Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har her til aften holdt sin sidste nytårstale før folketingsvalget. Den brugte han blandt andet til at sætte fokus på, at "verden er i opbrud", og at de store fællesskaber slår revner - også herhjemme.
Se herunder, hvad støttepartiet Dansk Folkeparti og de fem oppositionspartier i Folketinget mener om statsministerens nytårstale:
DF: Løkkes analyse er rigtig, men hans svar er forkert
Statsministeren har den rigtige analyse af en verden i opbrud, men han når ikke frem til det rigtige svar, når han peger på øget internationalt samarbejde, lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl:
- Når man føler sig fremmed i sit eget land, så reagerer folk. Og det gør så, at man i USA vælger en type som Trump til præsident, og at briterne melder sig ud af EU. Svaret på det er jo ikke at overlade endnu mere til internationale organisationer. Svaret er jo at acceptere, at befolkningerne selv træffer afgørelse om deres lands fremtid.
- Har vi brug for, at EU bestemmer endnu mere over os? Eller handler analysen i virkeligheden om, at folk er frustreret, fordi de føler, at der bliver taget magt fra nationalstaterne? Hvis jeg har ret i, at det er der, analysen bør føres frem til, så er løsningen jo, at nationalstaterne får lov til at træffe nogle flere beslutninger, så man ikke føler sig fremmed i sit eget land.
S: Hvad blev der af klimaet og hvidvaskskandalen?
Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, erklærer sig decideret skuffet over statsministerens nytårstale.
- Jeg synes, at dronningen i går holdt en fantastisk nytårstale med vid og bid. Det savnede jeg hos statsministeren i dag. Der var ikke et ord om, hvordan vi kan gøre mere for klimaindsatsen, og når det gælder hvidvask, snyd og svindel, som virkelig optager danskerne, så var der heller ikke noget bud fra statsministeren.
Til gengæld deler Nicolai Wammen statsministerens bekymringer omkring verdenssituationen:
- Når man kigger ud på Trump i USA og Putin i Rusland, så er der jo al mulig grund til at være bekymret for nogle af de store spørgsmål – blandt andet klimaet – og at vi har en verden, der kan arbejde sammen om at løse det. Og der er der virkelig grund til, at Danmark skal tilbage i førertrøjen.
EL: Løkke skulle have slået ned på hvidvaskskandalen
At statsministeren i sin tale ikke nævnte hvidvask-skandalen i Danske Bank, viser noget om, hvad han går op i - og hvis interesser han plejer, mener Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper:
- Løkke nævner ikke skandalerne i banksektoren med et eneste ord. Det er jo helt vildt. 2018 var året, hvor hvidvask-skandalen i Danske Bank væltede ud af skabet, og hvor det blev afsløret, at den økonomiske elite i bank- og finansverdenen systematisk har svindlet den danske og mange andre landes statskasser.
- Det lader han passere. Det siger virkelig noget om, hvis ve og vel han går op i, siger hun.
ALT: Det er ikke nok at sige, at der skal gøres noget for klimaet
Alternativets gruppeformand, Carolina Magdalene Maier, efterlyser også et markant grønnere fokus i nytårstalen:
- Jeg mangler et helt radikalt fokus på indsatsen for at bremse klimaforandringerne. Det er ikke nok at sige, at der skal gøres noget. Statsministeren burde svinge sig helt op på den høje hest og fortælle Danmark, hvilke visioner regeringen har for at holde temperaturstigningen på 1,5 grader.
Til gengæld roser hun statsministeren for at sætte fokus på nødvendigheden af det internationale samarbejde:
- Men når vi så kigger ind i Folketinget, er det tydeligt, at der er andre, der svinger taktstokken, for her taler regeringen jo om at gå til kanten af konventionerne.
- Det frisind, som statsministeren talte om, at alle skal respektere, det underminerer regeringen selv med håndtrykslove, burkaforbud og vuggestuepåbud.
R: Løkke talte som den statsminister, DF ikke vil lade ham være
De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, roser statsministeren for at sætte fokus på Danmarks rolle i verden.
- Men problemet med de her taler er jo, at lige så glad man kan være for talen her den 1. januar, lige så vel ved vi, at bagsiden af medaljen kommer frem alle de andre dage på året, hvor Dansk Folkeparti får lov til at sætte dagsordenen.
- Regeringen har taget fra dem, der har mindst, selvom Lars Løkke taler om, hvor vigtigt det er, at forskellene ikke bliver større. De har indført grænsekontrol, selvom Lars Løkke taler om, hvor vigtigt det er, at vi ikke river det ned, som andre har bygget op.
- Det virker mest af alt som Lars Løkke, der taler som den statsminister, han gerne ville være, men som han ikke kan få lov til at være resten af året på grund af Dansk Folkeparti, siger Morten Østergaard.
SF: Ros for internationalt udsyn, men hvad med klimaet?
SF's partiformand, Pia Olsen Dyhr, roser statsministeren for at gøre opmærksom på de udfordringer, det internationale samfund står over for i en "verden i opbrud":
- Der er en stigende ufred med Trump på den ene side og Putin på den anden. Vi har brug for et aktivt Europa, der vil stå sammen for at løse nogle af vores fælles problemer. Det synes jeg faktisk, at statsministeren kom med nogle bud på, siger Pia Olsen Dyhr.
Til gengæld mener hun, at nytårstalen lod meget tilbage at ønske på klimafronten:
- Statsministeren talte rigtig meget om klimaet og at det er et fælles problem, vi skal løse. Men han kom ikke med noget forslag til, hvordan vi skal løse det. Hverken med landbruget, transportsektoren eller energisektoren.