OVERBLIK Forsvaret har planlagt køb af fly og missiler for milliarder

Der bliver jongleret med store milliardbeløb, når der skal købes ind til Forsvaret.

Det kommer til at koste omkring 56 milliarder kroner at købe og drive de nye F35-kampfly. Arkivfoto (© handout © Scanpix)

Når Forsvaret køber dyrt ind eller moderniserer deres materiel, så drejer det sig om ofte om investeringer i milliardklassen.

Senest har DR Nyheder kunnet fortælle, at en omfattende modernisering af Leopard 2-kampvogne kommer til at koste mere end 1,4 milliarder kroner og dermed bliver dobbelt så dyr, som man først regnede med.

Herunder kan du få et overblik over nogle af de milliard-indkøb, Forsvaret har på tegnebrættet - og hvad priserne kommer til at være.

Danmark købte i 2004 51 Leopard 2A5-kampgvognen. Kampvognene ses her under en øvelse i Oksbøl tilbage i 2017. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix 2017)

Kampflykøb skabte stor debat

Den absolutte sværvægter i indkøbsbudgettet fra det danske forsvar er de nye kampfly F35, som skal erstatte F16.

I 2016 besluttede et flertal i Folketinget at indkøbe 27 fly i perioden mellem 2018 og 2026, der ifølge den politiske aftale skal sikre, "at Danmark fortsat har evnen til at hævde dansk suverænitet og mulighed for at kunne indsætte kampfly i internationale operationer eller ultimativt bidrage til Natos kollektive forsvar af dansk og allieret territorium".

Danmark skal betale en indkøbspris på 16,4 milliarder kroner for at erhverve sig flyene, men det udgør under halvdelen af de samlede udgifter.

Prisen over de næste 30 år er anslået til 56,4 milliarder kroner, når man medregner driften og vedligeholdelsen.

Der er dog stadig flere spørgsmålstegn, når det kommer til de samlede udgifter. I et aktstykke fra Forsvarsministeriet fremgår det, at udgifterne på de 56,4 milliarder er forbundet med stor usikkerhed, og at prisen kan risikere at stige.

De usikre tal blev der blandt andet rejst bekymring over i et samråd i december sidste år.

- Jeg sidder her med et notat fra 2015, hvor der er en såkaldt usikkerhedsberegning af indkøbene, der viser, at flyene med 95 procents sandsynlighed vil komme til at ligge mellem 60 og 87 milliarder kroner. Hvorfor er det ikke kommet frem langt tidligere, spurgte SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, der refererede til regeringens eget baggrundsmateriale.

En frygt, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) dog afviste.

- Flyene vil blive billigere og billigere i løbet af de 30 år.

Mandskabsvogne for milliarder

Forsvaret udsendte i 2012 et udbud på pansrede mandskabsvogne til at erstatte hærens 60 år gamle M113-mandskabsvogne.

Det blev schweiziske General Dynamics European Land System, der endte med at skrive kontrakt på mere end 4,5 milliarder kroner for 309 pansrede mandskabsvogne af typen Piranha 5. Yderligere forventer Forsvarsministeriet, at vognene vil koste knap 5,6 milliarder kroner i drift, vedligehold og en opdatering over de kommende 30 år.

De pansrede mandskabsvogne skal leveres mellem 2016 og 2023 og var et overraskende valg. For stik mod Forsvarets sædvanlige indkøbspolitik valgte man en kandidat, der aldrig har været i tjeneste, og en leverandør, som får Danmark som den første kunde.

Missiler skal forsvare os på vandet

Forsvaret planlægger også en opgradering af de tre danske fregatter, som skal udrustes med missiler, så de eksempelvis kan forsvare en flådestyrke eller kystnære landområder mod fjendtlige fly og mod visse typer missiler af Iver Huitfeldt-klassen.

Ifølge et aktstykke fra Forsvarsministeriet vil udgifterne til klargøren løbe op i 330 millioner kroner frem til 2021. I aktstykket har de dog ikke regnet med, hvad selve missilerne koster i indkøbspris, da de betragtes sin en del af den almindelige drift af fregatterne.

Ifølge hjemmesiden Krigeren.dk kommer regningen for 50 missiler til at løbe op i en milliard danske kroner, og de amerikanske myndigheder har i august forhåndsgodkendt et salg.

De danske fregatter skal muligvis udrustes endnu bedre. I de seneste forsvarsforlig lyder det, at man sætter forarbejdet i gang til, at Danmark også køber det mere moderne SM-6, der har en længere rækkevidde.