OVERBLIK: Sådan bliver kravene til gymnasieuddannelser

Selv hvis man ikke får et karaktergennemsnit på 5, er der mulighed for at komme i gymnasiet.

I fremtiden skal man have over 5 i gennemsnit i årskarakter og mindst et gennemsnit på 3 i folkeskolens afgangsprøve for at komme direkte på gymnasiet. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Et af de store stridspunkter i forhandlingerne om den gymnasiereform, der fredag faldt på plads, var, hvilke krav der skal stilles for at få adgang til gymnasiet.

Her er et overblik over, hvordan reglerne bliver på henholdsvis det almene gymnasium (STX), det tekniske gymnasium (HTX), handelsskolerne (HHX) og HF.

Adgangskravene kommer til at gælde fra 2019.

* STX, HTX og HHX

De nye regler tager udgangspunkt i, at man i 8. klasse vurderer elevers såkaldte uddannelsesparathed ud fra faglige, personlige og sociale kompetencer.

Aftalen skærper de faglige krav, så elever fremover skal have et karaktergennemsnit på 5 for at blive vurderet uddannelsesparat. I dag er kravet et snit på 4.

Den enkelte elev skal holde dette karakterniveau på det eller de efterfølgende klassetrin. Og ved de afsluttende eksamener skal niveauet "bekræftes".

Får eleven mindst tre i gennemsnit ved de prøvebundne fag ved afgangseksamen, vil vedkommende have krav på at blive optaget.

Ligger eksamensgennemsnittet mellem 2 og 3, så skal eleven til en vejledningssamtale, men har stadig krav på optagelse.

Endelig er det muligt - hvis man ikke lever op til kravene - at tage en optagelsesprøve og gå til en samtale, hvor man vil blive "revurderet". Som hovedregel har personen maksimalt to forsøg.

En elev, der ikke er erklæret uddannelsesparat, kan sikre sig direkte adgang til en gymnasial uddannelse, hvis personen får mindst 6 i gennemsnit ved eksamen.

* HF

Som noget nyt bliver det også muligt at søge ind på den toårige HF allerede efter 9. klasse.

Her tager reglerne igen udgangspunkt i uddannelsesparathedsvurderingen. Der kræves dog kun et karaktergennemsnit på 4.

De elever, som søger ind på HF direkte efter 10. klasse har krav på at blive optaget, hvis de får et gennemsnit på mindst 02 i dansk og matematik ved 10. klassesprøven og ellers er vurderet uddannelsesparate

Samtidig laves der dog en udvidet mulighed for optagelse. Hvis man ikke lever op til adgangskravene eller ikke søger ind direkte efter 9. eller 10. klasse, slipper man for at gå op til en prøve.

I stedet kan man blive optaget via en såkaldt kompetencevurdering.

Kilde: Aftale om ny gymnasiereform

/ritzau/