OVERBLIK Det indberettede Messerschmidt til EU – og det lavede DF på sommergruppemøde

Det kunne tyde på bevidst manipulation med EU, vurderer en juraprofessor. Messerschmidt afviser.

Morten Messerschmidt på talerstolen under Dansk Folkepartis årsmøde i Herning i år. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Der er klare forskelle i de to programmer, som henholdsvis er blevet sendt som afrapportering til EU i forbindelse med en MELD-konference og Dansk Folkepartis program for partiets sommergruppemøde.

Begge arrangementer skulle have fundet sted 5. august 2014 med deltagelse af de samme personer fra Dansk Folkeparti, herunder folketingsmedlemmer, europaparlamentsmedlemmer og ansatte i partiet.

DR Nyheder er i besiddelse af det program, som MELD med DF’eren Morten Messerschmidt i spidsen har sendt til Europa-Parlamentet. DR Nyheder har bedt Dansk Folkeparti fremsende deres program for samme dag.

- Når man ser på sommergruppemødets program, så opfylder det ikke betingelserne for at bruge penge fra EU. For det andet mener jeg, at det desværre godt kunne tyde på, at det er en, skal vi sige, bevidst manipulation, siger juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet om forskellene på de to programmer.

Morgenmad eller ankomst

I MELD-programmet begynder dagen med ankomst og registrering mellem 07.00 og 08.00. I DF-programmet er medlemmerne allerede på hotellet – deres sommergruppemøde begyndte nemlig allerede dagen før - så her er ingen ankomst og registrering. Her begynder dagen i stedet med morgenmad på Hotel Koldingfjord klokken 08.00.

DR’s korrespondent Ole Ryborg har spurgt Morten Messerschmidt, hvordan det hænger sammen.

Var der nogen, der blev registreret til MELD-konferencen?

- Jeg kan sige så meget, at jeg ikke var oppe og til stede for at registrere folk klokken 07.00 om morgenen. Men jeg føler mig overbevist om, at hvis der står, at man kunne registrere sig fra klokken 07.00 om morgenen – så passer det selvfølgelig.Men alle folk var jo kommet dagen inden?

- Ja, men derfor skal man jo alligevel registreres eftersom det er en ny dag – en ny dags event… Altså – det er jo en MELD-event. Det er det europæiske parti, der står for den del. Og derfor bliver man selvfølgelig registreret, siger Morten Messerschmidt.

Program for MELD-konference 5. august 2014 indberettet til Europa-Parlamentet:

Program for Dansk Folkepartis sommergruppemøde 5. august 2014 som oplyst af partiet:

EU-debat er forsvundet

En anden forskel på de to programmer er, at der i MELD-programmet er fem en halv timers EU-debat – blandt andet EU-diskussion med Morten Messerschmidt fra 15.30-18.00.

I Dansk Folkepartis sommergruppemødeprogram er der kun to timers EU-debat - og EU-diskussionen mellem 15.30-18.00 er slet ikke på programmet.

I stedet står den i DF-programmet på rundvisning – som ifølge Pia Kjærsgaards Facebook-profil foregik på Dansk Sygeplejemuseum.

Hvis man kigger på det program, Dansk Folkeparti har udsendt – så slutter EU-diskussionen allerede efter frokost. Hvordan forklarer du forskellen? - Nu er det jo ikke mig, der har lavet i den aktivitetsrapport, du har fået op under neglene – og jeg ved ikke hvilken version af dagsordenen, der er lavet. Hvis du nogensinde har prøvet at arrangere sådan en konference, så vil du vide, at dagsordener kan forandre sig løbende – og det er selvfølgelig ærgerligt, hvis der ligger en for tidlig eller en anden version end den reelle, siger Morten Messerschmidt.Men man sender vel ikke et tidligere program ind til en aktivitetsrapport – man må gå ud fra, det I har sendt ind er det endelige program? - Jo-jo, men jeg siger også, at det ser rodet ud – det er der ingen tvivl om. Jeg prøver bare at give en forklaring på, hvordan det kan være opstået.Men diskuterede I på Koldinghus også EU om eftermiddagen, eller gjorde I ikke?

- Jamen, det kan jeg ærligt talt ikke huske. Vi kan sikkert få dokumenteret det på nogle billeder. Jeg kan ikke huske, hvad jeg lavede på en specifik sommerdag for godt to år siden.Pia Kjærsgaard skriver på sin Facebook-side, at I besøgte Dansk Sygeplejemuseum? - Det skulle du så have gjort opmærksom på, inden du stillede det foregående spørgsmål, synes jeg. Så kunne jeg have svaret meget, meget mere præcist. Og vi kunne også have sparet en del af hinandens tid, ikke sandt?Så I har ikke diskuteret EU om eftermiddagen?

- Jamen, prøv at hør her – jeg siger til dig, at det godt kan være, der ligger en tidligere version af dagsordenen – og det ved jeg ikke, hvordan der er kommet til.

Professor: Kan ikke være de samme møder

Juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet har set begge programmer igennem og har svært ved at se, at der skulle være tale om det samme arrangement.

- Det er meget svært at se, at det skulle være de to samme møder, man har med at gøre her, og det betyder selvfølgelig, at der er et af programmerne, der ikke er i overensstemmelse med sandheden, siger Lars Bo Langsted.

Juraprofessoren vurderer – ligesom Wouter Wolfs, der er lektor i europæisk politik ved Leuven Universitet i Belgien, hvor han forsker i europæiske partiers brug af EU-støtte - at Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har tilbageholdt oplysninger for Europa-Parlamentet i en sag om EU-støtte, der tilsyneladende er gået til Dansk Folkepartis sommergruppemøder.

De over 200.000 støttekroner er udbetalt af Europa-Parlamentet, men uden parlamentet tilsyneladende har fået besked om, at støtten i virkeligheden er gået til Dansk Folkepartis sommergruppemøder.

Oplysningerne er afgørende, fordi EU-støttekroner ifølge reglerne hverken direkte eller indirekte må finansiere nationale partier.