Overblik: Hvad vil partierne åbne og hvornår

Partiledere forhandler om genåbning uden bagkant: "Jeg har taget tandbørsten med"

Børn og unge tilbage i skole og på uddannelse og liberale erhverv og små erhvervsdrivende. Det var prioriteterne fra partilederne på vej ind til forhandlingerne om en langsigtet genåbningsplan for Danmark. (© ”lafur Steinar Rye Gestsson)

Det kan tage tid at blive enige.

- Jeg har taget tandbørsten med og puttet den i min taske, lyder det kækt fra leder af De Konservative Søren Pape Poulsen.

Målet er at forhandle uden bagkant om en aftale om en langsigtet plan for genåbningen af Danmark, og alle partilederne er med ved bordet i Statsministeriet.

Og der skal ikke bare laves en plan for de næste par uger eller måneder. Men for "resten af 2021", hvis du spørger flere partiledere.

Står det til statsminister Mette Frederiksen, skal planen kunne præsenteres i morgen, tirsdag. Med sig til forhandlingerne har partierne en stribe beregninger fra eksperter.

Så hvilke dele af samfundet forhandler partierne om, og hvornår skal de hver især åbne?

1

Børn og unge tilbage i skole

Partierne ønsker, at børn og unge skal tilbage i skole og på uddannelsesinstitutionerne. Dog ikke nødvendigvis på fuld tid. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

På spørgsmålet om hvad partierne vil have åbnet først, lyder det nærmest enstemmigt fra alle partier, at "børnene skal tilbage i skole og uddannelse". Og står det til Venstres leder, Jakob Ellemann-Jensen, skulle det helst have været i dag.

Men det mener regeringen og dens støttepartier dog er for tidligt. De er tidligere blevet enige om, at prioriteten er at få børn og unge tilbage i skole den 6. april - dagen efter påskeferien, såfremt smittetallene tillader det.

Børn og unge skal dog ikke nødvendigvis regne med at kunne komme fuldt ud tilbage - men på en halvtreds-halvtreds-ordning, lyder det fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

- Jeg tror ikke, hver dag bliver det sandsynlige scenarie, men der er beregnet på hver anden uge. Det synes jeg kunne give mening, siger leder Mai Villadsen (EL).

2

Liberale erhverv og butikker

Liberale erhverv som frisører står højt på listen over prioriteter for både blå og røde partier. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)

Hvis håret trænger til at se en saks, så er der håb. For står det til Venstre, De Konservative, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, så er det liberale erhverv som eksempelvis frisører og massører, der skal genåbnes efter påsken.

- Helst allerede fra i dag, lyder det fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

Og også muligheden for at genåbne de butikker, der ligger i indkøbscentre og endnu ikke har kunnet holde åbent, skal kunne lukke dørene op for kunderne efter påske.

- De liberale erhverv, specielt dem, hvor du står 1-1, og man står som ekspedient og har én kunde ad gange - det burde kunne lade sig gøre, siger DF's leder Kristian Thulesen-Dahl.

3

Udendørsservering på caféer og restauranter

Udendørsaktiviteter skal gerne åbne efter påske, mener blandt andet Venstre og Dansk Folkeparti. Det gælder blandt andet udendørsservering på fortovscaféer. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Når liberale erhverv og små erhvevsdrivende har fået lov at genåbne, så skal der ses på udendørsaktiviteter, mener Venstre og De Konservative.

- Det næste trin på trappen, det handler om udedørsservering og sådan noget som Superligaen, siger Venstres leder Jakob Ellemann-Jensen.

- Som på fornem vis viste i foråret, hvordan kan man åbne og undgå store smitteudbrud, siger han.

Og danskerne skal ikke vente så længe igen på at gå på museum eller få en fadøl på fortovscaféen, står det til Dansk Folkeparti. Gerne allerede i påsken.

- Det tror jeg, danskerne vil blive rigtig glade for, siger Kristian Thulesen-Dahl.

4

Ældre skal til aktivitet

Ældre skal tilbage til deres aktiviteter fra før corona, siger Dansk Folkeparti, der har seniorerne som særligt fokus. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

En gruppe, som har et særligt fokus for Dansk Folkeparti, er seniorerne.

- Der er dem, der har haft allermest ensomhed, tror jeg, i coronatiden, og som rent fysisk har behov for at have noget at komme ud til, siger Kristian Thulesen-Dahl.

De skal ifølge partiet snart kunne komme tilbage til deres aktiviteter før corona.

5

Natteliv

Nattelivet er tilsyneladende stadig det, der står sidst på planen over det, der kan genåbnes. Men alt skal være åbent efter sommerferien, mener Liberal Alliance. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)

På spørgsmålet om, hvem der må vente længst tid på at åbne, er der tilsyneladende stadig enighed om nattelivet.

- Jeg tror, det bliver hen over sommeren. Der er det vaccinationsprogrammerme, der bliver afgørende for, hvornår vi tør lade det frit, siger Kristian Thulesen-Dahl.

6

Hvornår åbner alt?

Når alle borgere over 50 år har fået tilbudt vaccinen, så skal hele samfundet åbne. Det mener Venstre. Liberal Alliance foreslår genåbning uden restriktioner fra efter sommerferien. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Spørger man Liberal Alliance, så forventer de, at hele samfundet vil været åbent på den anden side af sommerferien.

- Når alle risikogrupper er blevet vaccineret, så synes vi ikke, der er nogen grund til at have alle mulige restiktioner længere, siger Ole Birk Olesen (LA).

- Når alle danskere over 50 år har haft mulighed for at blive vaccineret, så kan vi åbne Danmark. Indtil da skal vi lave en trappemodel, siger Jakob Ellemann-Jensen (V).

7

Hvad hvis der skal lukkes ned?

Hvis der skal lukkes ned på grund af smittestigning, så skal Mette Frederiksen ikke være alene om beslutningen, hvis det står til Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det skal ikke kun være statsminister Mette Frederiksens hånd på bremsen, hvis smitten i samfundet pludselig stiger, og genåbningen må pauses eller rulles tilbage.

Så skal de partier, der er med i en genåbningsaftale, også være med til at beslutte, hvordan der skal lukkes ned, mener Venstre.

- Hvis regeringen har en klam hånd på håndbremsen, så kommer jeg ikke til at være med i aftalen, siger Jakob Ellemann-Jensen (V).

En anden løsning er, at de enkelte kommuner lettere selv skal kunne træffe beslutningen om at lukke ned lokalt, siger Dansk Folkeparti.

- Det er bedre at få åbnet mere op generelt og så få givet nogle af beføjelserne til kommunerne, så de kan lukke ned, når tingene går galt i lokalområdet, siger Kristian Thulesen-Dahl (DF).

Partierne forhandler uden bagkant.