blæst både omkring sagerne og omkring dig.

Esben Lunde Larsen blev miljø- og fødevareminister i 2016, efter at forgængeren Eva Kjer Hansen måtte trække sig, fordi De Konservative udtrykte mistillid til hende i sagen om landbrugspakken. I august 2017 fik Esben Lunde Larsen frataget fiskeriområdet i forbindelse med sagen om de såkaldte kvotekonger.

Han har ikke givet nogen konkret årsag til, hvorfor han trækker sig som minister, men han nævner, at han har "spændende ting" foran sig.

- Jeg er stolt af det hold, jeg har ledet. Jeg har også sat pris på jer medarbejderes overbærenhed og jeres medmenneskelighed, når vi har kæmpet os igennem gode og dårlige dage, sagde han under overdragelsen i ministeriet.

Her erkendte afløseren Jakob Ellemann-Jensen, at han tidligere har ytret, at det eneste ministerium, han ville takke nej tak til, var netop Miljø- og Fødevareministeriet. Men han sagde alligevel øjeblikkeligt ja, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går aftes ringede ham op.

Han har også en klar vision for sit ministervirke:

- Det grønne er højere på min dagsorden. Det grønne er det, som vores børn skal overtage. Du kommer nok til at se en minister, der sætter miljøet først og så fødevarerne.

Esben Lunde Larsen gav sin efterfølger tre gaver: økologisk grød, et billede af "den danske natur" i form af en mark og en bog om ulven med kommentaren om, at han glæder sig til at se Jakob Ellemann-Jensen "danse med ulvene".

Den nyudnævnte minister kvitterede med et par vandrestøvler og kommentaren:

- Det er i håbet om, at de vil føre dig ud i den danske natur, hvor der er højt til loftet og langt til døren, ligesom vi har det i folketingsgruppen.

Eva Kjer Hansen (V) overtager posten som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde fra Karen Ellemann (V). (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Udenrigsministeriet

Det er 14. gang siden 2010, der er ministeroverdragelse i Udenrigsministeriet, indledte departementchef Ulrik Vestergaard Knudsen med at slå fast. Ministeriet har da også hele fire ministre - blandt andet ministeren for nordisk samarbejde, ligestilling og fiskeri.

Den post har Karen Ellemann i dag overdraget til partifællen Eva Kjer Hansen.

- Til at starte med var det en spøjs størrelse. Og det blev vittighederne ikke færre af, da vi så fik fiskeriområdet. Men med de områder og folk, jeg har haft, så er det ikke en super wow-dag at sige farvel, sagde Karen Ellemann under overdragelsen, hvor hun måtte knibe en tåre.

Lars Løkke Rasmussen har indstillet Karen Ellemann til at blive Venstres første kvindelige gruppeformand - en post, der bliver ledig, fordi Søren Gade stiller op til Europa-Parlamentet næste år.

- Jeg vil læne mig op ad den måde, som du har gjort tingene på. For det har vist sig at give resultater, sagde Eva Kjer Hansen til Karen Ellemann.

Karen Ellemann gav sin efterfølger et stort glas blandede bolcher - for det er, hvad hun får med sine nye ministerområder. Eva Kjer Hansen gav til gengæld sin forgænger en dørstopper med ordene:

- Som gruppeformand skal man lytte og have tid til gruppens medlemmer og altid være tilgængelig. Du skal have en dørstopper, så din dør altid står åben.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter