OVERBLIK: Det mener partierne om et forbud mod omskæring af drenge

De fleste af Folketingets partier er splittede i spørgsmålet om et forbud mod omskæring af drenge under 18 år.

Når Folketingets partier i morgen skal diskutere et forslag om at forbyde omskæring af drenge under 18 år, står det på forhånd klart, at det er en sag, der i den grad splitter de to politiske blokke.

Selve forslagets skæbne er der ikke spænding om: Med statsminister Mette Frederiksen (S) og efterfølgende Venstre-formand Jacob Ellemann-Jensens beslutning om, at det fortsat skal være tilladt at omskære drenge i Danmark, er der politisk flertal imod forslaget.

Men det er ikke bare de to blokke, som er splittede i spørgsmålet om omskæring. Også internt i de politiske partier har sagen længe skabt debat.

Holdningerne er så stærke, at flere partier har besluttet at stille deres folketingsmedlemmer frit, og dermed give grønt lys for at stemme, som de ønsker.

Her kan du læse, hvad partierne mener om sagen.

1

Socialdemokratiet

Statsminister Mette Frederiksen (S) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Efter lang tids tavshed om holdningen til at forbyde omskæring af drenge under 18 år besluttede statsminister Mette Frederiksen (S) sig i september sidste år. Jødernes skæbne under blandt andet Anden Verdenskrig var blandt årsagerne til, at statsministeren valgte at sige nej til et forbud.

- Det kan ikke nytte noget, at vi ser det her som en enkeltsag og ikke som en del af en historisk sammenhæng. Jøderne har været forfulgt i Europa i mange hundrede år. Det kulminerede i det mørkeste kapitel i Europas historie, i Holocaust, sagde statsministeren og tilføjede:

- Derfor har vi givet et løfte om at passe på jøderne, passe på de danske jøder, og det løfte har jeg tænkt mig at stå ved, og derfor er et forbud ikke den rette vej.

Personligt er hun dog ikke glad for omskæring, tilføjde hun:

- Selvom jeg som kristen har svært ved at forstå ritualet, så bliver vi nødt til at forstå, at jødeforfølgelse er en kedelig del, en meget forkert del, af den europæiske historie, og mange jøder har det sådan, at hvis vi andre laver et forbud, så vil de ikke længere kunne se sig selv som del af det danske samfund.

Selv om flere af de Socialdemokratiske folketingsmedlemmer - Rasmus Stoklund og Lars Aslan Rasmussen - tidligere har talt meget kraftigt for at forbyde omskæring af drenge, er der ingen slinger i valsen: Hele S-gruppen stemmer imod et forbud, har partitoppen sagt.

Det er da heller ikke omkostningsfrit at stemme imod partilinjen i Socialdemokratiet. Da Mette Gjerskov i 2018 sagde, at hun ikke vil stemme for tildækningsforbudet, tog Mette Frederiksen posten som udviklingsordfører fra Gjerskov.

2

Venstre

Jakob Ellemann-Jensen (V) (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Lige efter Mette Frederiksen i september sidste år besluttede at omskæring af drenge fortsat skal være tilladt, fulgte Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen trop med fuld opbakning:

- Det er en svær sag, der er stærke holdninger til. Men jeg er enig i, at et forbud ikke er vejen frem. Danmark vil stå alene med et forbud - og vi skal kunne rumme det jødiske samfund i Danmark. Det skylder vi dem.

Sagen skaber dog splittelse i Venstre, hvor tidligere transportminister Hans Christian Schmidt har besluttet at trodse partilinjen.

- Omskæring af børn hører ikke til i et moderne samfund. Det er fint, at man har noget religion og kultur, men det må også tilpasse sig et moderne samfund. Man skærer ikke i et barn eller nogen som helst uden deres egen vilje, sagde Hans Christian Schmidt til Avisen Danmark.

