OVERBLIK Det skal en pakke cigaretter koste – ifølge Folketingets 9 partier

Blot ét parti mener ligesom et flertal af befolkningen, at cigaretter skal være lige så dyre som i Norge.

Fra ingenting til en fordobling. Blandt Folketingets ni partier er der vidt forskellige holdninger til, hvor meget en pakke cigaretter skal stige i pris. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Prisen på cigaretter skal være markant højere - og gerne lige så dyre som i Norge, hvor en pakke smøger koster godt 90 kroner.

Det mener 59 procent af befolkningen ifølge en ny meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Det kræver imidlertid en politisk beslutning at hæve afgifterne - og dermed prisen - på cigaretter.

DR Nyheder har derfor spurgt alle Folketingets ni partier, hvad en pakke cigaretter ifølge dem bør koste herhjemme:

Socialdemokratiet: Uafklaret

- I Socialdemokratiet har vi ikke haft en fornyet drøftelse af, hvad cigaretterne skal koste, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

- Vi hævede cigaretprisen, da vi var i regering. Det er seneste gang, at prisen er blevet hævet, og vi fjernede også tistykspakkerne, fordi vi ved, at der er grupper, som er meget prisfølsomme. Det er især børn og unge, og dem vil vi gerne have til at ryge mindre eller slet ikke ryge, siger han.

Dansk Folkeparti: Lidt dyrere end i dag

- Vi har ikke noget imod, at prisen på en pakke cigaretter stiger i takt med de almindelige priser. Det har vi hele tiden sagt, og det bliver vi ved med, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

- Hvis man skulle følge løn- og takststigningerne, så skulle cigaretterne have været lidt dyrere, og det har vi ikke noget imod, siger hun.

Venstre: Det samme som i dag

- En pakke cigaretter bør koste det, den koster nu. Men det gør naturligvis indtryk, at så mange danskere ønsker, at den skal koste så meget mere, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

- Jeg må også være ærlig og sige, at der er nogle i mit eget parti, Venstre, som går ind for højere cigaretafgifter, siger han.

Enhedslisten: Cirka 60 kroner

- Vi er tilhængere af at hæve prisen, men ikke så meget som i Norge. Vi ønsker at fordoble den nuværende afgift, og det vil betyde, at en pakke cigaretter i gennemsnit ville koste cirka 60 kroner, siger sundhedsordfører Stine Brix.

- Det er det mest effektive middel for at bremse rygning blandt børn og unge. Grunden til, at vi ikke ønsker at hæve prisen til cirka 90 kroner som i Norge, er, at det vil have en stærk social slagside. Nogle grupper er meget afhængige og har samtidig en dårlig økonomi, siger hun.

Liberal Alliance: Det samme som i dag

- Uanset om en prisforhøjelse ville virke eller ej, mener jeg ikke, at vi skal adfærdsregulere yderligere. 75 procent af prisen på en pakke cigaretter består allerede af moms og afgifter, siger sundhedsordfører May-Britt Kattrup.

- Rygning er et personligt valg og et personligt ansvar, og man skal have personlig frihed til selv at bestemme, hvad man vil udsætte sin krop for, siger hun.

Alternativet: 65 kroner

- Vi har et beslutningsforslag på vej om at hæve afgiften på cigaretter, så en pakke i gennemsnit vil koste 65 kroner, siger sundhedsordfører Pernille Schnoor.

- Når man har hævet prisen i andre lande, så er det i særlig grad de unge, der stopper med at ryge eller slet ikke begynder. Unge er de mest prisfølsomme, og derfor skal vi have prisen op, siger hun.

Radikale Venstre: 90 kroner

- En pakke cigaretter i Danmark skal koste 90 kroner, og det skal den, for så ved vi, at færre unge begynder at ryge. Det har vi set i Norge, og det skal vi også se i Danmark, siger sundhedsordfører Marlene Borst Hansen.

SF: Cirka 50 kroner

- Cigaretpriserne skal reguleres med den almindelige prisudvikling her og nu, og det ville betyde, at priserne skulle stige med tre-fire kroner, altså til cirka en halvtredser, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

- Vi er ikke afvisende over for yderligere prisstigninger, men det skal kobles med en rigtig god plan for, hvordan man kan hjælpe de mange, der rigtig gerne vil holde op med at ryge, siger hun.

Konservative: Uafklaret

- Vi har ikke drøftet, hvad den rette pris er, eller om der skal være en anden pris end i dag, siger sundhedsordfører Brigitte Klintskov Jerkel.

- Det er interessant at følge med i udviklingen i andre lande, og hvordan det går med at hæve priserne der. Vi er hele tiden åbne for at drøfte tiltag for at nedbringe rygning, men vi har ikke lagt os fast på, om der skal være anden en pris end i dag, siger hun.

Facebook
Twitter