OVERBLIK Så meget har hver enkelt minister brugt på kontorindretning

Tre ministre har tilsammen brugt over en million kroner på kontorindretning.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og innovationsminister Sophie Løhde (V) er blandt de ministre, der har brugt flest penge på at indrette kontor. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Ministrene i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nuværende regering har tilsammen brugt over halvanden millioner kroner på at indrette deres ministerkontorer.

Det viser aktindsigter fra samtlige 22 ministre i regeringen, som DR Nyheder har modtaget.

Helt præcis lyder det samlede beløb på mindst 1.616.791,02 kroner inklusive moms. Tre ministre tegner sig tilsammen for lidt over en million kroner af de samlede udgifter.

Her kan du få overblikket over kontorudgifterne for samtlige af de ministre, der har svaret på DR Nyheders anmodninger om aktindsigt:

1

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA): 340.150,48 kroner inklusive moms.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Anders Samuelsen og hans ministerkontor har været det dyreste at indrette, når man sammenligner med regeringens øvrige ministre.

Pengene er blandt andet blevet brugt på håndværkerarbejde og konsulentbistand fra arkitekten Eva Harlous virksomhed. Det har samlet set kostet 92.615 kroner.

Derudover er der blevet indkøbt følgende møbler:

- Et nyt tæppe til 32.185 kroner.

- Borde, 12 stole, spejl, lamper og en ribbe fra møbelfirmaet Mater til 115.250 kroner.

- Tre puder og en plaid designet af Eva Harlou til 1.505 kroner.

- 15 Montana-reoler og tilhørende låger til 42.343 kroner.

- En radiatorskjuler fra firmaet Kompleet til 56.250 kroner.

Derudover er der ligeledes indkøbt et tæppe til udenrigsministerens forkontor og ministersekretær til en værdi af 32.185 kroner.

Anders Samuelsens kontorindretning har hidtil været den mest omdiskuterede af alle regeringens ministre. Udenrigsministeren har blandt andet forklaret det med behovet for at udbedre en vandskade, og at den danske udenrigsminister skal have et flot kontor, når han modtager repræsentanter fra andre lande.

Du kan selv se kontoret her på Anders Samuelsens Facebook-profil, hvor han også sender ”kys til alle haters”.

2

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V): 315.625 kroner inklusive moms.

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V). (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Innovationsminister Sophie Løhde tegner sig sammen med finansminister Kristian Jensen (V) for den største samlede udgift, et ministerium har haft til kontorindretning i den nuværende regerings levetid.

Begge ministre har kontor i Finansministeriet, og tilsammen løber regningen op i 682.125 kroner.

Sophie Løhde er den første danske innovationsminister i historien, og derfor har der været behov for at etablere et helt nyt ministerkontor i Finansministeriet, hvilket forklarer en del af den samlede udgift.

Innovationsministeren har blandt andet købt et tæppe til 22.437 kroner, nye gardiner til 30.000 kroner, et 40 tommers BeoVision-fjernsyn til 17.217 kroner samt en række andre møbler, lamper og kunst.

Derudover er der brugt 52.000 kroner inklusive moms på en indretningsrådgiver for både Sophie Løhde og Kristian Jensens kontorer i Finanministeriet.

3

Finansminister Kristian Jensen (V): 314.500 kroner inklusive moms.

Finansminister Kristian Jensen (V). (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Der skulle ske noget, da Kristian Jensen for godt to år siden overtog posten som finansminister fra Claus Hjort Frederiksen.

Finansministerkontoret var ”ikke blevet væsentlig fornyet siden 1982”, oplyser ministeriet, og derfor var det på høje tid, mente Kristian Jensen, som også forklarede sine følgere på Twitter om indretningsplanerne.

Kristian Jensen har blandt andet købt en sofa og et sofabord fra Paustian til 32.403 kroner, ombetrækning af en øreklapstol til 19.591 kroner, en PH-loftslampe til 12.746 kroner samt en række andre effekter, herunder samme tæppe og tv som Sophie Løhde også har købt til sit ministerkontor.

Derudover er der brugt 52.000 kroner inklusive moms på en indretningsrådgiver for både Sophie Løhde og Kristian Jensens kontorer i Finanministeriet.

