Pape: Det er noget af en landvinding fra regeringen

Men De Konservative har ikke fået nogen garanti for, at deres krav om, at kvælstofregnskabet går i nul i 2018 opfyldes.

- Nu venter vi på regeringens udspil, og så går vi ind i et rum og forhandler det med regeringen, siger Søren Pape Poulsen. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Selvom regeringen nu imødekommer De Konservatives krav om, at udledningen af kvælstof sænkes de kommende år, har partiet ikke fået nogen garanti for, at kvælstofregnskabet går i nul i 2018, som ellers har været det store slagnummer.

Der er blot tale om en garanti for, at "den kommende naturpakke vil indeholde kvælstofreducerende tiltag", som partiformand Søren Pape Poulsen formulerer det.

- Og det er hele forudsætningen for, at vi kunne komme videre, så det er jeg rigtig glad for, siger han.

Men I har krævet mindre udledning i 2017, og at kvælstofregnskabet skal gå i nul i 2018. Har I fået en garanti for det?

- Nu venter vi jo på udspillet, men forudsætningen for, at vi overhovedet kunne komme i gang med at forhandle var jo, at regeringen anerkender det her behov. Så kommer de med et udspil, og så går vi ind og forhandler.

- Men jeg har forstået på ministeren, at de stiller sig bag vores forslag. Så jeg er meget optimistisk for det videre forløb, siger Søren Pape Poulsen.

- Det er jo step 2

Men har I fået en garanti for det vigtigste for jer, nemlig at regnskabet går i nul i 2018?

- Nej, det første her er en garanti for, at der overhovedet er brug for kvælstofreducerende tiltag. Det synes vi er noget af en landvinding, i forhold til de debatter vi ellers har haft de sidste måneder. Så kommer regeringen med et udspil, vi har bare i god tid fremlagt vores, og så forhandler vi.

Hvorfor er det så vigtigt med den her garanti, I nu har fået?

- Fordi vi hele tiden har fået at vide, at det ikke var nødvendigt, og på baggrund af den landbrugspakke og de tal, der var fremme og klart viste, at det ikke var miljømæssigt positivt allerede fra 2016, har vi krævet kompenserende tiltag. Og det er nu den garanti vi får fra regeringen i dag.

Hvor sikker er du på, at jeres krav er med i regeringens udspil?

- Det er jo step 2, det kan jeg jo ikke være sikker på. I første omgang, og for at vi overhovedet kunne komme videre, er regeringen kommet med den garanti, som vi har afsøgt at skulle have inden fredag. Det har vi nu fået. Så kommer regeringen med et udspil, og så går vi ind i et forhandlingslokale.

Hvis det her var jeres form for adgangsbillet for at lave en aftale med regeringen, hvad bliver så jeres næste krav til naturpakken?

- Nu venter vi på regeringens udspil, og så går vi ind i et rum og forhandler det med regeringen, og så vil vi kæmpe for at det i nul i 2018, som vi hele tiden har sagt.