OVERBLIK Fra idyllisk sejltur til krise: Forstå sagen om DF's EU-penge

En lang række sager om Dansk Folkepartis brug af EU-midler har ramt partiet. Få overblik over sagens forløb her.

Det startede som en klassisk Dansk Folkeparti-sag. Partiet stævnede i bogstaveligste forstand ud for at gøre opmærksom på, at det efter DF's mening "sejler" i EU.

"Det sejler i EU. Vi sejler for Danmark," lød parolen, mens partiet på skonnerten Halmø lagde til kaj i flere danske byer.

Men siden har det vist sig, at billedet af Dansk Folkeparti, der sejlede, også kan forstås i overført betydning. Det har nemlig sejlet med at holde styr på EU-støtten til partiets arrangementer, har DF's EU-gruppeformand Anders Vistisen udtalt.

Sagen har ført til, at Morten Messerschmidt er blevet smidt ud af Dansk Folkepartis ledelse, og at partiet vil betaler over 2,5 milioner kroner tilbage til EU.

Undervejs har der været flere markante nedslag.

Den 13. oktober 2015 meldte EU-parlamentariken Rikke Karlsson sig ud af partiet og blev løsgænger. Få dage senere kom den første rapport, der advarede om skødesløs omgang med støttemidler. Og i august 2016 kom det frem, at Rikke Karlsson uvidende var blevet indskrevet i bestyrelsen i det europæiske parti Meld.

Herfra gik det stærkt. Karlsson anmeldte partiets daværende EU-gruppeformand Morten Messerschmidt for identitetstyveri. Seks dage senere trak han sig som gruppeformand.

Nu er det så kommet frem, at Rikke Karlsson også har haft problemer med sine EU-penge. Ifølge eksperter var det svindel, da Rikke Karlsson i 2014 udbetalte løn til en DF-assistent med EU-penge via et nordjysk taxafirma.

I grafikken herover kan du få et overblik over de vigtigste tidspunkter i sagen om Dansk Folkeparti og EU-pengene.