OVERBLIK: Det siger de på 1. maj

Pensionsalder, løntrykkeri og fleksibel arbejdstid og flygtninge optager politikere og fagbevægelse på 1. maj.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen indledte sin 1.maj ved at tale på Fritidscentret Vestergade i Randers. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

1. maj er godt i gang landet over og flere politikere og fagforeningsformænd har været på talerstolen.

Nedenfor kan du få et overblik over, hvad de store talere sagde.

Mette Frederiksen

Socialdemokratiets formand om De Radikales flirt med Venstres næstformand, Kristian Jensen:

- Nu har de kastet deres kærlighed på Kristian Jensen. Manden, der ikke alene har været hård ved vores skattemyndigheder. Han har også bragt udviklingsbistanden ned til det laveste niveau i 30 år.

Mette Frederiksen om pensionsalder:

- Lars Løkke Rasmussen i dag stiller jeg dig derfor et spørgsmål. Hvor meget længere skal danskerne arbejde? Er det et halvt år? Er det et år? Er det to år? Jeg synes, at I fortjener et svar. Det er ganske enkelt ikke rimeligt at ændre folks pensionsvilkår med så kort varsel. Pensionsalderen skal ikke hæves endnu mere end aftalt.

Mette Frederiksen er i dag ude og tale flere steder i landet. Her er hun ved 3F i Herning. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

LO-formand Lizette Risgaard

Formanden om pensionsalder:

- Når Lars Løkke-regeringen tror, at den kan slippe af sted med at hæve vores pensionsalder endnu mere end allerede aftalt, så tager han fejl.

- Vi vil ikke betale med vores liv og vores helbred for unødvendige skattesænkninger. Vi vil ikke køres fuldstændige flade, for at en direktør kan få råd til fladskærm nummer fem, siger Lizette Risgaard.

Pernille Skipper:

Enhedslistens politiske ordfører om udenlandsk løntrykkeri:

- Arbejdsgivere, der ikke kan finde ud af det med fair og lige forhold, må gerne finde sig et andet sted at drive virksomhed. For om du kommer fra Polen eller Vejle, i Danmark kæmper vi for, at alle arbejder på samme vilkår. Ordentlige vilkår.

Pia Olsen Dyhr:

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, siger nej til højere pensionsalder, men ja til fleksibel arbejdstid:

- Så sygeplejersken, pædagogen eller elektrikeren kan gå op eller ned i timer fra år til år efter behov. Så man kan gå til sin arbejdsgiver og sige: "Jeg har altså brug for at være mere sammen med mine børn, mens de er små", siger Pia Olsen Dyhr.

Pia Olsen Dyhr holder også taler landet over. Hun startede i formiddags i Nyborg. (© (c) DR)

Henrik Sass Larsen

Socialdemokratiets gruppeformand roser i sin tale 1. maj Canada og Australien for at styre flygtningestrømmen.

- Det er min overbevisning, at vi skal gøre det samme i Danmark. Det er os, der skal styre det og ikke menneskesmuglerne, siger Henrik Sass Larsen i sin tale.

Henrik Sass Larsen om plejefamilier og anbragte børn:

- Det handler om rettigheder. Mit fokus er at skifte fra biologiske forældre til barnet. Og lidt flere rettigheder til plejeforældrene også, siger Sass.

Henrik Sass Larsen holdt sin første majtale tale i Hugos Vinkælder i Køge. (Foto: Thomas lekfeldt © Thomas Lekfeldt)

FOA-formand

FOA-formand Dennis Kristensen om ulighed:

- Det kniber med retfærdigheden i overenskomstsystemet. Vi forhandler typisk lønstigninger i procent, der giver den samme procent til alle, men flest kroner til de højtlønnede, siger Dennis Kristensen.

Formand for Dansk Socialrådgiverforening

Formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau. om velfærd:

- Hvis vi ikke passer på, mister vi opbakningen til en offentlig velfærd. For når kvaliteten forringes, så vil de velhavende vælge private tilbud og dermed erodere grundlaget for, at alle vil betale for, at også de der har mindst, kan få et godt skoletilbud, lægehjælp eller omsorg og pleje, når de bliver gamle.

/ritzau/

Facebook
Twitter