OVERBLIK: Striden om topskat har længe eskaleret

Striden om topskat er flere gange dukket op i løbet af året og kan føre til folketingsvalg.

Anders Samuelsen (LA) har flere gange fremturet med, at regeringen må gå af, hvis den ikke lever op til LA's ultimative krav om at levere topskattelettelser. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Striden om fem procentpoint lettelse af topskatten, som i yderste konsekvens kan føre til et folketingsvalg, har stået på siden regeringen tiltrådte. Især har den spændt ben for regeringens 2025-plan.

Idag har Lars Løkke forsøgt at løse situationen ved at invitere Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti til forhandlinger om at indgå i regering.

Her kan du blive klogere på optrapningen undervejs.

Overblik: Striden om topskatten

 • 18.juni 2015: Efter folketingsvalget danner Venstre danner, med støtte fra de øvrige partier i blå blok, en smal etparti-regering med 34 mandater.

 • 25. juni 2015 siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, om Venstres regeringsgrundlag: - Jeg har sagt, at topskatten skal på bordet, og det holder jeg fast i, sagde Anders Samuelsen dengang og slog fast, at en "regering kan vælte sig selv, ved at den ikke lytter til sit parlamentariske grundlag."

 • I regeringsgrundlaget, der blev offentliggjort 28. juni 2015, er der nedfældet en ambition om at sænke marginalskatten: - Derudover har regeringen en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint. Skattelettelserne blev i regeringsgrundlaget planlagt til at skulle forhandles på plads som "anden fase" af regeringens jobreform i foråret 2016.

 • 11. januar 2016: LA-leder Anders Samuelsen truer for første gang regeringen på livet, hvis ikke der kommer lettelser i topskatten inden grundlovsdag. Regeringen udskød alligevel skattereformen til efteråret. Samuelsen rykkede senere sin deadline til 1. januar 2017, men meldte ud, at den "automatiske garanti og velvillighed" var forsvundet.

 • 15. februar 2016: - Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer. Vi har et land, vi skal redde, som har store problemer, sagde Samuelsen til Jyllands-Posten.

 • Samuelsens udtalelser blev skærpet flere gange undervejs, og da regeringen fremlagde sin 2025-plan i slutningen af august, gik der en dag før Anders Samuelsen ville udtale sig. Striden mellem regeringen og Liberal Alliance handler om, at regeringens udspil nedsætter topskatten på fem procentpoint for alle, der tjener under en million om året. Liberal Alliance vil have fem procentpoints topskattelettelser til alle.

 • 31. august 2016: - Sagen er, at for os er det her værdipolitik. Vores mål er at afskaffe topskatten fuldstændig. Helt afskaffe den, sagde Anders Samuelsen og slog fast, at "det her er hjerteblod for os."

 • 16. september 2016: Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, optrappede konflikten og brød med eget princip om aldrig at stille ultimative krav.

 • 3. oktober 2016: Anders Samuelsen siger ifølge Børsen, at han skulle have væltet regeringen i august, da statsministeren fremlagde regeringens 2025-plan, og den levede ikke op til kravene fra Liberal Alliance.

 • 19. november 2016: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inviterer De Konservative og LA med i en ny regering. Anders Samuelsen vil ikke kommentere, hvad det betyder for hans krav.

 • /ritzau/

Facebook
Twitter