I dag siger Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen, er der 'et par enkelte folketingsmedlemmer, som mener noget andet'.

- Det er ikke noget, der er karrierefremmede, at man går imod partilinjen hver og hver anden dag, men vi har nogle muligheder for, at man kan få lov til det, og det er der så et par stykker, som har fået lov til.

Og det skal ikke have repressalier?

- Ikke så længe jeg er gruppeformand. Men det er jo ikke sådan, at man får fortjeneste-medaljen, for vælgerne stemmer jo på et parti, og der skal de også kunne regne med, hvad partiet mener, siger Karsten Lauritzen.

3

Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahl (DF) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Omskæringsdebatten har skabt stor splittelse i Dansk Folkeparti. Partiet besluttede sidste år, at gå ind for et forbud og ønsker altså en mindstealder på 18 år ved drengeomskæring.

- Jeg ser det som sundhedsordfører som forkert at skære i raske børn, sagde Liselott Blixt, da hun sidste år fortalte, at Dansk Folkeparti nu havde besluttet at støtte et forbud.

Tre fremtrædende DFere har besluttet at trodse partilinjen og stemme imod et forbud: Morten Messerschmidt, Søren Espersen og Marie Krarup.

Næstformand Morten Messerschmidt har over for Kristelig Dagblad forsvaret jødernes ret til at holde fast i en flere tusinde år gammel tradition ud fra familiepolitiske argumenter.

- Jeg kan forstå argumenterne på begge sider, men jeg mener nok, at det her mere er et familiepolitisk anliggende end et sundhedspolitisk.

4

SF

Pia Olsen Dyhr (SF) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

For SF er sagen klar. Omskæring af mindreårige drenge bør forbydes ved at lave en aldersgrænse på 18 år, mener partiet.

- Det gør vi, fordi vi i Danmark har en stolt tradition for at varetage børns interesser og beskytte dem, fordi de ikke har en stemme selv. For os handler om det om børns ret til egen krop og få lov til at bestemme selv, hvad der skal ske med den.

- Det handler ikke om for eller imod jøder eller muslimer, men om børns rettigheder, siger retsordfører Karina Lorentzen.

5

Radikale Venstre

Sofie Carsten Nielsen (R) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Et andet meget splittet parti er Radikale Venstre.

- Vi er meget delte i spørgsmålet, der er forskellige holdning til det, siger sundhedsordfører Stinus Lindgren.

Han fortæller, at et flertal i den radikale gruppe er modstander af at indføre en aldersgrænse for omskæring.

- De fleste mener ikke, man bør omskære, men de fleste mener heller ikke, at en aldersgrænse er løsningen på det dilemma. Det er store følelser på spil, for det handler om alt fra religion til børneopdragelse til sundhed og til international politik, siger Stinus Lindgren, som selv går ind for et forbud mod drengeomskæring:

- På trods af, jeg kan se dilemmaerne i det, ender jeg med at vægte integritet og ret til at bestemme over egen krop højest.

6

Enhedslisten

Mai Villadsen (EL) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Venstrefløjspartiet vil stemme for en aldersgrænse for omskæring, siger gruppeformand Peder Hvelplund.

- Det er en meget følsom debat, og der er argumenter, der taler både for og imod. Men det, som i sidste ende taler for en aldersgrænse, er hensynet til barnets tarv, siger han.

7

Det Konservative Folkeparti

Søren Pape Poulsen (K) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Heller ikke i den konservative gruppe er der enighed om omskæring af drenge. Folketingsmedlemmerne har på forhånd fået at vide, at de bliver stillet frit til at stemme, som de selv ønsker. Et flertal i gruppen er dog imod et forbud og vil bevare forældres ret til at omskære deres børn.

Den nu sygemeldte retsordfører Naser Khader har tidligere har sagt, at han vil stemme for et forbud, har partiformand Søren Pape Poulsen slået fast, at han personligt ikke har nogen intention om at indføre et forbud.

