Overblik: Her er partiernes ønskeliste til en genåbning af Danmark

På partiernes lange ønskeliste til regeringens genåbning står blandt andet frisører, cafeer og højskoler.

Frisører er blandt de erhverv, som flere partier ønsker genåbnet hurtigt. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Mette Frederiksen har formentlig fået travlt med at skrive ned, da partilederne fra Folketingets partier tirsdag aften diskuterede genåbning med statsministeren.

For listen over ting, som partierne gerne ser genåbnet, er lang - og det er ikke nødvendigvis de samme ønsker, partierne har.

Muligheden er opstået, fordi smittespredningen i Danmark er mindre, end Statens Serum Institut havde forventet.

Derfor bebudede statsministeren på et pressemøde her til eftermiddag, at man nu vil genåbne hurtigere, end det ellers var planlagt.

Her er partiernes ønsker for, hvad der skal genåbnes som det næste.

Venstre vil have have flest muligt tilbage i arbejde

Jakob Ellemann-Jensen var det ikke muligt at få en kommentar fra tirsdag aften. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Jakob Ellemann-Jensen vil genåbne de liberale erhverv, der giver flest muligt arbejdspladser på den mest sundhedsforsvarlige måde. De vil derfor have regnet på, hvad der kan svare sig at åbne først. Eksempelvis hvad effekten er på at åbne frisører, cafeer og restauranter i forhold til sundheden og smittespredningen.

Derudover er Venstre interesserede i at få 9. og 10.klasserne tilbage i klasserne, så de kan tage folkeskolens afgangseksaminer og afslutte ordentligt.

- Til at starte med var det jo sundhedsmæssigt forsvarligt at lade dem vende tilbage, regeringen valgte så at gå en anden vej. Nu er der pludselig rum til at give plads til det - måske - igen. Vi skal undersøge det grundigt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Som også mange andre partier, vil Venstre vide, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt at sende efterskole- og højskoleelever tilbage, da det også er et ønske, siger han.

- Det, vi efterspørger, er beregninger på, hvad kan der svare sig at åbne. Vi skal lave en plan. Hvad er planen for rækkefølgen for erhverv, der kan åbnes. Og det beror jo på; hvad koster det - og hvad koster det for sundheden?

Liberal Alliance: Drop den overdrevne forsigtighed

Liberal Alliances Alex Vanopslagh vil gerne have, at man ikke er overforsigtig. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, vil åbne, hvor det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Den overdrevne forsigtighed skal droppes, mener han.

- Kan man leve op til nogle forsigtighedsregler, så skal man have lov til at åbne sin forretning eller butik igen. De beregninger, der tidligere er lavet, har vist, at det tyder på, at man godt kan lukke op for de liberale erhverv. De cafeer og restauranter, der kan leve op til forsigtighedsprincipperne, de skal have lov til at lukke op igen, siger Alex Vanopslagh.

- Hvor er det, der er brug for, at de offentligt ansatte stempler ind igen? Det kunne eksempelvis være i retsvæsenet, siger Alex Vanopslagh, der understreger, at eventuelle forsigtighedsprincipper eller regler naturligvis skal udarbejdes af sundhedsmyndighederne.

- Det er på tide, at regeringen lytter mere til sundhedsmyndighederne, der siger, at vi godt kan åbne mere.

Dansk Folkeparti vil åbne hos ældre

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl mener, at der skal tages hensyn til de ensomme ældre, når der åbnes op. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Det kan hjælpe de ældre, hvis besøgene kan gennemføres under kontrollerede forhold, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Vi efterlader mange ældre i ensomhed med stigende angst- og depressionsrisiko, fordi nogle ældre sidder uden noget at foretage sig og ikke kan få besøg. Hvis vi har mulighed for at gøre det sundhedsmæssigt forsvarligt, så skal vi finde en anden måde at tackle tingene på på ældreområdet, siger Thulesen Dahl, der også vil åbne op for små liberale erhverv og de aktiviter, der kan afvikles udendørs.

