OVERBLIK: Forstå, hvad den nye uddannelsesaftale betyder for dig

Master-uddannelser, flere erhvervskandidater og en sløjfet karakterbonus. Få overblikket her.

Studerende på landets videregående uddannelser får i fremtiden mindre travlt med at komme i gang med bachelor- og kandidatuddannelserne. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Alle Folketingets partier blev i dag enige om en ny aftale på uddannelsesområdet, som ifølge politikerne skal give dig som studerende mere fleksibilitet i dit uddannelsesvalg.

Aftalen afskaffer muligheden for, at du kan gange dit snit med 1,08, hvis du starter på en videregående uddannelse inden for to år efter, du er blevet student.

Du kan dog stadig gange dit karaktergennemsnit, hvis du har et ekstra fag på A-niveau med 1,03 og to ekstra fag giver en bonus på 1,06.

Politikerne har også besluttet at udvide det såkaldte retskrav. Som reglerne er i dag, er du kun garanteret at blive optaget på en kandidatuddannelse, hvis du begynder lige efter du er blevet færdig med bacheloruddannelsen.

I fremtiden vil du have samme garanti, hvis du blot begynder senest tre år efter du blev færdig med bacheloruddannelsen.

En ny uddannelse - og en udvidelse af et andet forsøg

Politikerne har også besluttet at oprette en helt ny uddannelse og udvide en eksisterende.

I fremtiden kan du i stedet for at søge ind på den to-årige kandidat i stedet vælge ny ét-årig akademisk overbygningsaftale – en såkaldt masteruddannelse.

I første omgang får universiteterne lov til at oprette samlet 25 forskellige uddannelser.

De erhvervskandidatuddannelser, som universiteterne har kunnet oprette siden 2018, bliver der også flere af, hvis det står til politikerne.

Forsøgsordningen udvises fra 20 til 50 mulige erhvervsuddannelser. Uddannelserne er to-årige og undervisningen foregår på deltid, så du har mulighed for at passe et job ved siden af.

Du kan få et overblik over ændringerne i grafikken herunder.

Facebook
Twitter