Overblik: Den hemmelige socialdemokrat er ikke den første "whistleblower"

Den anonyme forfatter vækker røre i andedammen, men det er ikke første gang, at der bliver skrevet om hemmeligheder fra det politiske maskinrum.

'Jeg havde fyret mig selv', sagde daværende boligminister Erling Olsen, da det blev afsløret, at han var bag pseudonymet Dr. Mefisto, som afslørede hemmeligheder fra den daværende regering. (© Scanpix)

En flue på væggen til en julefrokost. Interne fortællinger om gruppemøder og fester. Og hånende gengivelser af partikollegers historier.

Selv om bogen 'Den hemmelige sociademokrat' har skabt røre på Christiansborg, så er det ikke første gang, at en rotte beretter fra indersiden af et parti.

Den anonyme forfatter bag bogen 'Den hemmelige socialdemokrat' lægger ikke skjul på, hvor han eller hun har sin inspiration fra, nemlig fra 80'ernes socialdemokratiske 'whistleblower' Dr. Mefisto.

Socialdemokraten kalder i det indledende kapitel Dr. Mefisto for en foregangsmand. Det er ifølge ham eller hende også grunden til, at vedkommende vælger at gå i hans fodspor.

Jeg havde fyret mig på stedet

Dr. Mefisto brugte fra slutningen af 1970'erne til begyndelsen af 1980'erne anonymiteten til at berette fra den socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensens regeringstid bag de lukkede døre med en humørfyldt pen.

Ligesom den hemmelige socialdemokrat altså nu gør det fra året 2005, hvor Helle Thorning Schmidt blev formand for regeringspartiet, og frem til i dag.

Den såkaldte foregangsmand, der kaldte sig for Dr. Mefisto viste sig at være daværende boligminister Erling Olsen.

Da han blev afsløret, valgte daværende statsminister Anker Jørgen ikke at fyre ham, og det fik Erling Olsen til at sige de berømte ord: "Det er forskellen på Anker og mig - jeg havde fyret mig på stedet".

Fluen på væggen

I den borgerlige lejr gav en anonym person under pseudonymet fluen i 1998 en saftig og dramatisk beskrivelse af en konservativ julefrokost for folketingsgruppen.

Artiklen blev udgivet den 22. december med rubrikken 'Til julefroksot i den borgerlige'.

I den kunne man læse, hvordan Hans Engell, Per Stig Møller og partileder Pia Christmas Møller i bedste børnehaveklasse-stil råbte ad hinanden over julesnapsen på Café Skt. Petersborg i København.

Udstillingen af den elendige partikultur endte med en klapjagt på vedkommende, der stod bag artiklen. Det blev aldrig med sikkerhed afgjort, hvem "Den hemmelige konservative" var.

Hele julefrokost-affæren endte dog med, at Jens Heimburger blev beordret ni måneders orlov.

Det socialdemokratiske spøgelse

En anden berømt, eller måske snarere berygtet, hemmelig socialdemokrat var det såkaldte socialdemokratiske spøgelse kaldet 'Altmann', der fra 1974 til 1985 delte insiderviden med offentligheden i det socialdemokratisk tidsskrift Ny Politik.

Altmann blev i sine 11 år som aktiv en kendt stemme i medierne, og der blev spekuleret vidt og bredt i, hvilken vidende socialdemokrat der mon stod bag de anonyme skriverier.

Han havde nemlig en usædvanligt god evne til at forudsige fremtiden med hemmelig viden fra gruppeværelset og forhandlinger med de andre partier.

Han forblev anonym, mens hans skriverier underholdte og oplyste borgerne, men det viste sig senere at være den socialdemokratiske politiker Lasse Budtz.

Om den nuværende hemmelige socialdemokrat får lov at forblive et spøgelse blandt Socialdemokraterne må tiden vise.

FacebookTwitter