Overvismand: Manglen på hænder i byggebranchen betyder højere priser

Professor i nationaløkonomi betegner manglen på arbejdskraft som et sundhedstegn.

Det går godt for dansk økonomi. Endda så godt, at efterspørglen i dansk byggeri overgår udbuddet. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Manglen på hænder ude hos de danske byggevirksomheder vil på kort sigt føre til stigende priser på nybyggeri og håndværkerhænder, hvis prisen da ikke allerede er steget.

Det er en naturlig konsekvens af, at ordrebøgerne ude i virksomhederne er fulde, og det samtidig er svært at skaffe hænder nok, lyder det fra professor i nationaløkonomi, Michael Svarrer, fra Aarhus Universitet.

Han er samtidig overvismand og formand for Det Økonomiske Råd.

- Det er selvfølgelig en udfordring. Det betyder nok også, at vi vil se stigende priser i byggebranchen, som vil lægge en dæmper på efterspørgslen, siger han.

Et sundhedstegn i dansk økonomi

Men selvom branchen styrer mod en flaskehals, så er det ikke nødvendigvis et dårligt tegn, hvis man ser på dansk økonomi som helhed.

Efterspørgslen i byggebranchen er drevet af en begyndende højkonjunktur, og byggeriet er en konjunkturfølsom størrelse, hvor efterspørgslen ofte følges hånd i hånd med den økonomiske udvikling, forklarer Michael Svarrer.

- Det er en god ting, fordi det betyder, at beskæftigelsen stiger generelt. Det er godt for Danmark, og det er godt for den offentlige økonomi, at der kommer flere skatteindtægter. Det er et sundhedstegn. Bagsiden af medaljen er så, at der er brancher, der ikke kan producere det, de gerne vil producere.

Efterspørgslen efter arbejdskraft er afhængig af, hvilken landsdele, man ser på. Se kortet herunder. Artiklen fortsætter efter kortet.

Overvismanden forventer også, at det på sigt vil være muligt at rekruttere flere hænder fra udlandet, ligesom en forlænget pensionsalder også sikrer arbejdskraft ude i virksomhederne.

- Så selv om der er pres på byggemarkedet, så er der også ting, der gør, at man godt vil kunne øge omsætningen i årene fremover, siger han.

Nødvendigt med udenlandsk arbejdskraft

I Dansk Byggeri mener cheføkonom Bo Sandberg, at efterspørgslen viser behovet for udenlandsk arbejdskraft.

- Der bliver ofte talt meget grimt om den udenlandsk arbejdskraft. Hvis man brugte de samme begreber om religiøse mindretal, så ville man høre et ramaskrig. Det er meget vigtigt, vi byder dem velkommen, fordi vores arbejdsmarked ville simpelthen bryde sammen, hvis ikke vi havde adgang til udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Den pointe erklærer Michael Svarrer sig enig i. For uden den udenlandske arbejdskraft, ville der slet ikke være gang i hjulene i dansk økonomi på samme måde, pointerer han.

- Det er helt klart noget, der gør Danmark rigere, hvis vi bliver ved med at efterspørge og tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Vi har haft en markant fremgang af udenlandsk arbejdskraft de seneste 10 til 15 år. Det har gjort, vi er et rigere land og en højere beskæftigelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk