OVERBLIK Knuth er ikke alene: Her er ti andre partihopperes karriere

Danskerne vil stoppe partihopperi, men i hver valgperiode skifter mindst et par stykker parti.

Marcus Knuth (V) er det seneste eksempel på en partihopper på Christiansborg. Men han er bestemt ikke det første. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Man er medlem af et parti, indtil man ikke længere er det.

Sådan er vilkåret for nogle af politikerne på Christiansborg, der har skiftet parti midt i en valgperiode, eller mens de har været ude i kulden.

For lad det være skrevet tydeligt: Marcus Knuths skifte fra Venstre til De Konservative er hverken det første og helt sikkert ikke det sidste partihop i dansk politik.

I gennemsnit skifter tre politikere parti i hver valgperiode, har en Ph.D.-afhandling af Marie Kaldahl Nielsen fra Aarhus Universitet vist. I perioden fra 1953 til 2015 drejede det sig om 72 partihop. Der er dog en tendens til flere partihop i de seneste ti år.

Partihoppene er ikke populære. I 2014 svarede to ud af tre danskere, at de mente, partihoppene skulle forbydes.

Det er dog nærmest umuligt at gøre i praksis, for det følger af grundlovens § 56, at "folketingsmedlemmerne er ene bundet ved deres overbevisning og ikke ved nogen forskrift af deres vælgere."

Med andre ord. Et folketingsmedlem har RET til at skifte mening og parti. Han eller hun kan melde sig ud af sit parti og blive løsgænger.

Herunder har vi samlet ti af de mest markante partihop.

1

Karen Jespersen

(Foto: Bjarke Bo Olsen © Scanpix)

I 2007 skiftede Karen Jespersen fra Socialdemokratiet til Venstre. Inden havde hun i en periode på 14 år fra 1990 til 2004 været medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Her nåede hun at være blandt andet socialminister og indenrigsminister i skiftende regeringer.

Karen Jespersen kan tillige skrive tidligere medlem af Venstresocialisterne på sit cv. Her var hun nemlig medlem og kandidat i 1979, inden hun fortsatte i Socialdemokratiet.

Karen Jespersen er ikke længere medlem af Folketinget. I dag driver hun mediet 'Den Korte Avis' sammen med sin mand Ralf Pittelkow.

2

Anders Samuelsen

(Foto: søRen Bidstrup © Scanpix)

Den tidligere leder af Liberal Alliance var inden skiftet medlem af De Radikale. Her blev han valgt til Folketinget i 2001. I 2007 var han røget ud af Folketinget igen. Han stiftede sammen med den radikale Naser Khader og Gitte Seeberg fra De Konservative partiet Ny Alliance, der siden tog navneforandring til Liberal Alliance.

Ved valget i år blev Anders Samuelsen højst overraskende ikke genvalgt. Han trak sig derfor som leder af partiet.

3

Naser Khader

(Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Naser Khader er i dag et højtprofileret medlem af De Konservative. Sådan har det ikke altid været. Khader blev valgt til Folketinget for De Radikale i 2001 og frem til stiftelsen af Ny Alliance i 2007.

I begyndelsen af 2009 forlod Khader Liberal Alliance og erklærede sig som løsgænger i Folketinget. Det var han i nogle måneder, indtil han meldte sig ind hos De Konservative, hvor han er endnu.

4

Pernille Rosenkrantz-Theil

(Foto: henning Bagger © Scanpix)

Pernille Rosenkrantz-Theil skiftede fra Enhedslisten til Socialdemokratiet i 2008. Forinden var hun i en årrække medlem af Folketinget for venstrefløjspartiet og et markant navn på den politiske venstrefløj.

Hun gjorde sig blandt andet bemærket ved som den eneste af de 179 folketingsmedlemmer at bifalde det såkaldte malingsattentat på statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) som en "symbolaktion" mod Irak-krigen.

I dag er hun børne- og undervisningsminister for Socialdemokratiet samt folketingsmedlem for partiet i København.

5

Jens Rohde

(Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Jens Rohde var medlem af EU-Parlamentet for Venstre, da han i 2015 valgte at forlade partiet for i stedet at melde sig ind i De Radikale.

Her har han siden skiftet Bruxelles ud med København, hvor han i dag er medlem af Folketinget for partiet. Han har siden valget gjort sig bemærket ved at lægge pres på S-regeringen i en række sager, hvor han har sikret et flertal mod regeringen.

Da han forlod Venstre, proklamerede Rohde, at det skete i protest mod partiets asylpolitik.

6

Manu Sareen

(Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

I 2016 skiftede den tidligere radikale minister Manu Sareen partiet ud med Alternativet.

Inden da havde han blandt andet været minister for ligestilling og nordisk samarbejde, men ved valget i 2015 blev han ikke genvalgt til Folketinget. Han meddelte dengang, at han var færdig med politik, men besluttede alligevel at forsøge at genopstille. Først ville han stille op for De Radikale, men efterfølgende skiftede han så til Alternativet.

I 2018 valgte han dog at forlade Alternativet igen for et job, hvor han ønskede at ”fremstå partipolitisk neutral.”

7

Uffe Elbæk

(Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

I 2013 meldte tidligere kulturminister Uffe Elbæk sig ud af De Radikale efter 15 år og blev løsgænger i Folketinget.

Senere samme år stiftede han Alternativet med Josephine Fock. Alternativet kom i Folketinget for første gang med ni mandater ved valget i 2015, og Uffe Elbæk er på nuværende tidspunkt politisk leder.

8

Pia Kjærsgaard

(Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Sammen med blandt andre Dansk Folkepartis nuværende formand, Kristian Thulesen Dahl, og Peter Skaarup (DF) forlod Pia Kjærsgaard Fremskridtspartiet og stiftede Dansk Folkeparti i 1995.

Pia Kjærsgaard var formand for partiet i 17 år.

I dag er hun fortsat medlem af Folketinget for DF og er blandt andet partiets udlændingeordfører. Hun er desuden medlem af Folketingets Præsidium.

9

Jesper Petersen

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En hel gruppe unge SF’ere skiftede partiet ud i 2013 og 2014.

Det gælder blandt andre Jesper Petersen, der på daværende tidspunkt var politisk ordfører for SF. Han meldte sig ind i Socialdemokratiet, som han i dag er politisk ordfører for.

Også Mattias Tesfaye, der var næstformand i SF, skiftede partiet ud med Socialdemokratiet. I dag er han fortsat medlem af partiet og er udlændinge- og integrationsminister.

Astrid Krag, der på daværende tidspunkt var sundhedsminister, meldte sig ud af SF og ind i Socialdemokratiet, samme dag som SF forlod den daværende SRSF-regering. I dag er hun social- og indenrigsminister for Socialdemokratiet.

Også Ida Auken, der var miljøminister for SF, forlod partiet og meldte sig ind hos De Radikale.

10

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

(Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille har skiftet parti flere gange.

I 2008 meldte han sig ud af De Radikale og blev løsgænger i Folketinget. Senere stiftede han partiet Borgerligt Centrum, der efterfølgende blev lagt sammen med Liberal Alliance.

Han sad som økonomi- og indenrigsminister i den tidligere VLAK-regeringen for Liberal Alliance, og han genvalgt til Folketinget for partiet ved valget i 2019.

I starten af november stiftede han partiet Fremad med sin tidligere LA-partifælle Christina Egelund, som han nu er formand for.