OVERBLIK: Det ved vi om regeringens finanslov

Tirsdag offentliggøres regeringens bud på en ny finanslov. En række udspil er dog allerede kommet frem.

(Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det politiske efterår sparkes for alvor i gang tirsdag, når regeringens samlede udspil til en ny finanslov præsenteres.

Flere ministre har dog allerede udløst en del af spændingen i ugen op til offentliggørelsen.

De i alt fem forslag løber op i knap 4,1 milliarder kroner. Det er næsten halvdelen af de penge, der reelt er til rådighed ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) egne tal.

Langt størstedelen af cirka 650 milliarder kroner på finansloven er nemlig afsat, og der er kun ti milliarder kroner tilbage at bruge af, fremgår det af Danmarks Konvergensprogram 2016, en oversigt over økonomien som set af regeringen.

Her kan du få et overblik over, hvad de fem forslag går ud på:

Klippekort og bedre mad til ældre

720 millioner kroner skal gå til de cirka 46.000 ældre, der bor på plejehjem og i plejeboliger, foreslår sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).

Langt størstedelen af midlerne skal bruges på omkring en halv times ekstra hjælp og støtte hver 14. dag via et såkaldt klippekort. Det kan være alt fra pudsning af sølvtøj til selskab på en spadseretur.

Den negative sociale arv i vuggestuer og børnehaver skal brydes

580 millioner kroner skal styrke dagtilbud for børn i alderen nul til fem år, foreslår børne- og undervisningsminister Elle Trane Nørby (V). Tanken er blandt andet at øge fokus på at nedbryde den negative sociale arv. Tilbuddet kommer dog også til at fokusere på at give et generelt kvalitetsløft til danske dagtilbud

Motorvejen mellem Skanderborg og Aarhus skal udvides

500 millioner kroner skal sætte en stopper for den massive trafik og kødannelser på E45-motorvejen mellem Skanderborg og Aarhus, foreslår transportminister Hans Christian Schmidt (V). Pengene skal gå til at udvide den tosporede motorvej til tre spor i hver retning over de kommende tre til fire år.

Skærpede straffe for grov gruppevold

90 millioner kroner skal bruges frem mod 2020 på en såkaldt strafskærpelsespulje, foreslår justitsminister Søren Pind (V). Ministeren vil sikre, at domstolene i højere grad udnytter strafferammen, når de dømmer i sager om grov vold begået af flere personer.

Derfor skal en del af de 90 millioner kroner gå til fængslerne, som kommer til at huse flere personer i længere tid.

Bedre behandling af kræftramte og ingen unge rygere i 2030

2,2 milliarder kroner skal bruges over de kommende fire år på en ny kræftplan, foreslår sundheds- og ældreminister Sophie Løhde. Pengene skal blandt andet gå til nye skannere og strålekanoner, ligesom hver enkelt patient tildeles en læge, som bliver ansvarlig for vedkommendes behandlingsforløb.

Desuden har regeringen et mål om, at børn og unge er røgfri i 2030 - blandt andet hjulpet på vej af rygeforbud i skoler og på ungdomsuddannelserne.

/ritzau/

Facebook
Twitter