OVERBLIK: Striden om Goldman Sachs og DONG

Det har udløst kritik, at en amerikansk investeringsbank står til at blive medejer af af statens energiselskab DONG. Få overblikket over sagen her.

En amerikansk investeringsbank, statens energiselskab DONG og nogle, der er ret sure.

Her er et overblik over, hvad den højspændte diskussionen omkring Goldman Sachs og DONG handler om.

Kontroversiel amerikansk bank

* Folketinget diskuterer lige nu en aftale, der betyder, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs bliver medejer af DONG.

* Goldman Sachs har fået kritik for sine arbejdsmetoder under finanskrisen. Bl.a. fordi investeringsbanken har tjent rigtig rigtig godt på at sælge et investeringsprodukt, der kostede kunderne milliarder af dollar og senere betød konkurser. Goldman Sachs fik senere en bøde på tre milliarder kroner for at have misinformeret kunder.

* Goldman Sachs køber nye aktier i DONG for otte milliarder kroner. Goldman Sachs overtager 19 procent af aktinerne i DONG.

* Samtidig skal pensionskasserne ATP og PFA indskyde 2,2 milliarder kroner og 800 millioner i DONG, der er økonomisk trængt.

* DONG skal i fremtiden bl.a. bruge flere penge på havvindmølleparker.

* Ud af aftalen er DONG beregnet til at være 31,5 milliarder kroner værd. Økonomer har kritiseret, at det beløb er sat for lavt.

* Goldman Sachs får vetoret på spørgsmål som bl.a. DONG's øverste ledelse og strategi. Dette vækker også skarp kritik.

* Staten har stadig over 50 procent af aktierne i DONG med aftalen.

* Kritikere, som også tæller socialdemokratiske stemmer, mener bl.a., at med aftalen så høster investorerne profitten hvis det går godt, og hvis det går skidt, betaler skatteyderne.

Partier forsøger at forhindre

* Enhedslisten er stærkt imod aftalen, da de blandt andet mener, at Goldman Sachs har et ansvar for, at finanskrisen er blevet så alvorlig. Enhedslisten har foreslået, at man helt dropper aftalen.

* Dansk Folkeparti kræver, at Goldman Sachs ikke får den endelige indflydelse på udskiftninger i DONG's ledelse. Dansk Folkeparti er en del af en tidligere politisk aftale på området, og derfor er opbakningen fra DF nødvendig, før regeringen kan lave en aftale.

* Omvendt kritiserer regeringen Dansk Folkeparti, fordi de tidligere har sagt ja til aftalen.

Facebook
Twitter