Pape afviser ny Tibetkommission: Mon ikke en rygende pistol var dukket op i første omgang?

Regeringen afviser DF-krav om at lade tidligere kommissionsformand nærlæse Udenrigsministeriets backup af slettede mails.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ser ingen grund til at indlede nye undersøgelser i Tibetsagen. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Det kan formelt set ikke lade sig gøre at undersøge indholdet af de slettede mails, som Udenrigsministeriet har haft liggende som backup, men aldrig udleveret til Tibetkommissionen, med mindre man nedsætter en helt ny undersøgelseskommission.

Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), efter at regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har stillet krav om at lade Tibetkommissionens formand gennemgå de slettede mails og vurdere, om deres indhold er af afgørende betydning for hele Tibetsagen.

DF stiller sit krav om at lade kommissionsformand Tuk Bagger undersøge de slettede mails i kølvandet på P1 Orienterings historie om, at Udenrigsministeriet ligger inde med backup af mails fra tidligere embedsmænd og ministre, som ellers var blevet slettet.

Men det krav afviser justitsministeren altså.

- Jeg forstår godt, at det kommer op, når man hører det her, men jeg tror lige, at vi skal synke en ekstra gang, før vi nedsætter en ny kommission med alle de konsekvenser, det vil have, siger Søren Pape Poulsen.

- Men det er jo i sidste ende op til Folketinget, siger han.

Men nu foreslår Dansk Folkeparti jo også bare, at man laver en undersøgelse, hvor kommissionsformanden får lov at se på de her slettede mails, før Folketinget og regeringen bliver bedt om at tage stilling til, om der skal være en kommission. Kan du følge den tankegang?

- Jeg kan godt forstå forslaget. Men jeg kan ikke her på stående fod præcis sige, hvilke implikationer det vil have. For umiddelbart er det jo en kommission, der er afsluttet, og så skal man i bund og grund til at lave et nyt kommissorium, før man kan begynde at udlevere den her slags ting og kigge på det, siger Søren Pape Poulsen.

Ingen 'rygende pistol'

Derfor bør Dansk Folkeparti og de øvrige partier i Folketinget, som vil have undersøgt indholdet af de slettede mails, grundigt overveje sandsynligheden for, hvorvidt de mails vil frembringe afgørende nyt i sagen, mener justitsministeren.

- Jeg synes egentlig, at man skal spørge sig selv, når der nu i hele det her lange kommissionsarbejde ikke har vist sig nogen rygende pistol eller noget, der tilkendegiver, at der skulle ligge noget særlig interessant:

- Mon ikke - med de her mange mennesker, der er blevet afhørt, og med de mange dokumenter og lydfiler – at der var kommet et eller andet frem, hvis der havde været noget at komme efter? Det kan jeg ikke lade være med at tænke.

- Men det må man jo vurdere hver for sig. Jeg har det bare sådan, at jeg har umiddelbart svært ved at se grundlaget for det. Men det er jo i sidste ende op til Folketinget, siger justitsministeren.

Så hvis der skal laves undersøgelse, uanset hvor stor den skal være, så skal det besluttes af et flertal i Folketinget?

- Ja, sådan må det være i den her sammenhæng, når vi har haft en kommission nedsat.

- Hvis man vil noget nyt, som i bund og grund vil svare til at nedsætte en kommission igen, så synes jeg, at man skal tænke sig grundigt om, inden man gør det igen, siger Søren Pape Poulsen.

Hvad tænker du om, at Tibetkommissionen ikke har fået udleveret det fulde materiale fra Udenrigsministeriet?

- Vi ved ikke præcist, hvad der i givet fald var af materiale. Jeg kan jo ikke rigtig udtale mig om, hvad der har ligget i Udenrigsministeriet. Det må de selv fortælle.

- Men det er klart, at vi selvfølgelig altid anstrenger os på, at en kommission får det materiale, den skal have, siger Søren Pape Poulsen.

Udenrigsministeriet har ikke ønsket at stille op til interview med DR om de slettede mails, som Tibetkommissionen aldrig fik adgang til.

Enhedslisten og Alternativet har dog varslet, at man vil indkalde både udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd, efter at de nye oplysninger er kommet frem.