Overblik: Det handler tolke-sagen om

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) bliver i øjeblikket beskyldt for at lyve for Folketinget og for befolkningen. Årsagen er de tolke, som danske soldater har samarbejdet med i Afghanistan.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er kommet i modvind over de tolke, som danske soldater har samarbejdet med i Afghanistan. (Foto: Dr © DR)

De danske soldater i Afghanistan har samarbejdet med lokale afghanske tolke, ligesom man gjorde under Irakkrigen. Dengang gav man de irakiske tolke asyl, fordi de var i fare for at blive udsat for vold og tortur efter at have hjulpet de danske soldater.

Det vil forsvarsminister Nick Hækkerup (S) ikke gøre denne gang.

Sagen kulminerede foreløbigt onsdag aften, da Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) fra Folketingets talerstol to gange talte usandt om forløbet.

Nick Hækkerup ville i første omgang ikke give de afghanske tolke, som har samarbejdet med danske soldater i Afghanistan, asyl.

Tolkene var nemlig ikke i fare for repressalier fra Taleban, fordi de kommer fra andre afghanske regioner, end Helmand, hvor de arbejdede for danskerne. Det var i al fald ministerens forklaring.

Søndag afslørede TV2, at det ikke er rigtigt. Danmark har nemlig benyttet lokale tolke fra Helmand.

Nick Hækkerup forklarede i den forbindelse, at misforståelsen var opstået, fordi det er de britiske soldater, der står for at ansætte de tolke, som arbejder for danskerne.

I går onsdag kunne Jyllands-Posten fortælle, at det heller ikke er i overensstemmelse med sandheden. Nogle af tolkene er nemlig hyret gennem et amerikansk firma.

Usandheder i Folketinget

Og i går snublede forsvarsministeren så i to usandheder på Folketingets talerstol. Her sagde han, at han kun havde kendt til det faktum, at nogle af tolkene var amerikanskhyrede, siden onsdag.

Jyllands-posten kan i dag fortælle, at ministeren har haft den oplysning siden 14. februar i år.

Næste angivelige usandhed drejer sig om, hvor længe de amerikansktilknyttede tolke blev benyttet. Nick Hækkerup sagde i går, at samarbejdet løb fra september 2009 til december 2012. Ifølge Jyllands-Posten siger Forsvarskommandoen, at der også blev benyttet tolke hyret gennem amerikanerne fra februar til september 2009.

Facebook
Twitter