Overvejelser om FE-adgang til private sundhedsdata vækker bekymring

Forsvarsministeren overvejer at give en hackerenhed under FE flere beføjelser.

Forsvarsministeren vil nu overveje, om der er brug for en lovændring for at give Center for Cybersikkerhed under FE større muligheder for at få stoppet cyberkriminalitet. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Din patientjournal, dine recepter og mails mellem folketingsmedlemmer er eksempler på nogle af de ting, som Forsvarets Efterretningstjeneste kan få adgang til med en lovændring.

Det vurderer flere eksperter over for Berlingske på baggrund af en ny evaluering af Center for Cybersikkerhed (CFCS), hackerenheden under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Forsvarsministeriet vil derfor "vurdere, om der er behov for lovændringer" for at stoppe cyberspionage og cyberkriminalitet.

IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse har gennemgået rapporten, og han kritiserer planerne skarpt.

- Hvis alt det her bliver til virkelighed, ligner det totalitær overvågning. Centeret vil kunne få adgang til folks private data, blandt andet deres sundhedsdata, siger han.

Rapporten vækker også kritik fra formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund.

- Det er bekymrende, at Center for Cybersikkerhed vil få adgang til langt flere oplysninger om danskernes privatliv, siger han til Ritzau.

Lektor og ekspert i internetsikkerhed hos IT-Universitetet, ITU, Søren Debois siger, at det teknisk giver mening, at centret gerne vil have udvidet beføjelser.

- På den anden side kunne man godt ønske sig en lidt mere fintmasket bagstopper til at forhindre, at informationer kommer videre, siger han.

/ritzau/