OVERBLIK: Forstå sagerne om Papes private ministermøder og hans ægtefælles forkerte oplysninger

Pape oplyste ikke om ministermøder i Den Dominikanske Republik til Udenrigsministeriet. Nu fortryder han i et opslag på Facebook.

- Der er ikke tale om noget officielt besøg, og det vidste dem, vi mødtes med, udmærket godt, siger Søren Pape Poulsen til Jyllandsposten om ferien i Den Dominikanske Republik. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

Forud for Konservatives landsråd i weekenden rider partiformand Søren Pape Poulsen på en bølge af succes efter lovende meningsmålinger og høj troværdighed blandt vælgerne.

Men det bliver næppe dét, som de politiske journalister vil spørge statsministerkandidaten til, når de konservative partimedlemmer mødes i Tivoli Congress Center lørdag.

Den seneste uge har Jyllands-Posten afdækket, hvordan Søren Pape Poulsen i sin tid som justitsminister i 2018 besøgte præsidenten og andre ministre i Den Dominikanske Republik på en privat ferie uden at orientere Udenrigsministeriet.

Samtidig har Ekstra Bladet afdækket, hvordan den konservative partiformands ægtefælle har fortalt usandheder om sin fortid.

Pape fortryder

Søren Pape Poulsen ønsker ikke at stille op til interview med DR Nyheder, men skriver fredag i et Facebook-opslag:

Søren Pape Poulsen skriver på Facebook, at han fortryder ministermøderne i Den Dominikanske Republik og, at hans mand har sagt ting, der ikke var rigtigt.
Søren Pape Poulsen skriver på Facebook, at han fortryder ministermøderne i Den Dominikanske Republik og, at hans mand har sagt ting, der ikke var rigtigt.

Om rejserne til Den Dominikanske Republik skriver han, at han burde have informeret den danske udenrigstjeneste.

- Det står klart for mig, at jeg ikke skulle have mødtes med de politikere, uden jeg forudgående havde informeret og rådført mig med den danske udenrigstjeneste. Jeg fortryder de møder.

Søren Pape Poulsen kommenterer også Ekstra Bladets historier om hans ægtefælle Josue Medina Vasquez Poulsen.

- Min mand har sagt ting, som er forkert, mens andet er baseret på misforståelser. Det er oplysninger, som også jeg har viderebragt, men i god tro.

- Forkerte oplysninger er ikke i orden, og jeg vil fremadrettet sikre mig, at det ikke gentager sig.

Søren Pape Poulsen nævner ikke, hvilke oplysninger fra ægtefællen, der har været forkerte.

Forstå sagerne og Søren Pape Poulsen herunder:

En kærestetur med ministerbesøg

I 2018 rejste Søren Pape Poulsen på en privat ferie med sin mand, Josue Medina Vasquez Poulsen, til Den Dominikanske Republik, hvor Josue kommer fra.

Men billeder fra Dominikanske Republiks regerings Twitter-profil viser, at Pape på sin private ferie mødtes med landets udenrigsminister, justitsminister og præsident, Danilo Medina, sammen med daværende socialminister, Mai Mercado, og daværende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg.

Det blev i den lokale dominikanske presse omtalt som en 'delegation' af danske ministre.

Men hverken Udenrigsministeriet eller den lokale danske ambassade blev involveret i rejsen, hvilket ikke er normal praksis.

Den Konservative formand, Søren Pape Poulsen, og Josue Medina Vasquez Poulsen blev gift i 2021. Han kommer oprindeligt fra Den Dominikanske Republik. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix Denmark)

Det betyder, at Søren Pape Poulsen ikke er blevet briefet til møderne og dermed ikke har fået at vide, hvilke emner der ville være gode at tage op for Danmark. Eksperter har over for Jyllands-Posten kritiseret Pape for at underkende udenrigstjenesten.

DR Nyheder har også fået aktindsigt i sagen.

Søren Pape Poulsen har ikke ønsket at stille op til interview, men i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten skriver han:

- Min bedre halvdel er fra den Dominikanske Republik, så det var en stor glæde for mig at lære landet endnu bedre at kende på en ferierejse, hvor vi fik lejlighed til at besøge mennesker, der kunne fortælle om landet. Der er ikke tale om noget officielt besøg, og det vidste dem, vi mødtes med, udmærket godt, siger Pape til avisen.

Det er ikke lykkedes at få et interview med Mai Mercado eller Inger Støjberg, men Mai Mercodo skriver i en sms til DR Nyheder:

- Det var en privat ferierejse. Mere er der ikke i det, selvom nogle medier og Socialdemokratiet forsøger at tegne et andet billede.

Kaffe med Kofod

Efterfølgende har udenrigsminister Jeppe Kofod reageret stærkt på historierne om ministerbesøgene på Papes private ferie.

Derfor mener udenrigsministeren, at Søren Pape Poulsen skal redegøre overfor Udenrigsministeriet, hvilke samtaler og aftaler, der blev indgået på møderne, så man kan få klarlagt, hvad der er blevet talt om.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil have Søren Pape Poulsen til at redegøre for sin ferie til Den Dominikanske Republik. (Foto: © Toms Kalnins, Ritzau Scanpix)

- Jeg undrer mig over, at han på et tidspunkt, hvor han vel at mærke er topminister i Danmark, på en privat ferie har udført, hvad der ligner udenrigspolitik på møder med et andet lands regeringstop, sigerJeppe Kofod til Jyllandsposten.

