Paludan har meldt partiet klar til valg: Mine kandidater kommer snart

Stram Kurs er klar til at få sine vælgererklæringer godkendt. Nu skal der findes kandidater til folketingsvalget.

Den højreradikale Rasmus Paludan har officielt meldt sit partis vælgererklæringer klar hos myndighederne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Den højreradikale provokatør og partileder Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs har nu officielt meldt sit parti som opstillingsberettiget til folketingsvalget hos Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Det bekræfter han over for DR Nyheder.

- Vi har foretaget en anmeldelse af vores opstilling til ministeriet.

- Nu skal jeg så i gang med at sammensætte en kandidatliste for de ti storkredse, siger han.

I går lykkedes det partiet at samle nok underskrifter fra vælgere, der gerne ville have partiet opstillet til valget, og nu har partiet altså endegyldigt meldt underskrifterne ind til ministeriet.

Det bekræftes også af ministeriet, der oplyser, at partiet har stoppet indsamlingen af underskrifter og nu har 21.612 vælgererklæringer.

Præsenterer kandidater næste uge

Arbejdet med at få fundet kandidater i hele landet er ikke lige til, fortæller Paludan.

- Lige nu bliver vi oversvømmet af mennesker, der gerne vil være kandidater for os.

- Det er jo dejligt, for det viser en opbakning, men det har også den ulempe, at det kræver en større mængde arbejde at sortere i, hvad vi mener passer til partiets profil, siger han.

Rasmus Paludan siger, at han leder efter kandidater, der har en "ubestridelig loyalitet over for nationen og det danske folk", som kan samarbejde, lægge en stor indsats i valgkampen og som bestrider egenskaber som "mod og standhaftighed".

Partiet regner med at have en kandidatliste klar og præsentere den i løbet af den kommende uge.

Han havde regnet med at tage ud og fejre de mange underskrifter ved at holde en demonstration i dag klokken 14 i Sønderborg, men den er blevet aflyst af politiet af sikkerhedsmæssige årsager.

I stedet håber han at kunne holde en anden demonstration i Kokkedal senere i dag, oplyser han.

Overvejer partibogstavet P

Paludans parti er dog ikke endegyldigt sikret en plads på stemmesedlen ved folketingsvalget. Økonomi- og Indenrigsministeriet skal først gennemgå alle vælgererklæringerne og godkende dem. Det kan tage op til to uger.

Stram Kurs-lederen har heller ikke lagt sig fast på, hvor han selv vil stille op, hvis partiet bliver godkendt.

Han siger til DR Nyheder, at han overvejer Sønderjylland for at komme op mod Nye Borgerliges Pernille Vermund og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl eller Sjællands Storkreds for at komme op mod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

stemmesedlerne til valget skal partiet også have et partibogstav, som også er afgørende for rækkefølgen på stemmesedlen.

Her har Paludan ikke lagt sig fast på et bogstav, men han siger, at:

- Det kunne jo være P, for P er lige efter Dansk Folkepartis O. Og vi er jo meget længere ude end Dansk Folkeparti. Men der er vist også bogstaver tidligere i alfabetet, der er ledige. H for eksempel, siger han.

Mangler en organisation - og plakater

Ud over at skulle arbejde hurtigt for at opstille kandidater bliver en anden stor udfording for partiet, at man i bund og grund mangler et ordentligt partiapperat, der kan gennemføre en lang og normalt ressourcekrævende valgkamp.

- Det er en udfordring, for vi har ikke et stort partiapperat. Men vi har trods alt ca 500 medlemmer, og dem vil vi prøve at engagere. Og så er der jo også rig mulighed for at engagere folk på sociale medier.

- Jeg kan glæde mig over, at jeg nok ikke behøver gøre så meget opmærksom på Rasmus Paludan. Folk ved godt, hvem han er, siger Rasmus Paludan.

Så vi kommer ikke til at se en valgkamp, hvor jeres valgplakater står frem i bybilledet, og alle får pjecer ind ad døren?

- Nej, det bliver mest, som det ellers har kørt med sociale medier. Og vores valgplakater ville nok også i stort omfang blive udsat for hærværk eller pillet ned, så det ville være penge ud ad vinduet, siger han.

Hvis Økonomi- og Indenrigsministeriet godkender Stram Kurs' opstilling, vil der til folketingsvalget være 13 partier på stemmesedlen.

Senest blev Klaus Riskær Pedersens parti Klaus Riskær Pedersen godkendt til opstilling i februar.