OVERBLIK Sådan er reaktionernepensionsaftalen

Pensionsaftalen er en god begyndelse, lyder det fra arbejdsgiverne. Andre frygter, at den vil øge uligheden.

Finansminister Kristian Jensen på Pressemødet Finansministeriet tirsdag 20. Juni 2017 hvor regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en ny aftale om danskernes pension. Flere skal spare op til deres egen pension. Og flere danskere skal blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Det er hovedmålene i den aftale om danskernes pension, som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti tirsdag har indgået på et møde i Finansministeriet.. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Regeringen - Venstre, Liberal Alliance og De Konservative - er sammen med Dansk Folkeparti tirsdag blevet enige om en aftale om danskernes pension.

En af hovedformålene i aftalen er, at flere skal spare op til deres egen pension, og flere danskere skal blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Reaktionerne på aftalen er blandede. Her er et overblik over, hvordan den bliver modtaget:

Kim Simonsen, formand for HK:

- Ordningen er dyr for den enkelte. Og så er den uoverskuelig, udtaler han i en pressemeddelelse.

Bente Sorgenfrey, formand for FTF:

- Det er fornuftigt, at regeringen og DF vil belønne de lønmodtagere, der vælger at fortsætte med at arbejde helt frem til, de når folkepensionsalderen.

- Men aftalen er ikke tilstrækkelig og udgør dermed en lappeløsning på de i forvejen mange ændringer af pensionssystemet, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Torsten Fels, administrerende direktør for pensionsselskabet Pensam:

- Med den nye aftale rammer man dem, der arbejder hårdest og tjener mindst, og det er simpelthen ikke i orden, udtaler han i en pressemeddelelse.

DA er positive - Cepos kritiserer

Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening:

- Regeringen og Dansk Folkeparti har nu taget et godt skridt til at gøre det mere attraktivt for den enkelte at spare op til pensionen. Det er positivt.

- Aftalen er derfor en god begyndelse, men den er ikke nok. Selv med denne aftale kan det for mange danskere stadig ikke i tilstrækkeligt omfang betale sig at spare op, udtaler han i en pressemeddelelse.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos:

- Det er ærgerligt, at man begrænser danskernes mulighed for at trække sig tilbage for egne pensionsmidler.

- Det sker, fordi man kun kan trække sig tilbage tre år før pensionsalder for egne pensionsmidler. Tidligere var det fem år før pensionsalder. Det er en begrænsning på borgernes frihed, udtaler han i en pressemeddelelse.

Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører:

- Det sande formål er jo at finde penge til skattelettelser, som skal deles ud til efteråret. Det rammer de mest nedslidte og giver større fordele til de højestlønnede, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Benny Engelbrecht, Socialdemokratiets finansordfører:

- Regeringen har med kirurgisk præcision undladt at løse pensionssamspilsproblem for almindelige hårdtarbejdende danskere. Fest for de rigeste, skriver han på Twitter.

/ritzau/