I en skriftlig kommentar til Jyllandsposten skriver Søren Pape Poulsen, at han mener ferien har været kendt i fire år, og at det havde været smart at fortælle Udenrigsministeriet om møderne dengang.

- Enhver kan se, at Socialdemokratiets interesse handler om valgkamp, når feriebesøget har været kendt i fire år. Jeppe Kofod er hjertens velkommen på mit kontor til en kop kaffe, hvor jeg kan fortælle om min ferie. Men der skete intet, som har nogen som helst interesse for Danmark, skriver Søren Pape Poulsen.

Søren Pape Poulsen ønsker ikke at stille op til interview med DR.

En falsk minister

Senest har Jyllandsposten kunne fortælle, at også en af Søren Pape Poulsens private venner, der ikke var minister i den daværende regering, deltog i samme ferie til Den Dominikanske Republik i 2018.

Dog fremgik det i flere lokale medier, at den dominikanske regering mødtes med flere af Danmarks ministre, herunder 'vicesportsminister' Frans Hjort Hammer. Blandt andet på forsiden af avisen El Nuevo Diario.

Ifølge den dominikanske avis El nuevo Diario besøgte 'en delegation af ministre fra Danmark' den daværende præsident for Den Dominikanske Republik.

Frans Hjort Hammer er Søren Pape Poulsens private ven og var i 2018 blandt andet bestyrelsesmedlem i Danmarks Idrætsforbund. Han var altså ikke vicesportsminister. Sådan en har Danmark ikke. Heller ikke i 2018.

Frans Hjort Hammer understreger i et skriftligt svar til DR Nyheder, at han ikke har præsenteret sig som 'vicesportsminister' under sit besøg i Den Dominikanske Republik.

- Jeg vil gerne understrege, at jeg aldrig har præsenteret mig som hverken sportsminister eller vicesportsminister.

- Jeg rejser i mange dele af verden, og det er langt fra første gang, at min titel som medlem af Danmarks Olympiske Komité og bestyrelsesmedlem i DIF bliver oversat forkert. Jeg tror, det skyldes, at man i mange lande har et sportsministerium, og at det så forveksles, siger Frans Hjort Hammer.

Løj om mands forbindelse til dominikansk præsident

Da Søren Pape Poulsen i 2014 viste sin mand frem til pressen, præsenterede han ham som 'nevø til den dominikanske præsident'. Dengang hed præsidenten Danilo Medina Sánchez.

Men Ekstra Bladet har via advokaten til den tidligere dominikanske præsidents familie afsløret, at det ikke er rigtigt. Advokaten Carlos Salcedo siger til avisen, at der ikke er nogen familiære forbindelser mellem Josue Medina Vasquez Poulsen og den tidligere præsident i Den Dominikanske Republik. Ifølge Ekstra Bladet har advokaten vist familien et billede af Josue Medina Vasquez Poulsen, men afviser at være i familie med ham.

- Familien kender ham ikke, og de kender ham heller ikke ud fra billedet. Det er ikke Danilo Medina Sánchez’ nevø. Eller nogen af hans søskendes nevø, siger Carlos Salcedo til Ekstra Bladet.

Det var på Konservatives landsråd i 2014, hvor Søren Pape Poulsen viste sin kæreste, Josue Medina Vasquez Poulsen, frem til pressen. Pape var netop blevet valgt til formand for de Konservative. - Hans onkel er præsident i Den Dominikanske Republik, sagde Søren Pape Poulsen. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix Denmark)

Pressechef rydder op i Caribien

Avisen kan senere fortælle, at Konservatives pressechef, Filip Lauritzen, er rejst til Den Dominikanske Republik.

Ifølge Ekstra Bladet skal pressechefen undersøge Josue Medina Vasquez Poulsen familieforhold.

Filip Lauritzen bekræfter i en SMS til DR Nyheder, at Josue Medina Vasquez Poulsen ikke er i familie med den tidligere præsident. Han bekræfter også, at han er taget afsted til Caribien, men oplyser ikke, hvad formålet med rejsen er. Filip Lauritzen ønsker ikke at stille op til interview.

Ikke jøde alligevel

Ekstra Bladet kan fredag fortælle, at Josue Medina Vasquez Poulsen har fortalt, at han var jøde. Det har Søren Pape Poulsen både sagt til en konference på Christiansborg i 2020 foran det jødiske trossamfund og den israelske viceborgmester samt i P1-programmet 'Tal til mig'.

Søren Pape Poulsen understregede til konferencen, der handlede om antisemitisme, at på grund af sin ægtefælles jødiske baggrund, ofte får rådgivning om jødiske spørgsmål hos sin dominikanske ægtefælle.

- Det er jo sådan, at min bedre halvdel er jøde. Og er kommet i synagogen fra spæd med sin familie hver eneste lørdag. Ikke her i landet, men et andet sted, sagde han.

- Så nogle gange tester jeg nogle synspunkter af: Hvad ville man som jøde sige, hvis … og så får jeg klar besked, hvis det ikke er tydeligt, sagde Søren Pape Poulsen i 2020 til konferencen på Christiansborg.

DR Nyheder har ikke kunne verificere Ekstra Bladets historie, men prøver fortsat at få et interview med Søren Pape Poulsen og hans mand Josue Medina Vasquez Poulsen.

Du kan følge de Konservatives landsråd fra lørdag klokken 10 på dr.dk