OVERBLIK Forstå sagen om fiskekvoter og Esben Lunde

Sag om koncentration af fiskekvoter får DF til at sige, at partiet er klar til at arbejde med en ny minister.

Sagen om fiskekvoter går tilbage til 2007, hvor en ny regulering af fiskeriet i Danmark indføres for at sikre bedre udnyttelse af de danske fiskekvoter. (Foto: © Phil noble, Scanpix)

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er havnet i politisk stormvejr i en sag om koncentration af fiskekvoter.

Dansk Folkeparti mener, at ministeren holder hånden over de såkaldte kvotekonger.

Det er de store og pengestærke fiskere, som fylder godt i havet.

Dem vil DF gerne bekæmpe.

Her kan du få et overblik over problemstillingen:

* I 2007 indføres en ny regulering af fiskeriet i Danmark. Formålet er at sikre bedre udnyttelse af de danske fiskekvoter. Det skal sikre, at fiskerne tjener flere penge.

* Derfor får de blandt andet mulighed for at skyde deres fiskerettigheder ind i en pulje, så andre kan udnytte dem. Der indføres også en kystfiskerordning, der skal tilgodese mindre fiskere.

* 8. september 2015 bringer DR2 en udsendelse kaldet "Kvotekonger og små fisk". I udsendelsen rejses kritik af, at de såkaldte kvotekoncentrationsregler ikke bliver overholdt.

RB PLUS, d. 31/03/2017, kl. 15.00: Fiskekvoter har bragt Esben Lunde Larsen i stormvejr. Han har undskyldt, at partier ikke har fået flere informationer om kvotekonger i fiskeribranchen. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Kvotereglerne omgås

* Efter udsendelsen begynder en politisk debat om emnet. Der bliver stillet en række spørgsmål til den daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

* De såkaldte kvotekoncentrationsregler sætter kort fortalt grænser for, hvor mange fisk en enkelt person kan råde over. Men reglerne kan omgås, fremgår det af ministerens svar til Folketinget.

* Ministeren beder derfor NaturErhvervsstyrelsen om at se nærmere på reglerne.

* 10. marts 2016 får den nyudnævnte minister Esben Lunde Larsen et notat fra NaturErhvervsstyrelsen om sagen. Styrelsen indstiller tre stramninger, den mener kan gennemføres.

* Styrelsen har også overvejet andre forslag, blandt andet en tro og loveerklæring, hvor fiskerne skriver under på ikke at bryde koncentrationsreglerne. Det vil dog ikke være hensigtsmæssigt, konkluderes det.

Beskyldt for at lyve

* Alligevel bliver Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de andre partier uden for regeringen fortalt, at en tro-og-love-erklæring er det eneste forslag til at stække storfiskere. De beskylder ministeren for at tale usandt.

* På et samråd forklarer Esben Lunde Larsen, at der ganske rigtigt var flere forslag, nærmere bestemt 16. Han bekræfter at have kendt til i hvert fald nogle af dem. Men han ville kun viderebringe det bedste løsningsforslag, lyder hans forklaring. Og det var altså tro-og-love-erklæringen.

Undskylder over for Folketinget

* Men ifølge Berlingske modsiger flere notater ministeren på det punkt.

* 3. april laver kommer der en redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, hvor der står, at ministeren udtrykte sig "upræcist", da han i et samråd skulle oplyse, hvilke informationer han havde videregivet til de borgerlige partier.

* 4. april undskylder miljøministeren, at han ikke sendte alle forslag om kvotekongerne til Folketinget.

*'Jeg vil nu gøre mit yderste for at medvirke til at gennemføre Folketingets fiskeriaftale både i ord og ånd. Bl.a. ift. de såkaldte kvotekonger' siger han.

Kilder: Ritzau, DR, Fiskeritidende.dk, Cover til notat fra NaturErhvervsstyrelsen til Miljø- og Fødevareministeriet 10. marts 2016, spørgsmål til ministeren fra Miljø- og Fødevareudvalget (MOF Alm. del 2014-2015 (2. samling) spørgsmål 148 og 151), Berlingske.

/DR Nyheder