- Der står vi jo forskelligt partierne imellem – og også internt i partierne – men min personlige holdning er, at jeg kommer ikke til at trykke på en knap, der de facto betyder, at vi sætter jøderne ud af Danmark. Det gør jeg ikke, sagde Søren Pape Poulsen til DR i 2018.

8

Nye Borgerlige

Pernille Vermund (NB) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Som parti går Nye Borgerlige ind for et forbud mod omskæring af drenge under 18 år, når det sker uden en medicinsk begrundelse - men partiet er splittet.

Mens formand Pernille Vermund stemmer for et forbud, stemmer næstformand Peter Seier Christensen imod. Folketingsgruppen er fritstillet til at stemme efter personlig holdning.

- Vi anerkender, at spørgsmålet om forbud eller ikke forbud mod omskæring vækker stærke følelser, som vi hver især baserer på moral og etik og nogle gange har svært ved at få til at passe ind i et partiprogram, lød det sidste år fra Pernille Vermund.

9

Liberal Alliance

Alex Vanopslagh (LA) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Partiet stemmer for et forbud mod omskæring af drenge under 18 år, som ikke er medicinsk begrundet.

- Vi mener ikke, forældre kan tillade sig at skære kropsdele af deres børn. Det er over grænsen for, hvad forældre kan tillade sig at gøre ved deres børn, siger gruppeformand Ole Birk Olesen.

10

Alternativet

Torsten Gejl (Å) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Partiet har tidligere valgt at fritstille sine folketingsmedlemmer - det var dengang partiet havde en stribe folketingsmedlemmer. Det eneste tilbageværende folketingsmedlem Torsten Gejl siger, at partiet ikke har en officiel politik i forhold til omskæring, men at han nu har gjort sin stilling op.

- Jeg stemmer ud fra min personlige overbeving og ikke på vegne af Alternativet. Jeg vil stemme for et forbud mod omskæring, fordi jeg mener, at det bør være op til folk selv, om de vil have foretaget et indgreb, siger Torsten Gejl.

11

Løsgængere

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (løsgænger) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Når Folketinget i morgen skal tage behandle 'forslag til folketingsbeslutning om at indføre en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge af ikkemedicinske årsager' skyldes det løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Han stillede forslaget, fordi han mente Folketinget for længe havde syltet debatten om omskæring.

Til Berlingske har han sagt, at det bør være ulovligt at skære i små drenge under henvisning til et gammelt religiøst ritual.

- Dybest set handler det om, om forældre har lov til at lave et fysisk indgreb på deres børn, som børnene ikke på et senere tidspunkt kan gøre om igen. Pointen er, at hvis det ikke foregik i forvejen, og nogen pludselig foreslog at skære i små drengebørns tissemænd, så tror jeg sgu aldrig, at nogen havde sagt, at det lød som en god idé.

Lars Løkke Rasmussen (løsgænger) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Løsgænger Lars Løkke Rasmussen er omvendt imod et forbud. Den tidligere statsminister og forhenværende Venstre-formand skrev sidste år på Twitter:

- Vi skal ikke lave verdens første og eneste forbud mod rituel omskæring af drenge! I 77-året efter oktober '43 skal vi ikke sende danske jøder på flugt igen. Det kommer jeg aldrig til at stemme for.

Inger Støjberg har stillet et forslag, der vil tilgodese den jødiske tradition for omskæring. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Løsgænger Inger Støjberg har stillet et forslag om at forbyde omskæring af drenge, der er ældre end otte dage. I den jødiske tradition bliver drenge omskåret på den ottende dag efter fødslen.

- Det handler om at give jøderne mulighed for at udleve deres religion. Efter krigstiden gav vi de danske jøder vores ord på, at de i fremtiden skal kunne leve i Danmark, og det er en lovning, som jeg mener er meget vigtig at stå ved, siger Inger Støjberg til TV 2.