OVERBLIK Million-foræring til Zornig fik Vilhelmsen i fedtefadet

Projektet "Stemmer på Kanten" fik tilsyneladende både del i puljepenge, der endnu ikke havde været ansøgningsfrist på, og hjælp til at ansøge om pengene. Det skal socialministeren nu forklare.

Socialministeren skal forklare, hvad der er op og ned i Zornig-sagen. (© DR)

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) skal onsdag forklare i et samråd, hvorfor hun tildelte foreningen Huset Zornig, der ledes af tidligere børnerådsformand Lisbeth Zornig Andersen, en million kroner, før ansøgningsfristen til puljen med pengene var udløbet.

Pengene gik til projektet "Stemmer på Kanten", som havde til formål at få socialt udsatte grupper til at stemme ved kommunalvalget, og som også blev til et program på DR2.

Sagen tog sin begyndelse i sommer, da socialministeren under en optagelse af DR-programmet i Odense 29. august dukkede op og tilkendegav, at Zornig ville få en million kroner til projektet.

På dette tidspunkt var ansøgningsfristen til puljen, der på daværende tidspunkt var på i alt en million kroner, endnu ikke udløbet, og ingen af de andre ansøgere havde fået besked om, hvorvidt de havde fået del i puljen. Ansøgningsfristen var 16. september.

Huset Zornig havde endnu ikke ansøgt om penge fra puljen til "Stemmer på Kanten".

Fik hjælp til ansøgning fra ministeriet

Forinden havde Socialministeriets pressechef og pressechefen for "Stemmer på Kanten" ifølge Politiken koordineret udsendelse af pressemeddelelser om puljen, så det ikke ville se "meget aftalt ud."

Efter 29. august ansøger "Stemmer på Kanten" om at få del i puljen - ifølge Politiken med hjælp fra to embedsmænd fra Socialministeriet. Hjælp, som andre puljeansøgere ikke blev tilbudt.

I september vælger Annette Vilhelmsen at forhøje puljen fra en til to millioner, så også 16 andre ansøgere kan få del i puljen.

Listbeth Zornig har efterfølgende forklaret, at Huset Zornig kendte til puljen, allerede før den officielt blev oprettet, lige som organisationen fik at vide før de øvrige ansøgere, at puljen var blevet fordoblet.

Socialminister Annette Vilhelmsen har efterfølgende ifølge Politiken fastholdt, at Huset Zornig ansøgte på "fuldstændig lige vilkår" som de øvrige ansøgere.