OVERBLIK S vil skabe klimafond og gøre Nordsøen til Silicon Valley

Socialdemokratiet vil blandt andet bruge 20 mia. kroner på klimafond og oprette tre nye havvindmølleparker.

Socialdemokratiet har med Mette Frederiksen i spidsen fremlagt sit energiudspil. (Foto: MICHAEL DROST-HAN SEN © Scanpix)

Danmark skal igen være en grøn stormagt.

Det er navnet på Socialdemokratiets energiudspil, som partiet med Mette Frederiksen i spidsen i dag har løftet sløret for.

Ifølge Socialdemokratiet er udspillet finansieret af den ramme, som partiet aftalte med regeringen for halvandet år siden i forbindelse med PSO-aftalen. PSO er en tarif, som forbrugeren betaler via sin elregning.

Samtidig skal forslagene finansieres gennem afgifter på plast og kemi.

Klimafond til 20 milliarder kroner

Det mest iøjnefaldende forslag i Socialdemokratiets udspil handler om fødslen af en statsejet klimafond, som partiet vil bruge 20 milliarder skattekroner på.

Ifølge Socialdemokratiet skal den politisk uafhængige fond investere i grønne projekter, der kan modvirke klimaforandringerne og sikre en mere bæredygtig anvendelse af klodens ressourcer.

Det vil være en af verdens største satsninger på fremtidens grønne og bæredygtige løsninger, der skal gøre Danmark til en grøn stormagt, der tager ansvar både herhjemme og ude i verden, lyder det fra partiet.

Tre nye havvindmølleparker

Socialdemokratiet vil skabe tre nye havvindmølleparker frem mod 2030.

Samtidig skal der ifølge partiet udvikles en strategi, der skal gøre den danske del af Nordsøen til ’Silicon Valley for havvind’.

Det første udbud skal ske i 2019 og de næste i 2022 og 2024. Ifølge Socialdemokratiet afsættes finansiering til den første park, men de to næste forventes at være støttefrie.

Grøn forskningsmilliard

Socialdemokratiet vil årligt bruge en milliard kroner til forskning i energiteknologi og løsninger.

Ifølge S skal Danmark være uafhængig af fossile brændstoffer i 2045, og dermed skal forskningsmidlerne bruges til at finde ud af, hvordan man kan gemme noget af den energi, der skabes, når vinden blæser, til de dage, hvor det ikke blæser.

Facebook
Twitter