4

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V): 180.377,08 kroner inklusive moms.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Forsvarsministeriet flyttede sidste år til et nyt domicil sammen med Værnsfælles Forsvarskommando, og i den forbindelse er der ”gennemført en række renoveringer af eksisterende møblement samt nyanskaffelser til indretning af det nye ministerkontor”.

Det oplyser Forsvarsministeriet til DR Nyheder som en del af forklaringen på, at Claus Hjort Frederiksen i sin tid som forsvarsminister har haft udgifter for 180.377,08 kroner til indretning af sit ministerkontor.

Pengene er blandt andet brugt på mødestole, renovering af eksisterende møblement, et Sony LED-fjernsyn, en sovesofa fra Ikea og et verdenskort.

5

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K): 103.396,36 kroner inklusive moms.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Søren Pape Poulsen har til sit ministerkontor købt et køleskab, tre rullegardiner, et tv-beslag og en kontorstol til en samlet pris på 31.943,25 kroner, oplyser Justitsministeriet.

Derudover er der blevet slebet gulve, udført el-arbejde og tømrerarbejde med mere for i alt 36.453,11 kroner.

Kunstværker til ministerkontoret har man lånt, og i den forbindelse har der været afholdt udgifter for 35.000 kroner.

6

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA): 75.635,04 kroner inklusive moms.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Økonomi- og Indenrigsministeriet har blandt andet haft følgende udgifter til indretningen af Simon Emil Ammitzbøll-Billes kontor, efter at han fik jobbet i november 2016:

Malerarbejde, kunstleje, et vægur fra Arne Jacobsen, nye låse, gardiner, en standerlampe og et køleskab.

Økonomi- og Indenrigsministeriet oplyser desuden, at der kan være ”småanskaffelser”, som ikke fremgår af listen, og at der i forbindelse med en generel renovering af departementet er blevet slebet gulve på ministerkontoret, og at baglokalet er blevet malet.

Det har i den forbindelse ikke umiddelbart været muligt for ministeriet at skelne mellem renoveringsudgifter til ministerkontoret og det øvrige departement.

Ministeriet understreger desuden, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille fik overdraget et tomt ministerkontor, da regeringen i november 2016 blev udvidet med LA og K. Derfor består en del af indretningen af ”tidligere erhvervede møbler fra andre kontorer”.

7

Børne- og socialminister Mai Mercado (K): 66.735,38 kroner inklusive moms.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K). (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Mai Mercado har i sin tid som børne- og socialminister haft udgifter til et nyt mødebord og mødestole, et vægur, el-arbejde, maling og andet håndværkerarbejde.

Der er desuden udført yderligere malerarbejde og udskiftning af elinstallationer, men den udgift kan ifølge ministeriet ikke opgøres særskilt, da det har ”indgået som vedligehold af flere kontorer i bygningen”.

8

Undervisningsminister Merete Riisager (LA): 65.326,23 kroner inklusive moms.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Merete Riisager har i løbet af sine cirka to år som undervisningsminister haft udgifter til blandt andet gardiner, et billede af et spanskrør og en række andre billeder og rammer samt el-arbejde.

Undervisningsministeriet oplyser desuden, at man som led i den almindelige vedligeholdelse har udskiftet trægulvet på Merete Riisagers kontor. De udgifter er dog afholdt af Bygningsstyrelsen, som ministeriet lejer sine lokaler af.

Der er desuden blevet malet på ministerens kontor, men ministeriet har ikke kunnet finde en særskilt faktura i den forbindelse.

9

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V): 26.112,50 kroner inklusive moms.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: © Fadel Senna, Scanpix)

Statsministeriet tilrettelægger ikke sin ”regnskabsmæssige registrering” på en sådan måde, at man kan trække udgifter til indretning af statsministerkontoret eller andre kontorer ud ”fra systemet via en særskilt rapport, hvori der genereres en aktliste”.

Ministeriet har derfor sendt en liste til DR Nyheder med de udgifter, man alligevel har været i stand til at identificere som værende tilknyttet indretning af Lars Løkke Rasmussens kontor.

Det drejer sig om udgifter til tranpost og deponering hos Statens Museum for Kunst, som i 2017 udlånte tre malerier til statsministerkontoret. Det kostede 19.612,50 kroner.

Lars Løkke Rasmussen har desuden købt en ”stor grøn plante” til 6.500 kroner.

Afslutningsvis oplyser Statsministeriet, at man i maj 2015, da Helle Thorning-Schmidt (S) stadig var statsminister, bestilte en kontorstol til statsministerkontoret.

