Pædagoger ser ikke skærmproblem i dagtilbud

Minister vil fjerne børns adgang til skærme i dagtilbud, men de kan ifølge fagforening være nyttigt værktøj.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) vil tage skærme og tablets fra børn i dagtilbud, men fagforening mener, at det kan være nyttige værktøjer. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix Denmark)

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) vil skærme små børn fra tablets og computere i dagtilbud, men ifølge pædagogerne selv er det ikke der, problemet ligger.

Elisa Rimpler, der er formand for Bupl, pædagogernes fagforening, mener desuden, at en iPad kan være et fint redskab i børnenes læring, når de er i børnehave eller vuggestue.

- Jeg er sådan set enig i, at børn ikke skal bruge hele deres barndom ved en skærm.

- Men der er jo ikke indikationer på, at børn sidder alene foran en iPad i deres vuggestue eller børnehavetid. Eller at problemet i det hele taget er i daginstitutionerne, siger hun.

Bruger skærme som bog

Hun siger, at de teknologiske muligheder er gode at have ved hånden i eksempelvis skovbørnehaver. Det kan for eksempel være, at et barn ønsker at lære noget om et dyr. Så kan pædagogerne hurtigt søge dyret frem på internettet.

- Min oplevelse er, at vi i høj grad bruger apps og skærme, som vi brugte en bog tidligere, siger hun.

Mattias Tesfaye agter at lave et restriktivt lovforslag med den hensigt, at børnene slet ikke skal møde skærmen i børnehaverne og vuggestuerne.

Formand for Bupl Elisa Rimpler mener at en iPad kan være et fint redskab i børnenes læring, når de er i børnehave eller vuggestue (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Elisa Rimpler er enig så langt, at det er vigtigt at sende et signal om, at for meget skærmtid ikke er givtigt for børnene.

Stol på den enkelte pædagogs faglighed

Men når det kommer til den konkrete brug af de digitale muligheder i dagligdagen i dagtilbuddene, må man stole på den enkelte pædagogs faglighed og vurdering af, hvornår en iPad er fornuftig at bruge, og hvornår den ikke er, siger hun.

- Mest af alt mener jeg, at skærmtid skal begrænses i familierne, lyder det.

I Børns Vilkår er direktør Rasmus Kjeldahl enig i intentionen i Tesfayes forslag.

- Men jeg kan godt være lidt i tvivl, om et firkantet forbud er vejen frem, eller om man er nødt til at se lidt mere nuanceret på, at børn jo også skal lære de digitale teknologier, efterhånden som de vokser op.

Han siger også, at Børns Vilkår ikke har hørt om et udbredt problem i dagtilbuddene med skærmbrugen.

- Men vi har dog hørt historier om steder, hvor skærmen i dagplejen eller børnehaven kommer til at fylde de timer ud på dagen, hvor der ikke er voksne nok.

/ritzau/