OVERBLIK Det handler balladen om Nets-salget om

Det skaber bekymring, at Nets kan blive solgt til en amerikansk virksomhed.

Med mindre du altid render rundt med lommen fuld af guld, girokort og i øvrigt sætter frimærker på al post til det offentlige, så er du afhængig af Nets stort set hver dag.

Nets står bag NemID, Dankortet, e-boks og Betalingsservice over netbank, og nu skal en ny kontrakt for blandt andet fremtidens NemID sendes i udbud.

Nets er ejet af en række private banker samt Danmarks Nationalbank, der ejer omkring 10 procent af aktierne. Det er disse 10 procent, som staten ejer.

Nets har hyret den amerikanske bank JP Morgan til at stå for salget.

De mulige købere

Udbudsprocessen er ikke offentlig tilgængelig men internationale medier, der beskæftiger sig med emnet har alligevel fået et overblik over de mulige købere: Nordic Capital, Sjätte AP-fonden, TryghedsGruppen smba, Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company, Atos S.A, Silverlake (amerikansk) og WorldPay.

Det franske multinationale IT-service firma Atos vurderes som værende den mest sandsynlige køber.

Kilder omkring processen melder samtidig, at prisen for Nets ligger omkring 12,5 mia korner.

Tidligere har den omdiskuterede inversteringsbank Goldman Sachs også været nævnt som en mulig køber, men deres bud skulle eftersigende være blevet sorteret fra.

Stridspunkterne

Et salg af Nets til eksempelvis udenlandske virksomheder får flere eksperter og politikere til at hejse det røde flag.

Her er et overblik over stridighederne og fakta om Nets:

* Eksperter peger nu på, at hvis Nets sælges til en amerikansk virksomhed, så kan danskerne ikke være sikre på, at amerikanske myndigheder ikke får fat i følsomme oplysninger. Det skyldes, at den amerikanske stat ifølge lovgivningen i USA kan kræve data udleveret.

* I dag er det bankerne i Danmark og Norge og Danmarks Nationalbank, der ejer Nets. Nets er vurderet til at være omkring 12-15 milliarder kroner værd.

*Nationalbanken ejer 10 procent, men Enhedslisten vil nu have, at den andel skal være større.

* Nets blev sat til salg i sommeren 2013. Køberes endelige bud skal falde i starten af marts.

* I dag kan Nets i princippet godt udlevere data til amerikanske myndigheder, men det tillader den danske lovgivning ikke.

* Flere partier, som SF, Enhedslisten og DF, frygter, at salget af Nets betyder, at det bliver dyrere for danskerne at bruge eksempelvis Dankortet.

* Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) skal i samråd om salget af Nets, der er endnu ikke sat dato på.

Opdateret d.17/02-14