Pape i nyt udspil: Alle landets politikredse får mobile politistationer

Regeringens nye politiudspil indeholder politistationer på hjul, samtaler med borgerrådgivere og større fokus på forebyggelse.

Søren Pape Poulsen har fremlagt regeringens politiudspil, der sikrer et mere borgernært politi (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen kunne regeringen her til formiddag præsentere sit politiudspil "Nærhed og Tryghed".

Som titlen på udspillet afslører, skal regeringens planer sikre mere tryghed og sørge for, at politiet kommer tættere på borgerne.

- Det handler i høj grad om at mindske afstanden til den myndighed, der er garanten for trygheden i vores samfund, siger Søren Pape Poulsen.

Det skal blandt andet ske ved at indføre mobile politistationer, der kan køre ud til borgerne, når der behov for det.

- De mobile politistationer skal være ude at køre og skabe kontakt til borgerene så ofte som muligt, siger Søren Pape Poulsen.

Ifølge justitsministeren skal alle politikredse fremover være i besiddelse af en mobil politistation.

Formålet med initiativet er blandt andet at skabe mere synlighed i forbindelse med byfester, markeder og andre arrangementer, ligesom politikredsene skal forberede temaer om for eksempel forebyggelse af tricktyverier, som medbringes i de mobile politistationer.

Ifølge Søren Pape Poulsen skal de nye mobile politistationer ud at køre minimum to gange om ugen.

Opfølgende samtaler med borgerrådgivere

Samlet set består udspillet af 14 initiativer. Blandt andet vil regeringen indføre en ny forsøgsordning, der skal sikre flere borgere mulighed for at få bedre vejledning eller information.

Det kan for eksempel være personer, der har være vidne til en ulykke og gerne vil have en opfølgende samtale med politiet.

Ofre, der har behov for yderligere information om deres sag, og som ikke har fået udpeget en kontaktperson, vil fremover også have mulighed for at trække på borgerrådgivningen. Til at begynde med indføres forsøgsordnigen i Midt- og Vestjyllands politikreds og i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds.

Uddannelse i forebyggelse

Allerede i går kom det frem, at regeringen vil have større fokus på forebyggelse. Derfor oprettes der som led i udspillet en helt ny linje på politiuddannelsen.

Linjen har særlig fokus på forebyggelse og skal blandt andet skærpe fremtidige betjentes kompetencer indenfor borgerdialog.

Ifølge justitsministeren skal uddannelsen udvikles i løbet af 2018 og træde i kraft på et tidspunkt næste år.

Udspillet indeholder samtidig muligheden for at kunne bestille sin egen betjent. Eksempelvis kan beboere, der gentagne gange har oplevet hasarderet kørsel i nærheden af deres hjem, kontakte politiet og anmode om en færdselskontrol. Ordningen eksisterer allerede i Nordjylland, men regeringen foreslår nu at gøre bestillingsordningen landsdækkende.

Facebook
Twitter