I dag begyndte forhandlingerne om, hvilke grupper der skal have økonomisk hjælp i forbindelse med de stigende priser.
Mandag foreslog regeringen blandt andet at give et engangsbeløb på 5.000 skattefrie kroner til de folkepensionister, der modtager ældrecheck.
Pengene vil regeringen skaffe ved at øge det offentlige underskud i 2022, hvor man altså ikke tager pengene fra en bestemt pulje, men i stedet låner dem. Men netop manglen på konkret finansiering risikerer at skubbe yderligere til den inflation, som regeringen med sine forslag ønsker at skåne de dårligst stillede danskere for.
Sådan lyder advarslen fra økonomisk overvismand Carl-Johan Dalgaard.
- Det, der kan være udfordringen, er, at man fra statens side bruger penge ufinansieret, så gør man faktisk det, at man holder hånden under efterspørgslen, og dermed bevarer man denne her tendens, siger Carl-Johan Dalgaard med henvisning til de stigende priser.
- Det kan være med til at forværre inflationsproblemet eller gøre det en lille smule mere langvarigt. Og i og med at alle i samfundet jo mærker konsekvenserne af prisstigningerne, så er det jo noget, som rammer bredt.
Regeringen: Underskud kan godt forsvares
Da regeringen præsenterede sit forslag i mandags, understregede statsminister Mette Frederiksen (S) over for DR, at det fortsat er nødvendigt at føre en ansvarlig økonomisk politik.
Og hun mener, at fordi vi i Danmark har en robust samfundsøkonomi, som har klaret sig godt gennem covid-19-pandemien, så kan det godt forsvares at finansiere engangsbeløbene med et underskud i statskassen.
- Fordi vi er i en ekstraordinær situation, så er det også økonomisk ansvarligt at have en underskudsfinianisering af nogle ekstraordinære indsatser, sagde hun.
Det samme var meldingen fra finansminister Nicolai Wammen (S), da han i dag begyndte forhandlingerne. Desuden understregede han, at det er vigtigt for regeringen, at man ikke skubber "unødigt" til inflationen.
- Vores udgangspunkt er, at vi ikke gør det unødigt. Det har selvfølgelig altid en effekt, når man sender penge ud i samfundet, men vi tror på, vi kan gøre det på en balanceret måde, sagde han på vej ind til forhandlingerne.
Fastholder bekymring
Men Carl-Johan Dalgaard fastholder sin bekymring.
- Det er alene finansieringen, der er problemet, og at man melder ud, at man ikke prøver at finansiere øvelserne, siger han.
- Det, som er mit ærinde, er at gøre opmærksom på, at hvis man ikke finansierer de her ting, så løber man en risiko, og det er jo så et politisk valg, om man vil leve med det, tilføjer han.
Ifølge overvismanden er årsagen til den stigende inflation, at forbrugerne i øjeblikket efterspørger mere, end der udbydes.
Og får vi flere penge mellem hænderne, så forbruger vi mere.
I videoen nedenfor kan du høre mere om, hvorfor priserne stiger, og hvad inflation egentlig er.
- Hvis man ikke finansierer de her overførsler (for eksempel en skattefri check på 5.000 kroner til folk, der modtager ældrecheck, red.) har man ikke den effekt på efterspørgslen, som kan gøre inflationen bedre, siger Carl-Johan Dalgaard.
Støttepartier uenige om finansiering
Hos regeringens støtteparti De Radikale deler man overvismandens bekymring.
- Vi er blevet mere og mere skeptiske som dagene går, over at bruge lånte penge på denne her måde. Fordi det faktisk risikerer at gøre problemet større, som flere økonomer også siger, siger partiets finansordfører, Andreas Steenberg.
Men bekymringen smitter tilsyneladende ikke væsentligt af på støttepartiet SF.
- Jeg synes faktisk godt, at vi i en helt unik situation kan låne de her penge, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på vej ud fra de indledende forhandlinger i Finansministeriet.
Pia Olsen Dyhr er også villig til at kigge på, om man skal beskatte nogle af dem, der er rigest.
- Men lige nu skal vi tale om at tage et ekstraordinært lån, som vi gjorde under corona, siger hun.
I støttepartiet Enhedslisten er der ikke helt samme begejstring for at engangsbeløb til hårdt trængte danskere skal finansieres ved et øget underskud.
- Vi synes også, det er fornuftigt at se på at finde pengene nogle andre steder end bare at åbne pengekasserne, så inflationen ikke bare stiger, og det hele ikke er til nogen verdens nytte, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.
- Derfor foreslår vi også, at man skal tilbagerulle nogle skattelettelser, tilføjer hun.
I morgen indleder finansminister Nicolai Wammen forhandlinger med flere af de blå partier.