OVERBLIK: Disse politikere genopstiller ikke

En række topprofiler, tidligere partiformænd og ministre genopstiller ikke.

Blandt de politikere, der ikke genopstiller til Folketinget, er både tidligere partiformænd og ministre.

De var alle at finde på stemmesedlen ved folketingsvalget i 2015, men de genopstiller ikke ved folketingsvalget 5. juni.

Nogle er blevet for gamle og vil gøre plads til nye kræfter. Andre har i mellemtiden fået poster uden for Christiansborg - og enkelte har ganske enkelt bare fået nok af politik.

Få herunder overblikket over, hvilke folketingspolitikere der ikke genopstiller for de ni partier på Christiansborg:

Socialdemokratiet: To tidligere formænd genopstiller ikke

Mogens Lykketoft har både været minister og formand for Socialdemokratiet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Mogens Lykketoft har prøvet det meste, der er at prøve på Slotsholmen: Han har været partiformand, udenrigsminister og finansminister, formand for Folketinget og statsrevisor. Men med valget siger den 73-årige S-veteran farvel til dansk politik. Han blev valgt i Folketinget i 1981 og har dermed siddet på tinge i over halvdelen af sit liv.

To andre topfolk, der heller ikke er at finde på stemmesedlen, er tidligere partiformand og statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes finansminister fra 2011 til 2015, Bjarne Corydon.

Noget tid efter valgnederlaget i 2015 blev Thorning direktør for det internationale Red Barnet, og Bjarne Corydon blev direktør i konsulentvirksomheden McKinsey - og siden chefredaktør på avisen Børsen.

Andre socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der heller ikke vil være at genfinde på stemmesedlen, er tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl og tidligere politisk ordfører Maja Panduro. Og efter mere end 20 år i Folketinget trækker den 71-årige kirkeordfører Karen Klint sig også fra politik.

DF: Ung profil vil skifte Borgen ud med Parlamentet

Den 29-årige Peter Kofod blev som nyvalgt partiets retsordfører. Men han genopstiller ikke, fordi han stiller op til Europa-Parlamentet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Dansk Folkepartis Peter Kofod gjorde lynkarriere på Christiansborg, da han kort efter at være blevet valgt ind i 2015 blev partiets retsordfører. Men hans politiske karriere fortsætter ikke på Christiansborg for nuværende.

Han blev nemlig i februar udnævnt som DF's spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget. Med sig til parlamentet i Bruxelles håber han at tage miljøordfører Pia Adelsteen (DF), der derfor heller ikke genopstiller til Folketinget.

Folketingets yngste medlem, den 25-årige turismeordfører Tilde Bork, der blev valgt ind i 2015, søger heller ikke genvalg. Hun vil i stedet prøve kræfter med den private sektor.

Forbrugerordfører Dorthe Ullemose, der også kom i Folketinget ved det seneste valg, genopstiller heller ikke. Hun vil koncentrere sine kræfter om byrådet i Svendborg.

Venstre: Fire tidligere ministre genopstiller ikke

Tidligere minister og gruppeformand for Venstre Søren Gade genopstiller ikke til Folketinget. Han stiller nemlig op til Europa-Parlamentet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Af de fem Venstre-folketingsmedlemmer, der ikke genopstiller, har fire tidligere været ministre.

1. maj sidste år meddelte både uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, at de stoppede i dansk politik.

Søren Pind var ganske enkelt tømt for energi og manglede "den sidste sultne energi", som han forklarede det. Esben Lunde Larsen sagde farvel til Folketinget til fordel for et job i den globale tænketank World Ressources Institute i Washington D.C.

Derudover genopstiller Carl Holst heller ikke. Den tidligere regionsrådsformand fra Region Syd blev valgt i Folketinget i 2015 og blev straks efter udnævnt som forsvarsminister, men han nåede kun at sidde på ministerkontoret i tre måneder.

