OVERBLIK: Messerschmidt og EU-vagthund er helt uenige om undersøgelse af mulig svindel

Mulig svindelsag bliver ved med at belaste Morten Messerschmidt.

EU-parlamentarikeren Morten Messerschmidt hævder at bidrage "aktivt og positivt" til undersøgelsen om DF's mulige misbrug af EU-midler. Men EU's antisvindelenhed hævder, at de intet har hørt fra ham. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

EU's antisvindelenhed, Olaf, mener ikke, at EU-parlamentarikeren Morten Messerschmidt (DF) samarbejder tilstrækkeligt omkring den undersøgelse, der lige nu gransker sagen om muligt misbrug af EU-midler i det nu lukkede europæiske parti MELD og den tilhørende fond FELD.

Olaf har for over et år siden udbedt sig en redegørelse fra den danske politiker, men har ikke hørt noget fra ham trods gentagne rykkere. Den 37-årige DF'er kalder over for TV2 påstanden om hans manglende samarbejdsvilje for "nonsens".

Han har over for DR hævdet, at han bidrager "aktivt og positivt" til, at den årelange undersøgelse kan komme til sin ende. Få her et overblik over, hvad Messerschmidt har sagt i sagen den seneste uge:

1. juni: Messerschmidt har ikke fået så meget som et julekort fra Olaf

I programmet "Ugens Gæst" på P1 forsikrede Morten Messerschmidt fredag den 1. juni, at ingen ønsker en hurtig afklaring på sagen højere end han gør:

- Det er også derfor, jeg har skrevet til de der folk og sagt ”Kan vi ikke se at få det overstået? Jeg har nogle ting, jeg tror, I kunne være interesserede i at få at vide”. Lad os nu gå sammen i en fælles interesse og få det afsluttet.

- Nu afventer jeg denne redegørelse, og så bidrager jeg aktivt og positivt til, at den kan få konkluderet – gerne så hurtigt som muligt – så enhver tvivl kan blive ryddet af vejen, sagde Morten Messerschmidt i radioprogrammet.

Hvor langt er sagen fra sin afslutning?

– Ja, det er et godt spørgsmål, for jeg er endnu ikke blevet inviteret til at bidrage med noget. Det er klart, at man går lidt og undrer sig over, hvad det egentlig handler om. Så kompliceret er det ikke, går jeg ud fra. Men jeg ved det faktisk ikke. Jeg hører ingenting. Jeg har endda skrevet til dem og sagt, hvis der er noget jeg kan bidrage med i forhold til de uklarheder, der er blevet hvirvlet op i pressen, jamen så er jeg rede. Men jeg har ikke modtaget nogen invitation endnu.

Du har ikke været til en eneste afhøring eller samtaler eller andet endnu?

- Nej, jeg har ikke hørt noget fra dem. Ikke engang en opringning, ikke engang et julekort. Nej, der har ikke været noget som helst.

6. juni: Olaf har flere gange rykket for svar, men intet hørt fra Messerschmidt

Olaf ser diametralt modsat på sagen. Antisvindelenhedens chef for efterforskninger, Dominik Schichels, betegner samarbejdet med Messerschmidt som "ikke ideelt".

- Vi har skriftligt udbedt os en redegørelse for et års tid siden. Og vi har rykket for svar adskillige gange, men vi har intet hørt, svarede Dominik Schichels i går på et pressemøde i Bruxelles, hvor TV2 spurgte ind til sagen.

Olafs talsperson bekræfter over for DR, at man "flere gange" har bedt om oplysninger fra Morten Messerschmidt uden at få et svar.

- Vi har kontaktet hans advokater, siger hun og betoner, at Olaf normalt ikke kommenterer enkeltsager eller enkeltpersoner og derfor ikke kan komme med flere informationer i den igangværende undersøgelse.

Derfor vil Olaf hverken svare på, hvilke informationer de har bedt Messerschmidt udlevere, hvor mange gange de har henvendt sig til ham for at få dem - eller hvad de har tænkt sig at gøre herfra.

6. juni: Messerschmidt savner svar på, hvad Olaf vil have fra ham

Morten Messerschmidt afviser over for TV2 blankt kritikken fra Olaf.

- Vi er i den grad klar til at hjælpe dem med at besvare spørgsmål og få belyst, hvad de gerne vil have. Men det kan vi ikke, sagde Morten Messerschmidt onsdag til TV 2.

På tv-stationens spørgsmål om, hvorfor han ikke bare udleverer de informationer, Olaf gerne vil have, svarede Morten Messerschmidt:

- Af den simple årsag at de ikke fortæller mig, hvad de gerne vil have. Jeg har bedt dem nu i over et år om at sige, hvad de mangler fra os for at lukke den her sag. Der er jo ikke nogen, der vil have den lukket mere, end vi ønsker det. Men vi kan ikke få at vide, hvad det er, de undersøger, og derfor hvad vi skal levere.

FacebookTwitter