SF og De Radikale: Efterskole og højskoler skal genåbnes

Pia Olsen Dyhr og Sofie Carsten Nielsen får ikke svært ved at blive enige om, hvad der skal åbne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Vi er kommet med et bud på, at vi skal kigge på efterskolerne og højskolerne, hvor det ville give god mening at lade eleverne afslutte deres forløb der, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Vi vil også gerne se på de liberale erhverv. Heriblandt tandlæger og frisører. Så foreslog vi også, at vi skal kigge på domstolene. Der ved vi, at der er en enorm sagspukkel, der hober sig op, siger Pia Olsen Dyhr, der mener, at sundheden først og fremmest må stå over alt andet.

Nogenlunde samme melding kommer fra De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen.

- Vi synes, at økonomien skal i gang så hurtigt som muligt. Så vi så gerne, at de små erhvervsdrivende kunne åbne mere op, siger hun.

- Og så har vi en kærlighed til højskoler og efterskoler, der jo kun varer et år.

Nye Borgerlige har en lang liste

Pernille Vermund har en detaljeret plan for, hvad der skal åbne. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Partiformand Pernille Vermund har skrevet en liste ned med ni punkter. Her skriver hun, at hun ønsker frisører, massører med videre åbnet med det samme.

Herudover vil partiet have åbnet domstole, fængsler, sports- og idrætsforeninger, restauranter og cafeer, storcentre, gymnasier, erhvervsskoler, handelsskoler med videre åbnet frem til 1. maj.

Listen slutter dog ikke her. Partiet ønsker også højskoler, teatre og biografer åbnet fra 10. maj. Restauranter, spillesteder og klubber skal åbnes 20. maj. Endelig skal studenterkørsler gennemføres.

Enhedslisten har fokus på liv og ikke økonomi

Pernille Skipper vil gerne åbne op, hvor de giver mening for nogle af de mere udsatte i samfundet. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har fokus på at få gang i lektiecafeerne igen, ligesom hjælpen til udsatte børn skal i gang.

- For os er det vigtigt, at sundhedsvæsenet ikke knækker ud fra et ønske om, at økonomien skal i gang igen. Det vigtigste for os er, at vi har en ordentlig teststrategi på plads, så vi ved, at vi ikke kommer til at gå for langt, siger Pernille Skipper.

- Når det så er sagt, så vil vi gerne åbne der, hvor nogle af de sårbare unge og de sårbare familier har det svært. Så sådan noget som lektiecafeer og ungdomsklubber kan betyde rigtigt meget for udsatte unge og deres familier. Det vil vi forhåbentligt kunne åbne op for, siger Pernille Skipper.

Det Konservative Folkeparti vil genåbne erhvervslivet

Søren Pape Poulsen vil have gang i økonomien igen. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Søren Pape Poulsen vil åbne for mest muligt, og det skal ske hurtigst muligt - selvfølgelig under hensyntagen til det, sundhedsmyndighederne anbefaler.

- Lad os åbne op for noget liberalt erhverv og nogle serviceerhverv. Lad os få gang i Danmark, så der kommer nogle penge i omløb. Det er rigtig vigtigt, siger Søren Pape Poulsen.

- Mange mennesker er pressede til det yderste. Folk, der har skabt en virksomhed, små selvstændige erhvervsdrivende er jo virkelig pressede. Ved at åbne op der, så kunne vi sikre os, at der kommer noget gang i dansk økonomi, siger Søren Pape Poulsen.

Alternativet vil have genåbnet domstolene

Josephine Fock vil udover en åbning også gerne se en klarere strategi for, hvor mange der skal smittes. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Alternativet vil have en åbning af de små erhvervsdrivende, sociale indsatser i forhold til klienter og behandlingssamtaler, det udendørs foreningsliv og en genåbning af domstolene, oplyser politisk leder Josephine Fock i en mail.

- Samtidig spillede vi ind med et ønske om en tydeliggørelse af en strategi for, hvor meget vi vil åbne op i forhold til hvor mange smittede, vi ønsker i Danmark, skriver Fock om partiledernes videomøde.

Artiklen er opdateret kl. 10.47 med ønsker til genåbningen fra partiet Venstre.