I mellemtiden var det kommet frem, at han modtog eftervederlag fra Region Syddanmark oven i sin ministerløn. Da Holst i august 2018 meddelte, at han ikke ville genopstille, var det med forklaringen om, at han gerne vil have en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv.

En anden tidligere forsvarsminister, der heller ikke genopstiller, er Søren Gade. Han vil nemlig forsøge at blive valgt i Europa-Parlamentet. Det samme gælder for spidskandidat Morten Løkkegaard, der derfor heller ikke vil være at finde på stemmesedlen til folketingsvalget.

Enhedslisten: Mister profiler i rotationsprincippet

Johanne Schmidt-Nielsen gav posten som politisk ordfører for Enhedslisten videre til Pernille Skipper i foråret 2016. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Flere af Enhedslistens fremtrædende politikere kan ikke genopstille på grund af partiets rotationspolitik, der forhindrer folketingsmedlemmer i at stille op, hvis de har været i Folketinget i mere end syv år.

Den mest markante profil, venstrefløjspartiet må vinke farvel til, er Johanne Schmidt-Nielsen, der ved valget i 2015 fik 40.425 personlige stemmer. Hun har været medlem af Folketinget siden 2007, og i 2009 blev hun partiets første politiske ordfører.

Pelle Dragsted stopper også på grund af rotationsreglerne. Han har godt nok kun siddet i Folketinget siden 2015, men forud for det arbejdede han først som politisk rådgiver og dernæst som pressechef.

I april sidste år måtte Enhedslisten sige farvel til Maria Reumert Gjerding, der blev valg til præsident for Danmarks Naturfredningsforening. Hun er derfor ikke genopstillet.

Derudover har både Stine Brix og Finn Sørensen selv valgt ikke at genopstille. Stine Brix, der blandt andet har siddet i Folketingets Præsidium, vil prøve noget andet. Og den 72-årige Finn Sørensen, der var med til at danne Enhedslisten tilbage i 1989, har valgt at trappe ned fra det politiske arbejde.

LA: Halvdelen af ministerholdet er ikke på stemmesedlen

Hverken undervisningsminister Merete Riisager eller kulturminister Mette Bock stiller op til folketingsvalget. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Af Liberal Alliances nuværende seks ministre er der tre, der ikke genopstiller til Folketinget. Det er de tre kvindelige ministre, nemlig undervisningsminister Merete Riisager, kultur- og kirkeminister Mette Bock og ældreminister Thyra Frank.

Merete Riisager blev valgt til Folketinget i 2011 og blev minister i 2016. I oktober 2018 meddelte hun, at hun ikke ville genopstille, men i stedet få bedre tid til sin familie.

Kort forinden havde Mette Bock meddelt, at hun ikke genopstiller til Folketinget, fordi hun som sit partis spidskandidat håber at blive valgt i Europa-Parlamentet.

Og Thyra Frank meddelte kort efter valgudskrivelsen på sin egen Facebook, at heller ikke hun stiller op til Folketinget, da hun vil til at bruge mere tid på familien. Hun 'genopstiller' dog ikke, da hun slet ikke blev valgt til indeværende periode. Hun blev hevet ind af Liberal Alliance, da de pludselig stod med en ministerpost.

Medlem af Folketingets Præsidium Leif Mikkelsen takker også af i Folketinget, men fortsætter som partiets landsformand. Han sad i Folketinget som Venstre-mand fra 2001-2007, hvor han blev løsgænger, før han meldte sig ind i Ny Alliance, som sidenhen blev til Liberal Alliance.

Villum Christensen, der har siddet på tinge i et årti, genopstiller heller ikke. Årsagen er en usædvanlig aftale om, at han fra næste år skal være borgmester i Slagelse. Efter kommunalvalget i 2017 stemte LA'eren nemlig for socialdemokraten John Dyrby Paulsen som borgmester. Betalingen var, at Villum Christensen skulle være borgmester efter de første to år.