Den blev dog først leveret mere end tre måneder senere, da Løkke havde overtaget nøglerne til Statsministeriet. Udgiften til stolen er derfor ikke med i ministeriets opgørelse.

10

Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V): 22.847,50 kroner inklusive moms.

Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V). (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Eva Kjer Hansen blev udpeget til minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde i maj i år og har siden haft udgifter til blandt andet Montana-reoler og et hæve-sænkebord.

11

Skatteminister Karsten Lauritzen (V): 22.772,75 kroner inklusive moms.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Skatteministeren har haft følgende udgifter til indretning af sit ministerkontor, herunder også det kontor i Erhvervsministeriet, som skatteministeren har til rådighed, når han har behov for at være tæt på Christiansborg:

Lån og transport af billeder hos Statens Museum for Kunst, en billedramme fra Silvan samt lænestol, bakkebord, sofabord, tæppe, øreklapstol med mere fra Ikea.

12

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V): 19.379,65 kroner inklusive moms.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Tommy Ahlers har siden maj i år, da han overtog tjansen som uddannelses- og forskningsminister fra Søren Pind, købt følgende til sit ministerkontor:

En kontorstol og to lamper inklusive fragt.

13

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V): 14.674 kroner inklusive moms.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Inger Støjberg har brugt pengene på indretning af sit ministerkontor på tre radiatorskjulere og et spejl fra Ikea.

14

Ældreminister Thyra Frank (LA): 14.436,50 kroner inklusive moms.

Ældreminister Thyra Frank (LA). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Thyra Frank har indkøbt i alt to ting, siden hun blev udpeget som ældreminister i november 2016, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet:

Et ekstra modul til et eksisterende mødebord og et vægur fra Georg Jensen.

15

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V): 10.756,45 kroner inklusive moms.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har haft udgifter til følgende i forbindelse med indretningen af Lars Chr. Lilleholts ministerkontor:

Plaid og pude fra Magasin og to softshell-stole købt hos Paustian.

16

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V): 8.962,50 inklusive moms.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Udgiften på 8.962,50 kroner dækker kun over en post, nemlig maling af ministerkontoret.

17

Kulturminister Mette Bock (LA): 6.545,35 kroner inklusive moms.

Kulturminister Mette Bock (LA). (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Mette Bock har købt følgende til indretning af sit ministerkontor, oplyser Kulturministeriet:

Nye planter, to nye Le Klint-lamper og et 22 tommers fjernsyn.

18

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K): 6.181,25 kroner inklusive moms.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K). (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Der er i Rasmus Jarlovs relativt korte ministerperiode – han tiltrådte i juni i år – ikke blevet indkøbt møbler eller andre ting specifikt til ministerkontoret, oplyser Erhvervsministeriet.

Ministeriet har imidlertid indkøbt et mobilt køleanlæg, som kan anvendes i hele ministeriets fredede bygning fra 1741-1742. Mobile køleanlæg er på grund af fredningen eneste kølemulighed i ministeriet.

Køleanlægget er også blevet benyttet på ministerkontoret, og derfor har ministeriet inkluderet udgiften i svaret til DR Nyheder.

19

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V): 1.600 kroner.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V). (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Udenrigsministeriet har ikke identificeret dokumenter vedrørende udgifter til Ulla Tørnæs’ ministerkontor, men kan dog oplyse, at der er blevet købt et brugt verdenskort til ministerkontoret på Den Blå Avis.

Verdenskortet kostede 1.600 kroner. Det fremgår ikke af aktindsigten, om prisen er inklusive eller eksklusive moms.

20

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V): 777 kroner inklusive moms.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

De 777 kroner dækker over køb af tre skifterammer, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

21

Transportminister Ole Birk Olesen (LA): 0 kroner.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA). (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

”Ministeriet kan oplyse, at der ikke har været nogen udgifter til indretning af ministerkontoret i den nævnte periode,” lyder det fra Transportministeriet.

Transportminister Ole Birk Olesen har altså ikke brugt en krone på indretning af sit ministerkontor, som han overtog i november 2016.

22

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V): 0 kroner.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Jakob Ellemann-Jensen blev i maj i år udpeget som ny miljø- og fødevareminister, og ifølge ministeriet havde han pr. 2. november 2018 ikke brugt nogen penge på indretning af sit ministerkontor.