OVERBLIK Det indeholder historisk milliard-aftale om coronahjælp

Både selvstændige, studerende og dagpengemodtagere får hjælp.

Samtlige af Folketingets partier står bag den nye aftale, som blev forhandlet på plads natten til torsdag. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Mange milliarder kroner er sat på højkant fra et enigt Folketing med en historisk aftale, som skal afbøde de økonomiske konsekvenser af coronakrisen.

Der er hjælp til store som små virksomheder, almindelige lønmodtagere, freelancere og selvstændige og til både dagpengemodtagere og studerende.

Undrer du dig over, hvor de mange penge pludselig kan findes frem fra, så læs politisk korrespondent Christine Cordsens forklaring her.

Den nye aftale kommer i kølvandet af de andre hjælpepakker, som skal hjælpe lønmodtagere og virksomheder igennem krisen. Læs mere om de enkelte tiltag i den store hjælpepakke herunder.

Støtte til selvstændige

Regeringen meddelte tirsdag, at blandt andre frisører skal holde lukket for at forhindre coronasmitte. (Foto: © Pelle Rink, Scanpix)

Med den nye aftale er der hjælp at hente for selvstændige erhvervsdrivende, som mister mere end 30 procent af deres normale omsætning på grund af de initiativer, myndighederne har taget for at forhindre coronasmitte.

Kompensationen er 75 procent af den tabte omsætning, men maksimalt 23.000 kroner per måned, og den er skattepligtig.

Kun selvstændige, der ejer mere end 25 procent af deres virksomhed, ikke har flere end 10 fuldtidsansatte og op til krisen tjente over 15.000 kroner om måneden, kan få kompensation.

Faste udgifter dækkes

Det var småt med gæster i Nyhavn i København mandag den 16. marts 2020, men der er stadig en husleje, strøm og varme at betale. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Coronavirus eller ej står virksomheder stadig med regninger på husleje, el og lignende, og en lang række af dem er regeringen klar til at dække.

Jo større tab en virksomhed har oplevet på grund af corona-krisen, desto større en del af udgifterne kan man få kompensation for. Hvis omsætningen er faldet 80-100 procent, dækkes 80 procent af udgifterne. Hvis den kun er faldet 40-60 procent, bliver 25 procent dækket.

De erhvervsdrivende, som er blevet påbudt at lukke fuldstændig, vil få alle faste udgifter dækket.

En virksomhed kan maksimalt få 60 millioner i kompensation, og det er et krav, at de faste udgifter er over 25.000 kroner om måneden, for at en virksomhed kan få gavn af støtten.

Ekstra kredit til eksportvirksomheder

Lukkede grænser i flere lande og forsvindende efterspørgsel sætter transportvirksomheder under pres i denne tid. (Foto: © ALY SONG, Scanpix)

Det er særligt de små og halvstore danske eksportvirksomheder, som skal nyde godt af en ny likviditetskaution i Danmarks Eksportkredit.

Den sikrer, at bankerne kan låne penge ud med mindre risiko end normalt, og det skal gøre det muligt for op mod 250 virksomheder at få lidt penge i kassen. I alt kan de tage lån for 1,25 milliarder kroner.

Flere kan få statsgaranteret lån

Flere skal have mulighed for at gå ned i banken og få hjælp under krisen. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

Store som små virksomheder får bedre muligheder for at tage lån. Det kommer til at ske gennem vækstfonden, og i alt stilles cirka 60 milliarder til rådighed for virksomhederne.

Hvis virksomhederne låner penge i banken, vil det være muligt at få statsgaranti for 70 procent af lånets størrelse. Det vil sige, at staten lover banken at betale de 70 procent af lånet, hvis virksomheden alligevel ikke klarer sig.

Den mulighed gælder for virksomheder, som mister minimum 30 procent af deres omsætning på grund af coronakrisen.

Hjælp til rejseselskaber og rejsende

Grænserne er lukkede, og flyene må blive på jorden. Det gør ondt på rejsebranchen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Massevis af mennesker har fået aflyst deres planlagte rejser gå grund af lukkede grænser og rejserestriktioner. Aflyste pakkerrejser skal normalt betales tilbage af rejseselskaberne inden for 14 dage, og derfor mister branchen store beløb til tilbagebetaling - samtidig med at de ikke har nogen indkomster, fordi al rejsetrafik står stille.

Den nye aftale styrker Rejsegarantifonden, som normalt træder til og kompenserer kunder for konkursramte rejseselskaber, med 1,5 milliarder kroner. I en midlertidig periode kan Rejsegarantifonden også hjælpe med at betale aflyste rejser.

Normalt finansieres Rejsegarantifonden af rejsebureauerne selv, og pengene skal også betales tilbage af rejseselskaberne over en årrække.

Større SU-lån til studerende

Typiske studiejobs som barista, tjener, opvasker og så videre findes ikke i øjeblikket. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

Også studerende og elever står til at miste deres job på grund af krisen. Derfor får de nu mulighed for at tage SU-lån på op til 6.388 kroner per måned – oveni deres stipendium og allerede eksisterende mulighed for SU-lån.

Det betyder, at man kan optage SU-lån på i alt 9.582 kroner per måned i marts og april.

Også studerende, der er blevet forsinkede og modtager slutlån, kan få hjælp. Her hæves beløbet fra 8.241 til 14.602 kroner om måneden.

Dagpengeperioden forlænges

Jobcentrene er lukket, og antallet af arbejdsløse stiger, efter at flere virksomheder har måtte afskedige ansatte på grund af corona-krisen. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

For dem, der er på enten dagpenge eller sygedagpenge, har coronavirusset betydet, at det er svært at finde et job, når flere virksomheder tænker mere på at skære ned end at hyre.

Derfor får ledige mulighed for tre måneder ekstra på dagpenge. Perioden fra 9. marts til 9. april tæller ikke med i den to-årige dagpengeperiode. Samtidig forlænges retten til sygedagpenge for dem, der ville have mistet deres sygedagpenge under krisen.