Alternativet: Halvdelen af gruppen genopstiller ikke

René Gade eller Josephine Fock har begge har været gruppeformand for Alternativet. Ingen af dem genopstiller. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Fem af Alternativets ti folketingsmedlemmer genopstiller ikke.

I september forlod medstifter af partiet og forkvinde for folketingsgruppen Josephine Fock dansk politik til fordel for jobbet som direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp.

Allerede tilbage i 2016 meddelte den stadigt nyvalgte René Gade, at han ikke ville genopstille. Han skulle med egne ord "iltes efter for ikke at blive suget ind i Christiansborgs usunde politiske kultur".

Roger Matthiesen genopstiller heller ikke, fordi han er "led og ked af det politiske system" og mener, at han kan gøre bedre gavn et andet sted. Den 76-årige Ulla Sandbæk overlader også sin kreds til nye kræfter.

Den femte alternativist, der ikke genopstiller, er Pernille Schnoor. Hun blev i 2015 valgt i Folketinget for Socialdemokratiet, men i april 2016 skiftede hun til Alternativet. Når hun ikke vil være at finde på stemmesedlen igen, skyldes det, at hun synes, at politik blot er blevet til sagsbehandling, og at der er voksenmobning på Christiansborg og konfliktfokus i medierne.

R: Hele folketingsgruppen genopstiller

Alle ni medlemmer af De Radikales folketingsgruppe genopstiller. Også den 75-årige tidligere minister Marianne Jelved. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Som det eneste parti i Folketinget genopstiller alle Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer.

Også partiets alderspræsident, den tidligere partiformand og mangeårige minister Marianne Jelved, genopstiller. Den 75-årige veteran blev allerede før folketingsvalget i 2007 spurgt, om hun ikke snart skulle på pension, og svaret faldt prompte: "aldersgrænser er ikke sunde".

SF: Tidligere formand takker af

Efter crika 30 år i Folketinget har den 69-årige tidligere minister Holger K. Nielsen besluttet at trække sig tilbage fra politik. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

SF siger med folketingsvalget farvel til tidligere partiformand Holger K. Nielsen. Efter over 34 år på tinge, 14 år som partiformand og et par ministerposter i bagagen, vil den 68-årige veteran gøre plads til yngre og nye kræfter.

Holger K. Nielsen meddelte allerede for tre år siden, at han ikke vil være at finde på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.

Jonas Dahl, der nåede at være skatteminister i lige knap to måneder under Helle Thorning-Schmidt, genopstiller heller ikke. I 2016 skiftede han nemlig sit folketingsmandat ud med posten som hospitalsdirektør for Regionshospitalet Randers.

De Konservative: Har mistet topminister til erhvervet

Brian Mikkelsen blev i juni sidste år administrerende direktør for Dansk Erhverv og forlod dansk poltik efter næsten 25 år i Folketinget. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

For første gang siden 1994 vil man ikke kunne finde Brian Mikkelsens navn på stemmesedlen til folketingsvalget. Den garvede politiker, der både har været erhvervs-, økonomi-, justits- og kulturminister, sagde i sommeren 2018 farvel til Christiansborg, da han blev direktør i interesseorganisationen Dansk Erhverv.

Det vakte kritik, at han gik direkte fra at være erhvervsminister den ene dag til at være direktør i erhvervslobbyen den anden dag. Men hovedpersonen selv så det som en fordel, at "man ved, hvad man snakker om".

Rettelse: Overskriften "DF: Ung profil skifter Borgen ud med Parlamentet" er rettet til "DF: Ung profil vil skifte Borgen ud med Parlamentet", da det jo endnu ikke er afgjort, om spidskandidaten bliver valgt ind i EU-Parlamentet. Overskriften "LA: Halvdelen af ministerholdet genopstiller ikke" er ændret til "LA: Halvdelen af ministerholdet er ikke på stemmesedlen", da ældreminister Thyra Frank heller ikke var på stemmesedlen folketingsvalget i 2015.

Facebook
Twitter